Volkstuin van Bemar

polycultuur

In de Nederlandse encyclopedie[ google] vind ik de volgende uitleg over polycultuur:

Polycultuur is het op één akker door elkaar verbouwen van verschillende gewassen. Bijvoorbeeld in de tuinbouw. In Italië gebeurt dat door tussen bijvoorbeeld olijfbomen andere gewassen te verbouwen. Men noemt dat in Italië ook wel `colture promiscue`, gemengd verbouwen. Zie ook: colture promiscue.Wikipedia geeft geen Nederlandse uitleg. Als ik verder op zoek ga, vind ik op de Blog van Frank Anrijs, Natuurlijke Moestuin [ http://natuurlijkemoestuin.be/ het volgende:

Een Natuurlijke Tuinier probeert via planning en doordachte technieken zoveel mogelijk werk uit handen te geven en de natuur zoveel mogelijk zelf te laten regelen. Uiteraard zijn er bezigheden zoals zaaien, planten en oogsten die u zelf moet doen.

Maar wat als ook bij het zaaien en planten het werk sterk kan worden vereenvoudigd? Wat als u in het vroege voorjaar een stuk kunt inzaaien, een stuk waar een volledig jaar geen onkruid groeit? Een stuk waar vanaf het prille begin van het voorjaar tot laat in de herfst allemaal verschillende groenten opgroeien en waar u voortdurend uit kunt oogsten? Fantastisch toch indien dit zou mogelijk zijn!

Polycultuur

De theorie gaat als volgt: na het zorgvuldig samenstellen van een zaadmengsel met verschillende soorten groenten, zaait u dit mengsel in het vroege voorjaar uit en na enkele weken kunt u al radijsjes oogsten. Hierna komt er sla op, beginnen kolen te groeien en rapen, hier en daar een erwtenstruik, wat rode bieten, jonge worteltjes, …

Doordat alles door elkaar groeit heeft u geen last van insecten en ziektes, geen onkruid omdat de grond volledig is bedekt met groenten: kortom het enige werk dat u moet doen is oogsten.

En dit oogsten moet u wel iets intensiever doen dan in uw gewone moestuin. Alles staat veel dichter bij elkaar en moet geoogst worden voor het zijn volwassene volume heeft bereikt. Sla kunt u plukken , jonge worteltjes oogsten zodat er meer ruimte komt voor iets anders, waar de kolen groeien sneller andere soorten oogsten omdat deze anders worden onderdrukt door de groter wordende kolen, …

Eigenlijk moet u enkele keren per week wel wat gaan plukken en uit trekken om zo alles te dunnen en te onderhouden. Wanneer u dit niet doet gaat een heel deel planten worden overgroeid en afsterven.Na het uitzaaien, komen de eerste plantjes snel op zodat er al snel iets te oogsten valt.

Er zijn enkele basisregels waar u rekening mee moet houden, al is vooral het experimenteren leerzaam:

  1. Zaai verschillende variëteiten van dezelfde soort: zaai bv. verschillende soorten wortels, zomer- en winterwortels, zodat er een langere oogstperiode is en u ook weet welke soorten werken in een polycultuur en welke niet.
  2. Zaai niet te dik:  de aangeraden zaaihoeveelheden op een verpakking gaan ervan uit dat je nog dunt, omdat je in een polycultuur gaat dunnen door te oogsten, moeten deze planten eerst natuurlijk een redelijk formaat bereiken. Zaai daarom veel dunner dan u normaal zou zaaien, hoe dun precies hangt af van de zaden in uw mengsel en dat gaat u ontdekken in de praktijk.
  3. Begin vroeg te oogsten: oogst al groenten zodra ze te dicht bij elkaar beginnen te staan, niet wanneer ze volgroeid zijn. Als de planten te dicht bij elkaar groeien, gaan ze slecht groeien en neemt de kans op schimmelziektes toe.
  4. Mix niet enkel soorten maar ook plantfamilies: zaai dus niet enkel verschillende soorten kool, of verschillende soorten sla, maar meng bladgroenten met knolsoorten, met vruchtgewassen, … Dit zorgt voor een goede mengeling inzake het afweren van plaaginsecten, maar de verschillende groentesoorten zoeken ook andere voedingsstoffen op verschillende dieptes.
  5. Gebruik verschillende soorten snelgroeiende bladgroenten: hierdoor gaat u snel kunnen oogsten en gaat ook de grond snel dichtgroeien zodat er geen onkruid kan opkomen.
  6. Vermijd te grote, brede planten: planten zoals tomaten, aardappelen, courgettes of pompoenen hebben geen plaats in een polycultuur. Ze worden te groot en te breed en verstikken veel andere planten.
  7. Oogst volledige planten: u gaat door het oogsten uw planten dunnen en zo plaats maken voor nieuwe zaadjes die kiemen en voor andere planten die meer plaats nodig hebben. Oogst dus wanneer het moet de volledige plant zodat de benodigde ruimte effectief vrijkomt.
  8. Bekijk uw polycultuur tuin regelmatig (meermaals per week): verstop deze tuin niet ergens vanachter in de moestuin, maar leg hem vooraan aan zodat u er regelmatig een oogje op kan werpen.

 

Naar aanleiding van een blog die ik afgelopen zomer las, heb ik dit principe ook al toegepast in een stukje tuin afgelopen zomer. In het stukje wat eigenlijk bestemd was als pluktuin, maar waar niet alles opkwam, heb ik uiteindelijk tomaat, aubergine, goudbes, pompoen en een paar sla soorten tussen alle bloemen gehad, waardoor het dicht begroeid was en er inderdaad nauwelijks onkruid omhoog kwam

 

Volgend blog ga ik schrijven over de makkelijke moestuin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: