De sterk kruidige, frisse en licht zoete smaak van peterselie is erg belangrijk in de Nederlandse keuken. Als vaste compagnon van de koningin der groenten, de asperge, maar ook in soepen, salades, sauzen en vleesgerechten. Ook in de Mediterrane keukens wordt peterselie erg gewaardeerd. Zo gebruiken de Italianen het graag in rijke tomatensauzen of bij meer delicate visgerechten. Ook in Griekenland is peterselie een belangrijk kruid en wordt het gebruikt in onder andere groenteschotels en salades.

 

Peterselie is een tweejarige plant die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Er bestaan honderden subsoorten, waarvan er in Nederland twee veel gebruikt worden: krulpeterselie en gladde peterselie. Peterselie wordt ruim een halve meter hoog en heeft fris groene bladeren die aan lange stelen groeien. Het tweede jaar maakt de plant gele bloemschermen, waarna de plant veel van zijn kracht en smaak verliest.

 

Al in de oudheid werd peterselie enorm gewaardeerd. Het waren de Romeinen die het voor ceremonies gebruikten en de Carthagenen die het voor medische toepassingen aanwendden. Peterselie heeft lang dienstgedaan als geneesmiddel tegen een heel scala aan aandoeningen. Het gebruik als keukenkruid is veel recenter Peterselie maakt onderdeel uit van het klassieke bouquet garni, een kruidenbundeltje met peterselie, laurier en tijm.

bron kruidenthuis