Paprika zaadje ontkiemt in de vermiculiet
paprika zaadje ontkiemt in de potgrond

Paprika kun je vanaf februari binnen zaaien.De temperatuur moet 20 graden of meer zijn.Je kunt ze zaaien in zaaigrond of vermiculiet. Doe de zaadjes ongeveer 1 cm onder de grond of vermiculiet. Houdt de grond vochtig en laat het afgedekt met een plastic deksel [ of wat je gebruikt om in te zaaien]Na een week of 2-3 komen de eerste puntjes boven de grond. Als ze goed opgekomen zijn, kun je het deksel van de bak of pot aflaten.

januari 2020

Na plm 4 weken nadat de plantjes boven de grond gekomen zijn, kun je ze verspenen.Ik laat ze zolang mogelijk thuis dit jaar[2020]. In eerdere jaren werden de plantjes die ik in de kas had staan om af te harden steeds opgegeten door slakken. Hoe ik ook zocht in de kas, achter, onder potjes enzovoorts, meestal vond ik geen slak. Dit jaar zet ik ze dus niet zo snel meer in de kas.

zaailing rode punt paprika, maart 2019
maart 2020, de achterste plantjes had ik gezaaid in potgrond en zijn al groter dan de plantjes die ik in vermiculiet had gezaaid, rechtsonder

Vanaf mei kunnen de planten naar buiten. Zet ze op een beschutte plek en houd er rekening mee dat het forse planten worden, dus plant ze niet te dicht op elkaar.Zelf zet ik er meteen bamboe stokken bij om ze langs te gaan leiden als ze groter worden.

Vanaf juni zie je de eerste bloemetjes verschijnen in de planten.

2017 en 2018

Ik heb in 2017 en 2018 paprika’s zowel in de kas als buiten gekweekt. Buiten kwamen er veel meer vruchten aan, in de kas rijpten ze eerder rood, oranje of geel af. Maar als ze kleuren is het geen ramp, ook groen kun je de paprika’s gewoon eten.Je kunt er geen zaad van bewaren, want omdat de paprika niet is afgerijpt kiemen de zaden niet.

Van de rode puntpaprika’s had ik de zaden vanuit gekochte paprika’s uit de winkel gedroogd. De oranje paprika had ik via een zadenruil gekregen.Van beiden had ik dus geen naam.

paprika's
oranje mini paprika, 2018 buiten gekweekt.
rode puntpaprika van eigen zaad van paprika uit de supermarkt, 2018
oranje mini en rode puntpaprika, buiten 2018

2019

In 2019 kocht ik paprika zaden bij van der Wal, ras Corno di Toro rosso, een rode puntpaprika.Ik had ze alleen buiten staan, weliswaar op een beschutte plek naast een schuurtje. Ze deden het geweldig, ik had van 4 planten een grote oogst.De paprika’s waren veel groter dan de puntpaprika’s die ik in de winkel koop. Ze rijpten mooi rood af eind september.

Paprika ras Corno di torro Rosso buiten september 2019

2020

Rassen:

  • Corno di Torro Rosso

De paprika Corno di Torro rosso deed het dit jaar net als vorig jaar heel goed. Ik had ze in de kas staan en buiten in grote kuipen.Dat laatste zal ik volgend jaar niet snel weer doen, want met de warmte was de grond snel uitgedroogd en hing het blad snel slap.Volgend jaar weer gewoon in de volle grond. In de kas ging het goed, wel vond ik ze later rood kleuren dan vorig jaar.Uiteindelijk plukte ik ze, nog deels groen zoals je op de foto onder kunt zien.

in de kas. augustus 2020