Volkstuin van Bemar

Opschieten!

In je moestuin moet je voortdurend alert zijn en in deze maanden vaak opschieten met plukken, oogsten, uit de grond scheppen.Even niet naar je tuin en grote catastrofe´s of juist prachtige dingen kunnen hebben plaats gevonden!

Mais

Heb ik de ene dag nog geen maiskolf gezien en schrijf ik er over in een blog in juli,…In no time sta ik verbaasd te kijken naar al die kolven aan de planten.Wanneer zijn die eraan gegroeid?

geen kolf te zien
even niet opgelet en ineens…
deze is niet helemaal goed gelukt…..Niet alles is bevrucht
maar dit is een prachtig exemplaar

Deze mais is suikermais, heerlijk.Ik kook de kolf en smeer hem daarna in met honing en doe er een klont boter op, pak hem in folie en doe hem op de bbq of thuis in de oven.

Druiven en bramen

De druiven beginnen nu rijp te worden, evenals de bramen.Ik heb al veel bramen geplukt en in de vriezer gedaan, afgelopen weekend heb ik jam van gemaakt.Er hangen nog genoeg rode aan, maar het is nu steeds opschieten om ze op tijd te plukken want als ze maar iets te rijp worden, zitten ze al vol wespen en vliegen.

Dat geldt ook voor de druiven.Dit jaar zijn de trossen minder dan vorig jaar.Zeker de rode pitloze druiven hangen er wat triest bij,ze kleuren ook nog niet.De blauwe Boskoop glory begint wel blauw te kleuren.Eigenlijk moeten ze nog even blijven hangen om nog wat zoeter te worden, maar dan ben ik misschien net te laat en zijn de wespen mij voor.Ik denk dat ik ze er deze week af haal en er sap of compote van ga maken.Ik kwam ook een recept tegen van appel-druiven chutney wat me ook aan sprak.Ik kijk even hoeveel ik heb na het plukken en wat ik dan kan maken.

Help, rupsen all over

Prachtige bloemkool wordt het! Voor het eerst in een paar jaar heb ik weer eens een mooie witte kool.De eerste is al mee naar huis gegaan en hebben we gegeten, lekker met een van “de honderd” komkommers, die we dit jaar hebben!

bloemkool

Maar dan kijk ik later die week naar de andere planten en zie ik dat goed? Ja hoor, er marcheren rupsen over de bladeren. Grote en mini’s. De bloemkool in twee planten heb ik er snel afgehaald en thuis in water met zout gezet.Gelukkig kwam er geen rups boven drijven, ik was dus net op tijd, ze liepen alleen nog op het blad blijkbaar.Ik ben echt niet vies uitgevallen maar als mijn groente krioelt van de beestjes vergaat mij toch de lust wel.Een of twee kan ik handelen, maar meer……..

Bij deze bloemkool is ook iets niet goed gegaan, de kool is los en geel.Ik dacht zelf sluitende kool te hebben,maar deze kool had dat blijkbaar niet begrepen.Oke, die is voor de rupsen, die moeten ook wat eten om weer zo’n mooie vlinder te worden…..

Wat is hier gebeurd?

Bij deze rode kool was ik duidelijk te laat.Wat hier is gebeurd? Rondom gaten naar het midden van de kool.Ik denk ook gevolg van de rupsen van het grote koolwitje.De rode kolen staan in tegenstelling tot de bloemkolen, onder een tent van netten.Maar blijkbaar is er voordat het net erover ging al een vlinder eitjes aan het leggen geweest.

Op de foto hieronder zie je de tent die over de rode kool en broccoli staat.

Slimmer?

Soms probeer ik slimmer te zijn en zo hebben we deze oplossing gevonden voor jonge plantjes.Het beschermt tegen hongerige slakken en tegen eitjes leggende vlinders:

In de kringloop kochten we een paar weken terug allerlei vergieten en mandjes en bij een warenhuis voor een paar euro van die gaaskapjes die je eigenlijk over eten zet.Op de foto staan zaailingen van spitskool onder de kapjes.Maar uiteindelijk groeien ze groter dan het kapje en winnen de vlinders het weer, ben ik bang!

En dan dit:

Onze tuin is net een gatenkaas, overal zitten dit soort gaten.Schuldigen zijn woelmuizen.Ik denk dat er tientallen moeten zitten. Zo hebben we een gat dicht gegooid, zo zie je weer een nieuw gat. Niet zo erg, zou je zeggen.Maar niets is minder waar, ze woelen alle planten los uit de grond.Ze hebben het vooral voorzien op vakken waar ik net gezaaid heb.Ze woelen dan alle net opgekomen zaailingen helemaal los, waardoor die verwelken. Soms kan ik nog wat redden door alles weer voorzichtig aan te drukken.

Ook andere vaste planten in de bloementuin zijn de pineut.Zie ik een plant verwelken dan weet ik het al.Dompelen in een emmer water en opnieuw planten.Meestal redt de plant het wel.Maar ze knagen ook aan wortels van planten en de fruitbomen en dat is wat minder…. De laatste bomen hebben we in een zak van gaas in de grond gezet zodat de muis niet bij de jonge wortels kan komen.

Ook de winterpenen hebben ze gevonden en zijn daar ook heerlijk aan het knagen begonnen.Gelukkig houden ze het dan bij bepaalde penen en lieten ze er ook nog ongemoeid.Ik moest dus opschieten om ze te oogsten.Ik haalde wat bijzondere exemplaren uit de grond, zoals deze:

Leuk toch! Hoe kan het zo groeien?

Opschieten dan maar…

De pompoenen heb ik ook geplukt, een deel mee naar huis genomen en de rest ligt bovenop de picknick tafel zodat er geen muis of zo bij kan.Vorig jaar was ik te laat en waren er verschillende al afgeknaagd voordat ik er erg in had.Dit jaar wilde ik mij dat niet meer laten gebeuren, opschieten dus!

De bieten zijn ook ontdekt, dus de meeste zijn uit de grond nu.Kleindochter heeft gisteren de laatste uit de grond getrokken.Op de foto hieronder loopt zij met de bietenoogst in haar kruiwagen.De pet van opa op haar hoofd want een boer met een kruiwagen heeft een pet op, aldus mevrouw☺

Onze waarom-kleindochter had vorige week de muizengaten ook ontdekt. Nadat ik uitgelegd had dat de muizen hieruit kwamen om in de tuin lekker te gaan eten, ging zij er afgevallen cherrytomaten in stoppen.Bij ieder gat riep ze: eet smakelijk muis! Ze hadden echt een tafeltje-dek-je in hun muizengang want de tomaatjes waren wel verdwenen.Die dachten ook: opschieten! Zo krijgen we ze zeker niet weg!

Woelmuizen bestrijden, we weten niet hoe.Hebben al van alles geprobeerd.Geluidsstaven, knoflook, mottenballen, de waterslang in de gaten, ons plasje[ahum, ja als je de hele dag bezig bent, moet je wel eens een keer] in de gaten gegoten……. We doen het er dus maar mee, met die woelmuizen.

Afbeeldingsresultaat voor woelmuis
foto melkbusshop.nl

2 gedachtes aan “Opschieten!

  1. Thera Sanders

    Hele grappige blog Margriet! Moest echt lachen.
    Je hebt naast geduld dus ook humor nodig om mooie lekkere gezonde groente en fruitjes heelhuids thuis op je bord te krijgen….

  2. marylou

    Je werk heeft nochtans voor een goede opbrengst gezorgd maar heeft ook heel wat werk gevraagd maar je weet dan ook wat je eet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: