overkapping

Afgelopen week hebben we weer veel gedaan,oa een heerlijke overkapping gemaakt boven ons terrasje.Hier is het nu heerlijk toeven op een warme dag.

De groei zit er in de moestuin lekker is en een aantal dingen zijn echt klaar om geoogst te worden en plaats te maken voor nog andere zaailingen.Zo hebben we alle Frieslanders geoogst, wat een kist van  plm 50 kilo opleverde.

frieslanders geoogst 7-7-207

De andere rassen blijven nog even in de grond, dat zijn middellate en late aardappelen. Het gekke bij de Frieslanders was wel dat er planten bij waren met wel 20 aardappelen en ook planten met bv maar 4. Een van onze tuinbuurmannen dacht te denken dat dit met de grootte van de pootaardappel te maken heeft,bij een grote pootaardappel zou je veel kleine aardappelen hebben en bij een kleine pootaardappel maar een paar, maar wel grote aardappelen. Ik had kleine en grote pootaardappelen door elkaar, dus het zou kunnen,maar of dat echt  zo is? Ik heb 1 rij aardappelen staan die ik gepoot heb vanuit een zak van AH, die uitgelopen waren. Dat waren allemaal grote aardappelen, dus we gaan het zien of de theorie opgaat.

Verder geoogst: :

 • weer paar courgettes, die maar blijven komen.Onvoorstelbaar snel als die groeien, als je een dag te lang wacht, zijn ze in no time mega groot geworden. Inmiddels heb ik er 3 voor de sier op de stenenwagen in het gras liggen.
 • paar kilo bieten, dit jaar had ik platronde die ik wel minder lekker vind dat de ronde van vorig jaar, dat was ras Boro. Ik heb nog gele bieten gezaaid, die ik as week zal uitpoten zodra het geregend heeft.De bieten die wij al eerder geoogst hadden zijn al van eigenaar gewisseld, bij zoon, dochter en moeder.Onze diepvries moet nog gevuld worden.
 • Peentjes: ik had bij Vreeken zaad van meerkleurige worteltjes gekocht, genaamd Rainbow.Zouden de kleuren wit, crème, geel en oranje hebben.Het was een verrassing of ze ook zo uit de grond zouden komen
  zomerwortelen Rainbow

  Persoonlijk vind ik die kleuren nogal tegenvallen, omdat het zaad in verhouding duur was, zal ik dit niet snel weer kopen.In ieder geval was de oogst anderhalve kilo.Ik heb een paar porties voor ons samen geblacheerd en ingevroren.

 • Zwarte bessen: Toen ik de rode en witte aalbessen plukte, waren de zwarte nog niet allemaal rijp, maar dat zijn ze nu wel.Ik heb weer een driekwart afwasteil vol geplukt zodat ik daar morgen bessensap van kan maken.een van de struiken hadden we vorig jaar een verjongingssnoei gegeven en dat heeft de oogst wel goed gedaan. Mooie trossen met grote bessen. De andere struik die we hebben geeft maar kleine trosjes met 2,3 of 4 kleine bessen. Die moet dus ook gesnoeid gaan worden deze herfst.
  oogst zwarte bessen

  c

 • hierboven zie je het verschil in trosjes tussen de twee struiken
 • Venkel, ik heb er 1 uitgehaald om te proberen, we hebben het nl nog nooit gegeten.Ik heb wat door de sla geraspt en gaf wel een lekkere frisse anijsachtige smaak
 • Uien, oogst valt dit jaar wat tegen ik denk dat ze niet op de juiste plaats hebben gestaan , te lang in de schaduw op een dag. De uien moeten eerst drogen voordat ze mee naar huis kunnen
 • Knoflook, echt een grote oogst, zoveel dat je weer denkt wat moet ik er allemaal mee. Vorig jaar had ik een doos met tenen ingevroren,maar we hebben ze niet eens gebruikt zoveel had ik toen ook. Ik moet dus maar veel gaan weg geven.
 • Snijbonen, plm pond
 • augurken

Een moestuin deel je met de dieren die daar wonen, slakken in allerlei vormen en maten, muizen, woelmuizen, mollen, padden, parkieten, eksters etc. Allemaal willen ze wel mee eten en wordt het kant en klaar voor ze neergelegd. We proberen het wel tegen de gaan door netten, geluidsstaven etc te plaatsen, maar je wint het niet. Vandaag voor het eerst weer een mol in het gras, woelmuis in een perkje en  gaten van een veldmuis of pad[?] in het gras en perken. Tussen de aardappelen vonden we een hoopje tomaatjes, aan de trostomaat minibel zijn de rijpe tomaatjes aangegeten of is hij zelfs leeg gegeten en hangt er een leeg hulsje. Ik heb dit nooit eerder  gehad en geen idee wie dat gedaan heeft, muis, vogel ?? Aan de planten van de peultjes had ik een aantal peulen laten hangen om daar zelf mee te kunnen gaan zaaien volgend jaar, maar helaas , te lang gewacht. Overal in de tuin vond ik lege doppen…..

Het was een drukke, maar heerlijke week!

Leuk als je een reactie achterlaat!