Dit jaar hebben wij 8 soorten tomaten in de tuin.Met het zaaien heb ik ieder zaadje in een potje gedaan en voorzien van een naamkaartje. Nu ze eenmaal aan het kleuren zijn, twijfel ik bij sommige planten wel over de naam die bij de tomaat staat. Van de tomaat Cascade de Lava heb ik nog geen foto gemaakt.

  • Jaune Flammee : oranjegele vrucht van 100 g groeiend in trossen met 5/8 vruchten, donkerrood vruchtvlees, heerlijk rijk en suikerzoet van smaak, versterkt door een vleugje zuurheid.Is een bossige plant, hoeft niet gediefd te worden.

 

  • Sophie”Choice, met een “neus”. Hoe die zo gegroeid is??

Sophie”s choice:vleestomaat .De planten worden niet veel hoger dan zo’n 45 centimeter, hierdoor kunnen takken ook niet breken, de tomaten groeien gewoon dicht bij de grond

  • Hieronder de Tarasenko, bij deze plant twijfel ik of dit echt wel de Tarasenko is, want die zou er anders uit moeten zien:

Yubileyni Tarasenko [Een Oekraïense topper ontwikkeld in 1987 door de Sovjet-Unie tomatenkweker Fedor Tarasenko die zijn 75e verjaardag vierde in 1987 en de tomaat vernoemde naar deze viering: “Tarasenko’s Jubileum”. Krachtige, grote planten dragen grote clusters met ei-vormige vruchten van 100-150 g.

  • Tomaat Cerise zorgt voor een zeer overvloedige oogst en deze plant levert meer Cherrytomaten op dan menig andere soort. De kleine ronde Tomaatjes rijpen van groen naar donkerrood. De Tomaatjes groeien in lange, goed gevulde trossen. Per stuk wegen de Tomaatjes ongeveer 30 – 50 gram. Ze groeien aan grote,  weelderige planten. Tomaat Cerise, boven een tros,hieronder de hele struik:

  • Glossy Rose Blue:Is een  bijzondere, blauwe-roze tomaat. Nakomeling van een blauwe tomaat (met de naam OSU Blue) zoals die een paar jaar geleden op de markt kwam. De OSU Blue was een donkerpaarsblauwe tomaat.Deze Glossy rose- blue rijpt af naar roze-rood met een blauwe waas…..
Glossy roseblue, hieronder rijp:

Op de voorgrond 3 planten van de tomaat Hazel Gold en rechts zie je nog de San Mirzano staan langs de kas. Achter de Hazel Gold staan de Cerise tomaten.

  • Hazel Gold: vleestomaat Dit prachtige, oude ras rijpt door en door goudgeel en produceert middengrote, mooi geribde vruchten van 200-350 gram, 8-10 cm in doorsnee. ‘Hazel Gold’ rijpt goed in Noord-Europa.

 

  • San Marzano: va 1900,Heirloom *originele vorm voor deze langgerekte vrucht, rood, 9 cm lang, 90 – 100 g, groeit in een tros van 4 – 7 vruchten. Weinig sappig, zeer geschikt voor alle mogelijke bereidingen: gepelde tomaten, sauzen, soepen, pizza.Dé tomaat om saus van te maken. Een echte Italiaanse tomaat, prima geschikt om te pellen en om zongedroogde tomaten te maken. Deze week de eerste oogst geplukt, naast een tomaat door de salade, op een broodje, heb ik er pastasaus van gemaakt.De helft hebben we op gegeten en de andere helft is ingevroren.Voor het recept zie het tabblad onder koken uit eigen tuin> jams, compotes, sauzen en sappen

Er volgen vast nog meer bakjes saus of soepjes als ik al die tomaten zo zie hangen. Met de aanhoudende hoge temperaturen zullen ze allemaal snel rijpen en hoop ik dat er door de droogte geen neusrot op treedt. Als ik de planten gediefd heb, laat ik het groen onder de planten liggen zodat de grond zo vochtig mogelijk blijft eronder.

Vandaag was het eind van de ochtend in de schaduw:

Leuk als je een reactie achterlaat!