De wilde marjolein (Origanum vulgare) is een vaste plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Wilde marjolein staat in supermarkten en tuincentra beter bekend als oregano, maar wordt ook weleens palingkruid genoemd. De soort is een in België wettelijk beschermde plant, en staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als algemeen voorkomend en stabiel of toegenomen. In Nederland is de plant vanaf 1 januari 2017 niet meer wettelijk beschermd. Wilde marjolein komt voor op iets droge, matig voedselrijke grond van vooral dijkhellingen en op kalkgrond. Het is naaste familie van echte marjolein

De soort is onder meer bekend uit de Italiaanse en Griekse keuken vanwege de karakteristieke geur en smaak. De plant wordt ook in de siertuin aangeplant of uitgezaaid. Bij oregano wordt het blad gebruikt. Wilde marjolein heeft een kruidige, licht zoete smaak. Het is ook een sterk geurend kruid. Het is een van de belangrijkste bestanddelen van pizzakruiden. In Mexico is het samen met chilipoeder een van de belangrijkste bestanddelen van chili con carne-kruiden. Voedingswaarde: vitamine A en B1, kalium, calcium en fosfor.

bron Wikipedia

Oregano smaakt heerlijk op pizza’s en in schotels met bijvoorbeeld tomaat, kaas, courgette, pasta of kip

Oregano is een belangrijk onderdeel van de bekende ‘Italiaanse kruidenmix’ en combineert uitstekend met onder andere tijm, salie en basilicum.

Oregano kan, in tegenstelling tot de meeste groene kruiden, aan het begin van de kooktijd worden toegevoegd. Hoe langer oregano verwarmd wordt, hoe meer smaak afgegeven wordt. Oregano is krachtig van smaak, maar overheerst niet snel. Oregano kan ook prima toegevoegd worden aan gerechten die niet verwarmd worden, zoals salades. bron Kruidenthuis