bloem van de sugar snap

Zaaien

In 2019 ga ik voor het eerst sugar snaps of ook wel suikererwt zaaien, Ras Cascadia. Sugar snaps horen tot de familie van vlinderbloemigen(*)

Je zaait ze vanaf maart tot half mei.Zaai ze op regels met een onderlinge afstand van 5-8 cm.Ruimte tussen de rijen minimaal 125 cm. Zaai je ze onder glas dan kan dat al vanaf half februari.Je plant ze dan half maart uit als de plantjes plm 8 cm hoog zijn.Ze kunnen best wat kou hebben, lees ik op internet.

Geef de Sugar snaps een zonnige plek in de moestuin. De bloemen die uiteindelijk de Sugar snaps zullen vormen, hebben een mooie witte kleur en zijn eetbaar. Je laat de plantjes langs gaas of stokken groeien.

Sugar snaps en andere bonen en peulen zijn zelfbestuivende planten. Maar er kan kruisbestuiving plaatsvinden door insecten zoals vlinders. Zorg daarom als je de zaden wilt bewaren dat je verschillende rassen wel voldoende uit elkaar zet!

Oogsten

Afhankelijk van de planttijd kun je oogsten vanaf half juni tot begin augustus,na ongeveer 3 maanden. Oogst zo vaak mogelijk, dat bevordert een verlengde oogst. Dus hoe meer je plukt, hoe meer er zullen komen. Pluk van onder aan de plant naar boven, want de onderste zijn het meeste volgroeid.

De oogst van sugarsnaps is evenals die van doperwten en peulen relatief vroeg. Daarna kun je op die plek nog een ander gewas telen.Je kunt dan denken aan late koolsoorten (laat dan vooral de wortels in de grond zitten zodat de kool kan profiteren van de stikstof (*)die ze bevat ) Maar ook sla, andijvie of late worteltjes, bietjes, etc. kun je na de sugarsnaps, peulen en doperwten zaaien.

Combinatieteelt

In de combinatieteelt zijn goede buren : Bieten, bonen, courgettes, dille, knolvenkel, komkommer, koolrabi, koolsoorten, kropsla, radijs, wortel

Gebruik

De Sugar snap wordt geteeld om in zijn geheel op te eten (de Fransen noemen Sugar snaps, maar ook peultjes, ‘Mange tout’). Je oogst de peul als deze ongeveer 1,5 cm dik en ongeveer 8 cm lang is. Dan zijn ze het lekkerst. Ze zijn heel lekker om te wokken in bv Oosterse gerechten.Laat je de peulen te groot worden, dan worden ze taai. Na het oogsten kun je de Sugar snaps ook invriezen. Blancheer de peultjes dan eerst ca. 3 minuten in kokend water en laat dan snel afkoelen in koud water. Doe ze hierna in de vriezer.

(*) Veel planten, waarvan de vlinderbloemigen (Leguminosae of Fabaceae) de bekendste zijn, leven in symbiose met bacteriën van het geslacht Rhizobium. Deze bacteriën komen voor in speciale wortelknolletjes (rhizobia) waarin luchtstikstof wordt omgezet in stikstofverbindingen. Deze planten maken hun eigen voedingsstoffen. bron Wikipedia