Volkstuin van Bemar

Uien

Uien groeien op elke soort grond, mits die een goede structuur heeft. Uien hebben een hekel aan kletsnatte grond (ze willen wel veel water maar dat water mag niet blijven ‘staan’). Zelf werken we compost onder in de winter zodat de structuur elk jaar weer wat verbetert. Geef vooral geen verse (stal)mest.

In het voorjaar geef je bij het uitplanten een matige hoeveelheid samengestelde organische meststof voor de moestuin (zoals bijvoorbeeld de groene Culterra). En tijdens de groeiperiode geef je (zo rond mei)  nog wat kali (voor de groei van de bol). Dat geven we dan aan uien, sjalotten, knoflook, bieten, wortelen, aardperen, pastinaken, aardappelen, etc. – alles waar we de ondergrondse bol/knol van eten.

Geef vooral niet teveel stikstof want dat geeft veel lof maar weinig ui.

Uien horen in de vruchtwisseling in het vak van de wortelgewassen.[ bron Diana’s moestuin]

na verloop van tijd beginnen de uien uit te lopen in ons warme huis…..

Op welke plek

De vruchtwisseling bij de lookfamilie is 1 op 4 tot 6 jaar, om aantasting door aaltjes en schimmels te voorkomen.

Bedenk daarbij dat sjalotten, knoflook, stengelui, maar bijvoorbeeld ook prei tot die groep behoort. Prei behoort niet tot de wortelgewassen maar tot de bladgewassen, en dat maakt de vruchtwisseling wat ingewikkeld.

[ bron Diana’s moestuin]

Poten

Vanaf april kun je de pootuien in de grond gaan doen.Ik zet ze in rijen en tussen iedere twee rijen, zaai ik een rij worteltjes.[ combinatieteelt]Van een oude tuinder bij ons op het complex leerde ik om het puntje van de ui af te breken, zodat vogels geen grip hebben om de ui uit de grond te trekken. Die tip gaf hij nadat ik in een jaar alle uitjes zag verdwijnen.Op ons complex hebben we veel grote vogels zoals eksters, Ka’s, duiven, parkieten….Je kunt de grond natuurlijk ook met netten afdekken.

Poot de uitjes met een afstand van 10-15 cm. Geef bij droog weer goed water, want anders groeien ze niet goed door en blijven ze klein.

puntje van de ui afhalen
puntje van de ui afhalen

Dit jaar 2020 heb ik de uien voor het eerst afgedekt met oude lakens.Het weer is nu al droog en de worteltjes tussen de rij uien komen anders ook niet op met zulk droog weer en de schrale wind steeds. Onder de lakens blijft de grond vochtig en ik kan water geven door gewoon over de lakens te gieten. Tevens beschermen de lakens de uien straks tegen de uienvlieg[ zie hieronder]

Oogsten

Op een gegeven moment zie je dat het loof van de uien vanzelf gaat omvallen. Als het zover is, knak ik al het loof om, zodat het verder kan verdrogen.Na plm 2 weken is het voldoende afgestorven om de uien te gaan oogsten. Haal ze uit de grond en laat ze daarna verder drogen. Ik vind het zelf altijd leuk om ze in bosjes van plm 6 uien bij elkaar te binden en te drogen te hangen onder het afdak van onze schuur. De rest leg ik op een gaaskist drogen. Bovenop de aarde kan echter ook, de weersvoorspelling moet dan wel droog weer voorspellen.

gele sturon ui hangt te drogen
drogen op een gaaskist

Uienvlieg

De uienvlieg is 7-8 mm lang en lichtgrijs van kleur met een iets geelachtige tint. In rustende toestand liggen de vleugels van de vlieg nagenoeg evenwijdig over elkaar.

De uienvlieg komt op verschillende Allium-soorten voor, naast ui ook op prei en is ook wel bekend als de preivlieg. De vlieg overwintert als pop (kleur kanstanjebruin, tonvormig en 6 mm lang) in de grond en wordt na het uitkomen van de pop in het voorjaar, aangetrokken door vluchtige stoffen die door uien worden geproduceerd. Pas na 10 dagen en na paring zet de vrouwelijke vlieg haar eieren in groepjes van 4 tot 9 bij elkaar, af op dat gedeelte van de uienplant dat zich bevindt op de scheiding van lucht en grond.

De witgele maden, die na ongeveer één week uit de eieren komen, boren zich in de basis van de plant naar binnen. In een jong uiengewas kan één made meerdere planten op een rij vernietigen. In grotere afstervende uienplanten worden meerdere maden aangetroffen

Eerste vlucht

De eerste vlucht van de uienvlieg duurt van ongeveer begin mei tot de tweede helft van juni. Ongeveer tien dagen na het tevoorschijn komen van de vliegen zetten deze hun eieren af. Het is doorgaans de eerste vlucht die de meeste schade veroorzaakt. Drie weken na het uit de eieren komen is de made volwassen en gaat over in het popstadium. Uit slechts een deel van deze poppen komen, na drie weken, vliegen die de tweede vlucht vormen; de overigen blijven in de grond om daar te overwinteren (zogenaamde ‘overliggers’).

De tweede generatie duurt van ongeveer begin juli tot en met september. De maden van deze vliegen kunnen uiteraard de uien aantasten, maar dit leidt niet meer tot wegval en blijft beperkt tot een aantal aangevreten en daardoor misvormde uien. Zaai of plant vroeg of juist laat om de eerste generatie te ontlopen.

Vruchtwisseling: uienvlieg overwintert in grond als pop; deze blijft nooit een zomer overliggen. Ze kunnen behoorlijk ver vliegen vooral bij gebrek aan waardplanten. bron https://wiki.groenkennisnet.nl/display/BEEL/Uienvlieg

%d bloggers liken dit: