Volkstuin van Bemar

Poolse aardappelkoek met Goulash

Placek Z Gulaszem Wolowym

[ Gulaszem is stoven ,wolowym is rundvlees]

Tijdens onze vakantie in Polen in juni 2019, aten we dit gerecht een paar maal omdat we het zo lekker vonden.Zowel in ons hotel als op terrasjes serveerde men dit. Vandaag probeer ik via recepten van internet ze zelf te maken.

Ingredienten

  • 3 eetlepels bloem
  • 5 aardappelen
  • 1 ei
  • 1 flinke rode ui
  • zout en peper naar smaak
  • olie
  • zure room

Bereidingswijze

  • Schil en rasp de aardappels en uien.
  • Vermeng in een kom de aardappels en de ui. Haal eventueel wat vocht weg.
  • Voeg dan het ei, bloem en zout toe.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan tot hij gloeiend heet is. Schep een lepel van het mengsel in de pan en druk het een beetje plat.
  • Bak bruin aan beide kanten. Laat het dan een beetje drogen op een stukje keukenrol en houd het warm door bijv. de pannenkoeken in een ovenschaal in de oven te leggen (ongeveer 100 graden is voldoende) tot dat alle pannenkoekjes gebakken zijn.
  • In Polen kregen wij 1 grote pannenkoek, hij was dubbelgevouwen met er tussen de stoofpot, die het meest weg had van onze hachee.Om een grote pannenkoek te maken, rol je het mengsel uit.

Placek is vooral lekker bij goulash of stoofpotjes.

Smacznego!

Maak intussen de placek. Rasp de aardappel, ui en de wortel fijn zodat ze papperig zijn. Knijp het overtollige vocht uit het mengsel en doe het in een kom. Voeg de bloem en het ei toe en kruid het mengsel met flink wat zout en peper. Verhit de olie op matig tot hoog vuur in een grote ovenvaste koekenpan tot hij gloeiend heet is. Voeg het uitgerolde placek-mengsel toe en bak dit 10 minuten. Bak het daarna in een droge grillpan of onder de grill aan beide kanten goudbruin. Leg de placek half op een groot bord en schep de goulash erop, zodat de placek en het bord half bedekt zijn. Schep wat zure room op de goulash en vouw de placek eroverheen.

%d bloggers liken dit: