Zaaien

Je kunt tomaat vanaf februari/maart binnen zaaien in bakjes gevuld met vochtige zaai-stekgrond. Zaai op de aarde en druk de zaden voorzichtig aan. Bedek de zaden niet met grond omdat tomaten lichtkiemers zijn. Zet de bakjes op een warme plaats en dek ze af met huishoudfolie of een deksel. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk .Houd de grond vochtig, maar niet te nat omdat de zaadjes anders zouden kunnen gaan rotten.

Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de zaailingen na een dag of 10 in apartje potjes. Zet ze dan iets koeler weg, rond 18 – 20 °C. Hard de tomaten, midden mei af, zodra er geen kans meer is op nachtvorst . Zet ze daarna op een zonnige en beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond buiten of in een onverwarmde kas. Geef de tomaten zodra er knopvorming plaatsvindt nog een gift biologische tomatenvoeding bv van DCM.

Ik zet tomaten altijd bij elkaar en laat ze langs een stok of rek groeien.Vorig jaar heb ik ze voor het eerst geplant naast een hek van staal, waar ik eerst peulen langs had laten groeien.De zaailingen had ik bij het uitplanten net voor de peulen gezet en tegen de tijd dat de peulen klaar waren wat betreft oogsten, waren de tomatenplanten ook gegroeid en konden zij langs het rek gaan klimmen.

In de combinatieteelt zijn goede buren:Knoflook, asperges, bieslook, basilicum, wortel, selderij, spinazie, veldsla, ui, pastinaak, peterselie, prei, afrikaantjes (tagetes)

Dieven

Tomatenplanten moet je dieven. Dieven houdt in dat je scheuten die steeds weer nieuw groeien vanuit de oksels van de plant verwijderd.Doe je dat niet dan ontstaat daar weer een nieuwe tak en uit die tak weer nieuwe takken etc.Dat gaat ten koste van de vruchtvorming. Loop eenmaal per week je planten na in het hoogseizoen en knijp de dieven weg.

Bemesten

Tomaten groeien op vrijwel elke grondsoort en ze groeien best snel. Omdat ze flinke planten maken, vinden ze een goede bodembewerking en een luchtige grond erg prettig.De planten wortelen niet alleen diep maar ook een breed uit. We maken de grond goed luchtig en geven wat compost. Een paar weken voor het planten geven we een kleine gift van een algemene moestuinvoeding.Tijdens de groei geef ik speciale biologische tomatenvoeding.

Rare snuiters

Soms zie je in je tuin rare snuiters, dubbele wortels of in dit tomatengeval een met een neus……

De soorten door de jaren heen

Sinds 2014 hebben wij de volkstuin en kweken we tomaten. Hieronder de soorten die wij zoal hadden.

2016

 • trostomaat Sweet million
 • Sunrise
 • Antalya f1 hybride
 • Roma

2017

 • Cerise, cherrytomaat

Cerise is een zeer bekende, gemakkelijk te kweken en te onderhouden Cherrytomaat met een heerlijk zoete smaak. Zij produceert een overvloed aan kleine, heerlijk zoete vruchtjes. Cerise zorgt voor een zeer overvloedige oogst en deze plant levert meer Cherrytomaten op dan menig andere soort. De kleine ronde tomaatjes rijpen van groen naar donkerrood. Geef deze planten een goede, stevige ondersteuning.

2018

 • Glossy Rose Blue: Nakomeling van een blauwe tomaat (met de naam OSU Blue) zoals die een paar jaar geleden op de markt kwam. De OSU Blue was een donkerpaarsblauwe tomaat en had nog een echt heel matige smaak . Die blauwe kleur geeft, net zoals bij blauwe bessen, een hoog gehalte aan anthocyanine. Maar de matige smaak was jammer, en er is sindsdien heel veel gekruist om te proberen om de smaak beter te maken maar de blauwe kleur te behouden.Helemaal succesvol is dat dat nog niet altijd. Bij het kruisen wil men een betere smaak maar ook de mooie kleur behouden, en dat gaat blijkbaar nog niet heel goed samen (hoe beter de smaak, des te minder ‘blauw’, hoe meer ‘blauw’, des te minder smaak).
 • bron: Diana’s mooie moestuin

Ik had deze soort buiten gezet, hij deed het goed, maar wij vonden hem niet zo lekker.De tomaatjes varieerden per plant van kleur, soms waren ze inderdaad roze-blauw, maar ook wel bijna zwart.Ik zal deze tomaat niet opnieuw gaan zaaien.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is thumbnail_IMG_20180713_203601_resized_20180714_023405915.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is DSC04210-1024x681.jpg
 • San Marzano: Deze romasoort wordt ongeveer 9 cm lang en groeit in een tros van 4 – 7 vruchten. De tomaat is niet echt sappig, maar vooral zeer geschikt voor allerlei bereidingen: sauzen, soepen, pizza.Het is dé tomaat om saus van te maken. Een echte Italiaanse tomaat, prima geschikt om te pellen en om zongedroogde tomaten te maken. Heerlijk van smaak. De oogst was goed, voor het eerst in al die jaren tuinieren is het gelukt.Komt waarschijnlijk omdat het zo´n hete zomer was.
San Marzano tomaten
San Marzano
 • Jaune Flammee : oranjegele vrucht van 100 g groeiend in trossen met 5/8 vruchten, donkerrood vruchtvlees, heerlijk rijk en suikerzoet van smaak, versterkt door een vleugje zuurheid.Is een bossige plant, hoeft niet gediefd te worden.Struikplant.
 • Sophie”s choice:vleestomaat (de planten worden niet veel hoger dan zo’n 45 centimeter) kunnen takken ook niet breken, de tomaten groeien gewoon te dicht bij de grond.Deze plant vond ik geen succes.Ik had ze in de kas staan,maar ze lagen over de grond heen en hadden maar weinig vruchten.
 • Minibel :Struikjes werden afgelopen jaar zo’n 40 centimeter hoog. Zitten vol met felrode cherrytomaten met veel sap Haal in de zomermaanden wel tussenin wat blad weg zodat de tomaatjes vrij hangen en kunnen opdrogen na regen en kunnen rijpen in de zon. Door de kleine maat plant ook leuk in potten.Mijn ervaring is met deze soort, dat afgelopen jaar de slakken de tomaten, zo dicht bij de grond, ook erg lekker vonden. Thuis op het balkon deed de plant het ook erg goed.

Onderstaand tomaatje kwam zo maar op in een verhoogde bak.Welk soort het is, weet ik niet.Het was wel een lekker tomaatje.

 • Cerise: Cerise is een zeer bekende, gemakkelijk te kweken en te onderhouden Cherrytomaat met een heerlijk zoete smaak. Zij produceert een overvloed aan kleine, heerlijk zoete vruchtjes. Cerise zorgt voor een zeer overvloedige oogst en deze plant levert meer Cherrytomaten op dan menig andere soort. De kleine ronde tomaatjes rijpen van groen naar donkerrood. Geef deze planten een goede, stevige ondersteuning. 
Cerise
 • Cascade Lava: rode medium grote tomaat met vlekjes of streepjes; van Brad Gates (USA); stamtomaat. In het vak gezet met de bladgroenten.Deze tomaat was erg laat met afrijpen, waardoor er Phytophthora in is gekomen en ik ze niet heb kunnen oogsten.
 • Hazel Gold: vleestomaat Dit prachtige, oude ras rijpt door en door goudgeel en produceert middengrote, mooi geribde vruchten van 200-350 gram, 8-10 cm in doorsnee. ‘Hazel Gold’ rijpt goed in Noord-Europa. 3 planten in het vak naast de kas gezet.De tomaten werden echt enorm en waren heerlijk zoet .Ik heb ze allemaal verwerkt tot pastasaus.
hazelgold
bloemen in de tomaten
bloemen in de plant
tomaat Glossy roseblue
Hier zie je goed dat er vanuit de oksels van de plant nieuwe takken groeien, deze moet je weg halen.Dat heet dieven.

2019

 • Sweet Million
 • Moneymaker
 • Sungold
 • San Marzano
sweet million
san marzano

2020

De soorten van dit jaar waren hetzelfde als in 2019 omdat ik nog veel zaden over had:

 • Sweet Million
 • Moneymaker
 • Sungold
 • san Marzano
 • Glossy rose blue, deze verscheen zomaar op meerdere plekken uit zichzelf. Ik had ze in 2018 in de tuin, blijkbaar is het via de compost weer gezaaid. Alhoewel de smaak van het tomaatje niet zo bijzonder is, ziet hij er wel leuk uit. Ik heb hem dus laten staan.Hij begint met zwarte vruchtjes die steeds meer verkleuren naar paars en uiteindelijk ceriserood/roze
Moneymaker
sweet million

Leuk als je een reactie achterlaat!