In onze tuin hebben wij 3 soorten pioenrozen:

Peonia Sarah Bernard, kleur roze.

Deze soort heeft grote gevulde zachtroze bloemen met een rood accent. De bloemen zijn geurend en goed als snijbloem te gebruiken! Van een kweker kreeg ik de tip in de vaas een drupje chloor en een schepje suiker te doen. Dan heb je er op de vaas langer plezier van.

een rood accent in de verder zachtroze bloem

Deze pioenroos bloeit middelvroeg [ meestal begin juni] tot laat en wordt ± 90 cm hoog.

4-6-2019
9-6-2021

Peonia Festiva Maxima, kleur wit

Een zeer oude cultivar met grote helderwitte bloemen met de karakteristieke rode tekening in het centrum. Enkele zijknoppen. Donkergroen gewas van behoorlijke hoogte waardoor in de tuin ondersteuning wel nodig is wanneer de bloemen uitgroeien. . Wil graag ondersteund worden met een ring. Heerlijk geurend. Deze variant heb ik drie jaar in de tuin,maar heeft nog niet gebloeid.

Peonia Dancing Butterfly

MM

Groeien en bloeien van de pioenroos

Na de winter zie je de rode neuzen van de pioenroos als een van de eerste planten boven de grond komen.

De pioenen beginnen te groeien en zich voor te bereiden op het bloeiseizoen. Hieronder zie je mieren op de knoppen van de pioenroos Sarah Bernard, zij komen op de zoete bloemknop af.

op de foto hierboven zie je de zoete druppels hangen waar de mieren op af komen

Na de bloei blijft er een fraaie zaaddoos over. Je kunt die afknippen maar er ook voor kiezen hem te laten zitten.

De pioenroos kan ons overleven

De pioenroos is een vaste plant die met gemak lang op eenzelfde plek kan staan. Sommige planten kunnen een mens overleven en worden wel 100 jaar oud! Daarom is het van belang dat de planten in voedzame en gezonde grond staan om jaar na jaar steeds weer mooie bloemen te kunnen produceren. Er zijn dus een aantal voorwaarden voor de omgeving waarin pioenrozen worden geplant:

  • Pioenen groeien het beste in een neutrale grond. Wanneer de grond een beetje zuur is, dan is dit geen probleem. Een Ph van 6 à 7 is geschikt (onthoud hierbij wel dat een Ph 7 neutraal is en naar beneden toe de grond zuurder wordt). Wanneer de grond te zuur is kan kalk worden toegevoegd waardoor de grond minder zuur wordt.
    Een zure grond is te herkennen door de aanwezigheid van mos. Mos groeit op vochtige, arme en zure grond. Bij te zure grond strooi je wat kalk
  • De plantdiepte is zeer belangrijk. De bovenste ogen (doorgaans de ‘bloei-ogen’) dienen net onder het grondoppervlak te zitten. Wanneer ze dieper zitten dan vormt de plant in het gunstigste geval alleen maar blad. Net als alle planten willen pioenrozen overleven. Als een pioen te diep is geplant zal de plant proberen nieuwe groei aan de bovenzijde van de plant te vormen ten einde een soort ‘nieuwe plant’ te maken die wel op de juiste diepte zit om te kunnen bloeien. Dit proces duurt echter een aantal jaren
  • Wel moet de grond vochthoudend zijn en veel door de zon worden beschenen.
  • De grond moet ook humusrijk zijn. Meststoffen kunnen gebruikt worden om pioenen te stimuleren met de groei maar een teveel aan meststof kan de groei ook belemmeren, compost is ook zeer geschikt. Door het seizoen heen kun je om de 6-8 weken nog wat bijmesten.
  • Belangrijk voor de lange termijn is om zolang de pioenroos nog stengels heeft, de omgeving van de plant vrij te houden van onkruid. Dit is een tijdrovend werkje maar wel erg belangrijk. Ook moet u in september en/of oktober de resterende stengels boven de grond verwijderen en niet bij de plant laten liggen. Dit in verband ziektes die daardoor kunnen ontstaan. Leg het dus ook niet op de composthoop!
  • Voor een goede bloei van de pioen heeft deze jaarlijks wat koude nodig. In Nederland is dat over het algemeen geen probleem. In warmere landen zonder een echte koudere periode kan dat de bloei belemmeren. Bron Boon Pioenrozen

Ik vind de pioenroos prachtig en schreef er ook een paar maal blogs over:

  1. Pioenrozen
  2. Ode aan een Paeonia
  3. de pioenroos ontluikt

Leuk als je een reactie achterlaat!