Volkstuin van Bemar

Tomaat

Zaaien

Je kunt vanaf februari/maart binnen zaaien in bakjes gevuld met vochtige zaai-stekgrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan. Bedek de zaden niet met grond omdat tomaten lichtkiemers zijn. Zet de bakjes op een warme plaats en dek ze af met huishoudfolie of een deksel. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk .Houd de grond vochtig, maar niet te nat omdat de zaadjes anders zouden kunnen gaan rotten.

Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de zaailingen na een dag of 10 in apartje potjes. Zet ze dan iets koeler weg, rond 18 – 20 °C. Hard de tomaten, midden mei af, zodra er geen kans meer is op nachtvorst . Zet ze daarna op een zonnige en beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond buiten of in een onverwarmde kas. Geef de tomaten zodra er knopvorming plaatsvindt nog een gift vinassekali.

Hieronder de soorten die ik in 2018 gezaaid heb:

 • Glossy Rose Blue: Nakomeling van een blauwe tomaat (met de naam OSU Blue) zoals die een paar jaar geleden op de markt kwam. De OSU Blue was een donkerpaarsblauwe tomaat en had nog een echt heel matige smaak . Die blauwe kleur geeft, net zoals bij blauwe bessen, een hoog gehalte aan anthocyanine. Maar de matige smaak was jammer, en er is sindsdien heel veel gekruist om te proberen om de smaak beter te maken maar de blauwe kleur te behouden.Helemaal succesvol is dat dat nog niet altijd. Bij het kruisen wil men een betere smaak maar ook de mooie kleur behouden, en dat gaat blijkbaar nog niet heel goed samen (hoe beter de smaak, des te minder ‘blauw’, hoe meer ‘blauw’, des te minder smaak).
 • bron: Diana’s mooie moestuin

Ik had deze soort buiten gezet, hij deed het goed, maar wij vonden hem niet zo lekker.De tomaatjes varieerden per plant van kleur, soms waren ze inderdaad roze-blauw, maar ook wel bijna zwart.Ik zal deze tomaat niet opnieuw gaan zaaien.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is thumbnail_IMG_20180713_203601_resized_20180714_023405915.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is DSC04210-1024x681.jpg
 • San Marzano:
 • va 1900,Heirloom *originele vorm voor deze langgerekte vrucht, rood, 9 cm lang, 90 – 100 g, groeit in een tros van 4 – 7 vruchten. Weinig sappig, zeer geschikt voor alle mogelijke bereidingen: gepelde tomaten, sauzen, soepen, pizza.Dé tomaat om saus van te maken. Een echte Italiaanse tomaat, prima geschikt om te pellen en om zongedroogde tomaten te maken. Heerlijk van smaak. Zaaien in een zaaibakje, zodra hanteerbaar verspenen in (pers)potten. Later uitplanten in kas of buiten op een warme beschutte plaats. Na ongeveer 4 vrucht trossen de top uit de plant knijpen. De uitlopers in de oksels van de bladeren altijd wegnemen (dieven). Na verloop van tijd wat bijmesten met tomatenvoeding. Twee planten naast het schuurtje gezet en naast de kas.De oogst was goed, voor het eerst in al die jaren tuinieren is het gelukt.Komt waarschijnlijk omdat het zo´n hete zomer was.
San Marzano tomaten
San Marzano
 • Jaune Flammee : oranjegele vrucht van 100 g groeiend in trossen met 5/8 vruchten, donkerrood vruchtvlees, heerlijk rijk en suikerzoet van smaak, versterkt door een vleugje zuurheid.Is een bossige plant, hoeft niet gedieft te worden.Struikplant.
 • Sophie”s choice:vleestomaat (de planten worden niet veel hoger dan zo’n 45 centimeter) kunnen takken ook niet breken, de tomaten groeien gewoon te dicht bij de grond.Deze plant vond ik geen succes.Ik had ze in de kas staan,maar ze lagen over de grond heen en hadden maar weinig vruchten.
 • Minibel :Struikjes werden afgelopen jaar zo’n 40 centimeter hoog. Zitten vol met felrode cherrytomaten met veel sap Haal in de zomermaanden wel tussenin wat blad weg zodat de tomaatjes vrij hangen en kunnen opdrogen na regen en kunnen rijpen in de zon. Door de kleine maat plant ook leuk in potten.Mijn ervaring is met deze soort, dat afgelopen jaar de slakken de tomaten, zo dicht bij de grond, ook erg lekker vonden. Thuis op het balkon deed de plant het ook erg goed.

