papaver somniferum

De slaapbol of bolpapaver (Papaver somniferum) is een eenjarige plant die tot de papaverfamilie (Papaveraceae) behoort.

De plant heeft een karakteristieke zaadbol, die ook wel de maanbol wordt genoemd. De gedroogde zaden uit de bol zijn bekend als (blauw) maanzaad.

bron Wilipedia

De planten bloeien niet lang maar wel overdadig en zeer opvallend. Rond juli-augustus bloeit ze met grote tot zeer grote enkelvoudige, halfdubbele of zeer gevulde bloemen in de meest uiteenlopende kleuren. De bloemen kunnen wel ruim 10 – 12 cm groot worden.

Na de bloei maken de planten decoratieve zaaddozen die erg decoratief zijn in bv bloemstukken.Zelf gebruikte ik ze ook in kerststukjes en op foto’s van stillevens.

De zaaddozen verkleuren naar dof grijsbruin, 1zaaddoos alleen bevat al honderden zaden. Als je de bol schudt, en je hoort de zaden ‘rammelen’, dan zijn ze aan het rijpen. Als je dan ook al gaatjes ziet onder de opstaande bovenrand, dan zijn de zaden volledig rijp en kun je ze zo uit die gaatjes onder de rand uit strooien.Je kunt de zaden bewaren en het jaar erop weer zaaien (de meest zekere manier), maar als je de zaden direct na de oogst over de grond verspreidt, vind je het jaar erop heel gemakkelijk zilvergrijze zaailingen terug. bron Diana”mooie moestuin

 

papaver zaadbol met zaden