Per abuis had ik de vorige blog al gepubliceerd in plaats hem als concept op te slaan.Hier het vervolg:

Op Instagram had ik een foto van naaktslakken geplaatst en gevraagd of anderen er ook zoveel last hebben dit jaar. Daar reageerden een aantal mensen positief op en ik kreeg meteen hun tips.Hieronder volgt een opsomming:

  • eierschalen rond je planten
  • gebroken schelpen rond je planten
  • koperdraad om potten
  • sinaasappelschillen in de tuin leggen
  • potten omgekeerd tussen de planten leggen

Mijn eigen ervaringen:

  • zelf heb ik het wel geprobeerd met potjes met bier ingraven.Er viel er wel eens 1 in,maar het was niet spectaculair
  • Terracotta potjes of scherven heb ik ook in de tuin, soms zit er 1 onder, maar niet dagelijks.Ik kijk het wel steeds na.
  • Zand rond zaailingen.Dit heb ik geprobeerd bij de zinnia’s maar die zijn toch opgegeten….
  • Slakkenkragen gebruiken,eerdere jaren heb ik dat wel gedaan en dit jaar bij mijn laatste twee Kiwano plantjes.Tot nu toe hebben die het gered.Mijn laksigheid om het niet meer gebruikt te hebben dit jaar.Makkelijk zelf te maken met plastic flesjes.
  • Koffiedrap (zonder koffiefilter)door de aarde mengen, houdt tevens de aarde goed luchtig. Tip:spaar de koffiedrap van meerde dagen of weken op dan kun je hem ook gemakkelijk overal en gelijkmatig verdelen.
  • Er zijn minder natuurlijke vijanden zoals egels, merels, padden en kikkers.Bij ons op het complex heb ik wel padden gezien,maar een egel nooit.Soms denken wij wel egel poep te herkennen,maar zeker weten of ze er zijn, doe ik niet.Merels zien we nauwelijks.Juist de laatste warme avond dat we afgelopen week op de tuin waren,hoorden we er eindelijk weer een merel zingen..

Nog een grootmoeders tip:

  • Slakken houden niet van de geur van tijm. plant dit tussen je planten die je wilt beschermen tegen slakken en je zult er geen last meer van hebben.
  • Op de site van de makkelijke moestuin vond ik dit:
  • Wat kun je zelf doen?

    In het kort komt het hier op neer:

    Om geen last van slakken te hebben kan je 4 dingen doen:

    1. maak je moestuin onaantrekkelijk (voor slakken, niet voor jou)
    2. lok de slakken (en vang ze weg)
    3. hou ze tegen (door barrières op te werpen)
    4. maak ze dood

      Door meerdere planten te combineren kun je slakken op afstand houden, bd goudsbloem planten naast je kool.{nb  dit heb ik gedaan, alleen de goudsbloem had ik veel eerder moeten zaaien, want die bloeit nu nog steeds niet en de kool is al opgegeten]

Doden?

Ja……

En nee: dat is niet zielig zolang je het snel en pijnloos doet.

Zie jezelf maar als bondgenoot van de natuurlijke vijanden om het evenwicht weer  te herstellen  Want dat is hard nodig.

Begin vroeg

Wat je ook doet: begin er in ieder geval zo vroeg mogelijk mee.

Slakken leggen ontzettend veel eitjes – tot zo’n 400 (!) per keer). Hoe vroeger je maatregelen neemt, hoe meer effect die hebben en hoe minder last jij hebt in de rest van het jaar.

  • Planten waar slakken gek op zijn, maar ook planten waar ze niet van houden.

    Door de geur van de laatsten wordt de hele bak al minder aantrekkelijk.

    Slakken ruiken extreem goed

    Daar kan je goed gebruik van maken. Zet daarom ook wat planten in je bak waar ze een hekel aan hebben: munt, venkel, geraniums, knoflook, tijm, goudsbloemen, afrikaantjes en vingerhoedskruid.

    Zoek de slak

    Zodra je maar iets van vraatschade ziet, ga je meteen op zoek naar de boosdoener. Hoe vroeger je ingrijpt, hoe beperkter de schade.

    Slakken schuilen overdag op donkere, liefst vochtige plekjes.

    Slakken lokken en vangen

    Zodra je merkt dat je groentes aangevreten worden door slakken, kan je het best meteen op zoek gaan naar de boosdoeners.Want doe je dat niet dan blijft er weinig over van je planten. Ze eten per dag met gemak de helft van hun lichaamsgewicht op. Dat zijn bij grote slakken behoorlijk wat blaadjes.Huisjesslakken vind je makkelijk dan naaktslakken.

    Slakken lokken

    Lok ze daarom naar een plek waar jij ze wilt hebben of vangen.Je lokt ze met iets dat ze heel lekker vinden:

    Chinese kool

    Deze kool staat op het lievelingsmenu van de slakkenfamilie.Slakken reduceren deze plant tot gatenkaas en laten de overige planten met rust.

    Tenminste… zo lang de koolplant nog een beetje mals is. Want is de plant eenmaal oud en taai of gaat hij bloeien, dan stappen de slakken alsnog over op de sla ernaast.

    In plaats van meloenen kan je ook halve sinaasappels of grapefruits gebruiken. Zelfs bananenschillen helpen goed.

    Een natte krant kan ook, of een rabarberblad: alles waaronder ze kunnen schuilen en waar je ze makkelijk wegplukt.

    Paneermeel en legmeel[kippenvoer] vinden slakken  lekker, ze komen er in horden op af.

    Het nadeel van lokmiddelen

    Het nadeel van al die lokmiddelen is dat je toch telkens die beesten moet wegplukken. En wat moet je er dan mee?

    Als je ze niet wilt doden – en dat kan je veel beter wél doen – dan moet je ze naar een andere plek brengen.

    Maar is die niet minstens 30 meter ver weg, dan komen ze de volgende dag vrolijk weer terug.

    Werp een barrière op

    Het is natuurlijk nóg beter als slakken helemaal niet in de buurt van je plantjes kunnen komen. Door een barrière waar ze niet overheen kunnen.Je kan je kwetsbare zaailingen ook beschermen met plastic bakjes: Omdat de slakken moeite hebben met de gladde zijkant van de bakjes, in dit een prima oplossing voor kleine kool-, zonnebloem- of slaplantjes.Tot zover de informatie van de MM

  •  

    Van de zus van mijn schoondochter kreeg ik de tip om vaseline te gebruiken. Zij had tape om haar bakken geplakt en die ingesmeerd mer een dikke laag vaseline. Volgens haar hielp het echt!I Op internet las ik ook nog om er  wat zout door te mengen en er gaat geen slak overheen. Controleer wel regelmatig of de vaseline nog voldoende aanwezig is.

  • De laatste oplossing is: neem je kleindochter van twee mee naar de tuin, ze is nog niet vies van slakken en zoekt ze op om in haar emmertje te doen en ze lief te aaien en kusjes te geven.Het zijn dan wel de huisjesslakken, die vind ik zelf ook wel enige charme hebben

.

Het is echt een teleurstelling als slakken, rupsen of ander ongedierte je zelf gekweekte plantjes opvreten of grote gaten in het blad achterlaten. Maar ook dat is de natuur!

Een paar gaten in het blad maakt het niet minder eetbaar. Mocht je bang zijn dat er ongedierte op je geoogste sla zit, spoel het dan in water met een lepel zout: alle beestjes laten zo meteen los.Heel eerlijk gezegd vind ik 1 slak in de sla niet zo erg,maar als ik er bij het afsnijden van de krop al 5 zie, dan heb ik al gegeten.

Wat je ook doet: gebruik in ieder geval geen insecticiden! Daarmee richt je meer schade aan dat dat het goed doet: je verstoort er het natuurlijk evenwicht mee.

Leuk als je een reactie achterlaat!