Nodig:

  • 6 preien
  • 4 grote aardappelen
  • 2 grote tenen knoflook
  • 1 liter groenten bouillon
  • 100 ml slagroom of kookroom
  • bieslook of peterselie
  • evt mosterd
  • evt spekjes
  1. Snijdt de prei in ringen en was ze goed uit.Zeker uit eigen tuin kan er weleens wat zand in zitten.Maak 2 flinke knoflooktenen schoon en snij die in stukjes.
  2. Schil de aardappelen en snij ze in grove stukken
  3. Fruit de prei en knoflook met een klont boter in een soeppan.
  4. Voeg de aardappel en de liter groenten bouillon toe en breng het aan de kook
  5. Laat dit een half uurtje sudderen op een laag vuur tot de aardappel gaar is
  6. Pureer het geheel met de staafmixer tot een gladde soep.Als je dat lekkerder vindt, kun je van tevoren wat prei en aardappel met de schuimspaan er uit scheppen en later weer aan de gladde soep toevoegen.
  7. Voeg plm 100 ml slagroom toe
  8. Voor extra pit kun je een eetlepel mosterd toevoegen
  9. Serveer de soep met wat fijngesneden bieslook of peterselie en evt wat uitgebakken spekjes.

Serveer de soep bv met wat stokbrood

eet smakelijk!