Onderstaand tomaatje kwam zo maar op in een verhoogde bak.Welk soort het is, weet ik niet.Het was wel een lekker tomaatje.

 • Cerise: Cerise is een zeer bekende, gemakkelijk te kweken en te onderhouden Cherrytomaat met een heerlijk zoete smaak. Zij produceert een overvloed aan kleine, heerlijk zoete vruchtjes. Cerise zorgt voor een zeer overvloedige oogst en deze plant levert meer Cherrytomaten op dan menig andere soort. De kleine ronde Tomaatjes rijpen van groen naar donkerrood. De Tomaatjes groeien in lange, goed gevulde trossen. Per stuk wegen de Tomaatjes ongeveer 30 – 50 gram. Ze groeien aan grote, bossige en weelderige planten. Geef deze planten een goede, stevige ondersteuning.  Tomaten bevatten veel vitamine C en Lycopeen. Dit wordt het beste opgenomen in ons lichaam als de tomaten zijn verwarmd. U kunt de kleine, heerlijk smakende en zeer zoete tomaatjes gebruiken in salades, als snack, in pastasauzen, in sauzen, in soepen, in ovenschotels, in wokgerechten en in allerlei Italiaanse gerechten. Ze zijn ook heerlijk als gezond, slank en lekker tussendoortje of als zeer gezond snoepje voor kinderen.
Cerise
 • Rosa di Sorrento :Roze grote vleestomaat. Heirloom* soort. Naast het schuurtje gezet
 • Cascade Lava: rode medium grote tomaat met vlekjes of streepjes; van Brad Gates (USA); stamtomaat. In het vak gezet met de bladgroenten.Deze tomaat was erg laat met afrijpen, waardoor er Phytophthora in is gekomen en ik ze niet heb kunnen oogsten.
 • Hazel Gold: vleestomaat Dit prachtige, oude ras rijpt door en door goudgeel en produceert middengrote, mooi geribde vruchten van 200-350 gram, 8-10 cm in doorsnee. ‘Hazel Gold’ rijpt goed in Noord-Europa. 3 planten in het vak naast de kas gezet.De tomaten werden echt enorm en waren heerlijk zoet .Ik heb ze allemaal verwerkt tot pastasaus.
hazelgold
bloemen in de tomaten
bloemen in de plant
tomaat Glossy roseblue
Hier zie je goed dat er vanuit de oksels van de plant nieuwe takken groeien, deze moet je weg halen.Dat heet dieven.

Pruimtomaten gedijen goed in een gemengde cultuur met sla, spinazie, radijs, peterselie, koolrabi, prei en stambonen. In een dergelijke combinatie hebben de planten minder last van ziekten en plagen. Een combinatie met aardappelen, doperwten en venkel daarentegen is af te raden.

*Heirloom zaden. Dat zijn zaden van rassen die soms al meer dan honderd jaar gekweekt worden. Enthousiaste tuinders hebben steeds de zaden verzameld en doorgegeven om het ras in stand te houden. Met het kweken van heirloomgewassen draag je ook je steentje bij aan de zo belangrijke biodiversiteit. Een lijst van groenten die al voor 1940 gekweekt werden, kun je vinden op de oerakker

%d bloggers liken dit: