De Tagetes zijn dankbare plantjes, ze zijn kleurig en makkelijk in onderhoud. In de volksmond worden ze ook wel Afrikaantjes of  ‘stinkertjes’ genoemd.Er zijn veel soorten.

Zaaien

Zaaien kun je vanaf maart tot eind mei ter plekke of in een pot. Bedek de zaadjes met een dun laagje aarde, niet te dik zaaien, anders staan de plantjes elkaar in de weg. Zelf zaai ik in pot voor omdat ze anders opgegeten worden zodra er iets groens boven de grond komt. We hebben veel last van slakken op onze volkstuin…..Ik plant ze uit zodra het al een aardig plantje geworden is..Ze bloeien het hele seizoen door tot aan de vorst. Ze kunnen  30-50 cm hoog worden.

Wat ik zelf heb gemerkt is dat het een gewilde schuilplaats is voor slakken, die je makkelijk kunt verwijderen en elders kunt brengen. Als je de afrikaantjes jong plant kunnen ze ten prooi vallen aan de slakken, die vinden dat jonge groen wel lekker.Dus zet ze niet te klein in de tuin!

Citroenafrikaantje

Zaden van deze soort kreeg ik via een zadenruil. Het Citrus-Afrikaantje of Ster-Afrikaantje heet officieel: Tagetes tenuifolia. Deze speciale, prachtige en kleine bloemetjes hebben vijf bloemblaadjes, die samen een ster vormen.

Er zijn Citrus-afrikaantjes in verschillende felle kleuren, o.a. mooi citroen-geel: ‘Lemon Gem’, of fel-oranje als sinaasappels: ‘Orange Gem’.

Citrus-afrikaantjes zijn  uitstekend te gebruiken voor garnering, vooral bij (vruchten)-salades, toetjes en ijs.De volle, zoete aromatische smaak is kruidig, ietsje bitter, zoals Citrusvruchten (Limoen en Sinaasappel)

 

citroenafrikaantje

Combinatieteelt

Tagetes zijn voor veel andere planten een goede buur. Afrikaantjes beschermen tegen aaltjes, witte tomatenvlieg en mieren. Het zijn goede buren voor aardappelen, aardbeien, bietjes en tomaten.

Aan het eind van het seizoen kun je de afrikaantjes fijn knippen en als groenbemester over de aarde strooien of er doorheen werken.Afrikaantjes zijn niet winterhard, je hoeft niet bang te zijn dat je het jaar erop overal afrikaantjes hebt staan….

Door de geur trekken ze ook allerlei insecten aan, die weer nuttig zijn om bv luizen te bestrijden. Mieren hebben een hekel aan de geur.

Zaden

Aan het eind van het seizoen kun je zelf wat uitgebloeide bloemetjes eruit knippen en goed laten drogen. Zodra ze gedroogd zijn, heb je van een bloemetjes weer heel veel zaden.

Leuk als je een reactie achterlaat!