Volkstuin van Bemar

Oost-Indische kers in de tuin en in de keuken

Zelfs als je geen groene vingers hebt, heb je met Oost-Indische kers altijd succes in de tuin, maar ook in de keuken.

In de tuin

Zaaien is heel makkelijk, je drukt simpelweg wat zaden een stukje de grond in en de planten komen vanzelf. Geen slak die ervan eet, dus dat is ook een pluspunt! Ze hoeven geen mest en iedere grond is prima voor ze zolang het maar niet kleddernat is, ze houden niet van natte voeten……..

Je hebt soorten die klimmen en kruipen en soorten die een plant van plm 40 cm hoog worden. Wij hebben beiden in de tuin. De klimmende soort zoekt via lange ranken naar iets waar hij in kan klimmen. Vindt ie niets dan kruipt hij de grond over de hele tuin door als je niet uit kijkt……

Pas plaatste ik al in een blog wat foto’s van de Oost-Indische kers. Ik heb de plant ieder jaar zolang we de moestuin hebben, in de tuin staan. Alhoewel de kleur geel niet tot mijn favorieten hoort, mag hij in het moestuindeel blijven staan en maakt hij in combinatie met de felgele, zachtgele, rode en oranje bloemen een fleurig geheel.

De bloemen zijn mooi, zeker die met een ander gekleurd hart.De bladeren zijn mooi rond.

Op de bloemen komen ook weer insecten af. Bovendien trekt hij luizen aan in de tuin, zodat die niet op andere planten gaan zitten. Uiteraard kun je dan de bladeren niet meer gaan eten….. De luizen vestigen zich aan de onderkant van het blad.

Zaden

De planten blijven doorgroeien en bloeien tot de eerste nachtvorst. Vorst kunnen ze niet hebben en leggen dan het loodje.Maar geen nood want inmiddels heeft de plant al veel zaden laten vallen en in het voorjaar ben je verzekerd van vele nakomelingen! Vanuit iedere bloem vormen zich drie zaden die later van elkaar af vallen.

Vanmorgen was het nog zonnig hier, inmiddels is het grijs en regent het. In het zonnetje schoonde ik vanochtend op de tuin een van de aardbeien bakken. Die was ook overgenomen door de uitlopers van de Oost-Indische kersplanten en die vormden samen met de uitlopers van de aardbeien een wirwar van lange ranken . Van de planten die wegtrok, haalde ik de groene zaden af. Die wil ik gaan gebruiken in de keuken……

In de keuken

Alles aan de plant is eetbaar. De bladeren kun je gebruiken in een salade, ze smaken pittig, hebben iets weg van rucola. De bloemen kun je ook eten en gebruiken als garnering over gerechten. Van de zaden kun je kappertjes maken.

Eerlijk is eerlijk, ik heb de bloem pas onlangs voor de eerste keer geproefd. Het zat altijd een beetje tussen mijn oren dat je een bloem niet eet. Maar pas heb ik het uitgeprobeerd.Eigenlijk vond ik het nergens specifiek naar smaken, niet vies, niet lekker, dus als je hem door een salade doet goed op te eten. De bladeren heb ik nog niet geproefd, zag pas nu bij het zoeken van een recept, dat die ook eetbaar zouden zijn. De reden dat ik een recept zocht is omdat ik kappertjes van de zaden wil maken……

Kappertjes

Om [Hollandse] kappertjes te maken gebruik je de witgroene zaden van de plant. Was ze goed en haal de steeltjes eraf.

De originele kappertjes die je in de winkel koopt worden gemaakt van de ongeopende bloemknoppen van de kappertjesplant (Capparis spinosa) die geconserveerd in zout of ingelegd in azijn zijn.

Hoe maak ik kappertjes?

Ik gebruik vandaag het recept van Diana’s mooie moestuin:

INGREDIËNTEN:

  • ruim 3 handen vol zaden van de Oost-Indische kers
  • 300 cc water
  • 15 gram zout
  • 200 cc lekkere azijn (bijvoorbeeld witte wijnazijn of kruidenazijn)
  • 10 peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes

RECEPT:

Maak een pekelbad van 300 cc water en 15 gram zout. Roer tot het zout is opgelost in het water, voeg de zaden toe en laat dit 24 uur bij kamertemperatuur staan.

Na 24 uur: maak 2 kleine glazen potjes en deksels goed schoon en steriliseer ze door ze 20 seconden volledig onder te dompelen in kokendheet water.

Giet de zaden door een zeef. Doe in elk potje wat peperkorrels en een schoon laurierblaadje. En schep dan met een schoon lepeltje de uitgelekte zaden in de potjes. Giet de azijn erover tot de zaden minimaal 1 centimeter onder azijn staan. Sluit de potjes en bewaar ze maximaal 1 jaar in de koelkast.

nb Dit is natuurlijk geen echte inmaak waarbij je de potjes ruim een jaar in een voorraadkast kunt bewaren. En omdat de azijn en de ‘kappertjes’  niet zijn verhit is de pot ook niet vacuüm. De houdbaarheid hangt in dit geval af van het zout, de azijn en de koelkast. Maar in de koelkast is het net zo lang houdbaar als een echt potje kappertjes.

19 gedachtes aan “Oost-Indische kers in de tuin en in de keuken

  1. mizzD

    Vind die bloemetjes geweldig vrolijk, die felle kleurtjes! Het receptengebeuren laat ik maar aan me voorbij gaan.. ben niet zo’n kokkie.. heb zelfs nog nooit kappertjes gekocht of gebruikt..! 😉

  2. Pingback: Oudewijvenzomer - Volkstuin van Bemar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: