uiensoep:
voor 6 personen
- 4 el extra vierge olijfolie
- 1,8 kilo uien
- 2 tl basterdsuiker
- zout naar smaak
- 1 fles (0,75 liter) droge witte wijn
- 1 liter kippenbouillon
- 1 klein kaneelstokje
- Bereiden:
- Verwarm de olie in een grote zware pan op middelmatig vuur. Snij de uien door de lengte en snij ze dan in dunne plakjes. Leg de ui in de pan en roer ze door de olie. Dek af met een deksel, zet het vuur lager en bak de uien net zolang totdat ze zacht en een beetje verkleurd zijn (zo’n 30 minuten, af en toe roeren).
- Zet het vuur wat hoger en bak de uien, onder af en toe roeren, zonder deksel op de pan ongeveer 45 minuten, ze moeten geel/oranje (amber) van kleur zijn.
- Bestrooi de uien met suiker en een beetje zout, laat ze verder doorkoken terwijl je steeds roert, totdat alle suiker gesmolten is en de uien een caramelkleur hebben. Giet de wijn en de bouillon erbij en leg het kaneelstokje in e pan. Breng aan de kook, zet het vuur laag, en laat 1 uur zachtjes sudderen met de deksel op de pan.
- Verwijder het kaneelstokje . Breng indien nodig op smaak met zout en peper en serveer heet.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Courgette-doperwtensoep
- 1 ui,gesnipperd
- 1à2 tenen knoflook,gesnipperd
- 2 flinke courgettes,in blokjes
- 1 scheutje olijfolie
- 800ml groente of kippenbouillon
- 350gr verse doperwtjes
- 2-3 eetlepels crème fraîche
- pepertje of 1/4 rode puntparika
Bereiden
1)Verhit in een soeppan een scheutje olijfolie en fruit hierin de uisnippers zacht in ongeveer 5 minuten.
2)Voeg de knoflook en courgetteblokjes toe en fruit al omscheppend ongeveer 2 minuten.
3)Schenk de bouillon in de pan en bren g aan de kook.Draai de warmtebron laag en voeg de doperwtjes toe,maar houd ongeveer 2-3 eetlepels achter.
4)Kook de courgetteblokjes en doperwtjes gaar zijn.
5)Pureer de soep met een staafmixer.Proef of de soep nog extra gekruid moet worden.
6)Snipper evt een rood pepertje fijn en voeg toe voor wat extra pit, je kunt dit ook vervangen door een kwart gesnipperde rode puntparika
7)Verdeel de soep over 4 kommen en garneer met de crème fraîche
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx