Volkstuin van Bemar

Vijgenboom

Cor’s vijg in 2017

In de tuin van mijn ouders had mijn vader altijd een vijgenboom staan.Ooit kreeg hij een stek van de vijg van een klant.Dat is misschien wel 30 jaar of langer geleden.Mijn vader was melkboer, zo’n ouderwets beroep wat nog nauwelijks bestaat.Hij had een eigen wijk, waar hij dagelijks met zijn SRV wagen langs zijn klanten ging.

Die stek kreeg een plek naast de voordeur van het huis waar zij destijds woonden.Toen mijn ouders verhuisden, ging er ook een stek mee  naar de nieuwe tuin.Die deed het prima, tegen een muur op het zuiden.Mijn vader was er erg trots op.

In 2015 overleed hij.Wij waren net gestart met het moestuinieren en ik heb een stek van de vijgenboom genomen.Deze stek doet het ook heel goed en is in die korte tijd al een hele boom geworden en heb ik er al veel vijgen van geplukt.

In de winter zullen we hem wat moeten snoeien want hij groeit erg breed uit.Mijn vader heeft nooit geweten welk ras zijn vijg was.Het schijnt dat er wel 750 vijgen rassen bestaan.De bekendste voor ons koel klimaat is Brown Turkey, een bijzonder winterharde boom met massa’s donkerpaarse vruchten vanaf augustus, afhankelijk van het weer. Ik denk dat dit de soort is die wij ook in de tuin hebben staan.

Afkomst

De vijg is afkomstig uit het Middellandse- Zeegebied waar hij voor zijn heerlijke vruchten wordt geteeld.Bij ons in Nederland moet je hem planten op een beschermde en zonnige standplaats. Zij geven in de warme gebieden twee keer vruchten per jaar. Bij ons oogst men in de zomer de vruchten die in de herfst worden gevormd en die zich in het voorjaar ontwikkelden.

Standplaats

De vijgenboom is een  soort, die in ons klimaat, de warmste en de meest zonnige plaats vereist, om zo tegen de winter zijn hout afgehard te krijgen en om zijn vruchten te kunnen rijpen. Op een goede plek, zal hij elk jaar vruchten geven .Bepaalde soorten zullen zelfs een tweede oogst aan het einde van de zomer geven.Onze vijgenboom staat niet tegen een muur, maar wel de hele dag in de zon.

Bodemeisen

De vijgenboom verkiest lichte bodems, enigszins kalk, goed gedraineerd, rijk aan mineralen en voedselarm. Zoals voor de andere soorten vruchten uit het middellandse zeegebied, moetje de grond onder de boom niet laten begroeien  zodat de donkere grond ’s nachts de opgeslagen zonnewarmte terug  geeft. De bodem moet eveneens droog blijven aan de oppervlakte.Daarom is een goede plek voor een vijg langs een muur die  op het zuiden. Een lang aanhoudende hoge grondwaterspiegel kan in de wintermaanden voor funeste gevolgen zorgen.

De snoei

Bij het snoeien haalt men het dode hout uit de struik en verder worden nog takken weggesnoeid om de plant in zijn bekervorm te laten houden. De snoei van de vijgenboom wordt best gedaan vanaf eind november tot januari als alle bladeren er zijn afgevallen. Te laat snoeien kan de vijgenstruik gaan doen bloeden. Bij het snoeien scheiden zijn holle takken een wit melksap af dat irriterend kan zijn voor de handen of de ogen. Als je teveel takken weg snoeit zal de plant zeer veel nieuwe lange takken vormen die in ons klimaat moeilijk overwinteren.Het hout is zeer soepel en het is dan ook gemakkelijk om zijn takken tegen een steun te begeleiden.

Als je een lage boom wilt, snoei je de onderste takken weg.Zorg wel dat er voldoende takken overblijven om op te groeien (zonder groen geen fotosynthese en geen groei). Uiteindelijk wil je een goed vertakkende boom maken. Top de onderstam op bijvoorbeeld 75 centimeter (of wat hoger of lager, naar gelang je eigen wens). Houd daarbij net onder de top 3 of 4 mooi recht groeiende maar ruim van elkaar staande takken aan. Deze takken snoei je in november van het jaar erop tot de helft terug, op een naar buiten gerichte knop.Dit herhaal je het jaar erop zodat je een mooi egaal gevormde boom krijgt.Een boom met niet te lange takken maar veel vertakkingen waar dan later de vijgen aan gaan groeien.https://www.mooiemoestuin.nl/fruit/vijg/

Inmiddels hebben we de boom nog een keer gestekt.Deze boom willen we laag houden zoals hierboven beschreven.

stek 2019

Gisteren[lees zomer 2019] heb ik weer een zak vijgen geplukt.Ze zijn heerlijk om zo te eten maar omdat het er zoveel zijn, heb ik gezocht naar een recept.Ik heb een makkelijke [kant en klaar mix] citroencake met vijgen en walnoten bakken.Mijn vader zou hem vast lekker gevonden hebben!

nog een jong boompje, zomer 2017

rijpe vijgen
bty
de vijgenboom augustus 2019
knop vijgenboom februari 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: