Deze week bereikten mij via twee kanten een bericht over de insecten/bijensterfte.Het ene was een artikel uit het NRC over wat als er geen insecten meer zijn.Het andere was een blog van een Belgische dame die ook een moestuin heeft en net als ik op haar site Groengenot blogs over schrijft.

Dit triggerde mij om er ook nog een keer een blog over te schrijven.Ik deed dit al eerder dit jaar na een reis naar Polen.

Groen tuinieren?

Wij zijn nu 4 jaar met onze volkstuin actief, met regelmaat zoek ik informatie op internet over allerlei dingen die mij interesseren om zo groen mogelijk te tuinieren.Toch bereikt niet alle informatie mij, want van de bijen- en insectensterfte hoorde ik eigenlijk pas aan het eind van vorig jaar.Toen ik daarop googelde, zag ik dat dit al sinds 2013 en misschien al wel langer in het nieuws is geweest.In de link is een uitzending van het programma Radar te zien,wat daar toen aandacht aan besteedde.

Dan bereikt je in 1 week  ineens een link naar een krantenartikel en een bericht zoals van de Belgische blogster, die schrijft dat bloembollen vol zitten met pesticiden.Toen ik verder ging zoeken, blijken eigenlijk heel veel bloemen en planten in tuincentra vol zitten met bestrijdingsmiddelen.Sommige planten worden wel 6 maal verhandeld en iedere keer weer bespoten.De halfwaardetijd van die middelen is drie jaar, las ik.Dus na drie jaar is pas de helft van het gif verdwenen.

Veel mensen doen graag hun best voor de bijen en vlinders in de tuin. Ze zetten net als ik,de tuin vol met bloeiende planten en hopen zo een steentje te kunnen bijdragen tegen de toenemende bijensterfte. Helaas blijken de meeste planten niet zo bij-vriendelijk.Ik ben wat dat betreft ook echte naïef.Ik denk dat als iets de naam biologisch draagt, dit ook zo is en er geen bestrijdingsmiddelen aan te pas komen. Echter veel van de planten die te koop zijn bij het tuincentrum zitten boordevol pesticiden, blijkt uit onderzoek van Greenpeace.

Neonicotinoïden :

Het meest kwalijk zijn neonicotinoïden voor bijen 7000 keer giftiger dan DDT, een inmiddels berucht en verboden bestrijdingsmiddel. Bijen krijgen deze stoffen niet alleen binnen via nectar en stuifmeel, maar ook via vervuild oppervlaktewater en vocht dat planten uitscheiden.

Op 28-04-2018 zijn drie veelgebruikte bestrijdingsmiddelen in de landbouw die schadelijk zijn voor hommels, wilde bijen en honingbijen, verboden in de EU. Daarover zijn de 28 lidstaten het in Brussel eens geworden. Nederland stemde voor het verbod op deze zogeheten neonicotinoïden.

Sommige tuincentra verkopen geen insecticiden meer met neonicotinoïden. Ook verkopen ze steeds meer gifvrije planten. Maar hoewel bijvoorbeeld Intratuin geen middelen met neonicotinoïden meer verkoopt, garanderen ze het niet voor planten en bloemen.Het kan dus zijn dat de kwekers ze nog steeds bespuiten met allerlei al dan niet verboden middelen.

Er is meer dan honingbijen en limonadewespen

In Nederland zijn honderden soorten bijen en duizenden soorten wespen. Ze leven in volken maar veel vaker alleen. Ze veroorzaken geen overlast, ze steken zelden of nooit en daarom ken je ze niet. Ze dragen namen als metselbijen, behangersbijen, graafwespen, sluipwespen, zaagwespen, urntjeswespen enz. Ze zitten gewoon in jouw tuin, in de berm of op de hei. Als je er oog voor krijgt zie je ze opeens overal!

Huis,tuin-en keukenmiddeltjes als bestrijdingsmiddel in de tuin:

Vaak wordt als bestrijdingsmiddel bv afwasmiddel,groene zeep en azijn gebruikt.Over azijn bestaat een groot misverstand,’ weet Magreet Schijvens van Milieu Centraal. ‘Veel mensen denken: “Het is een natuurlijk middel, dus daar kan ik wel mijn stoepje mee schoonmaken.” Maar als je schoonmaakazijn gebruikt, dan doe je dat al gauw in een veel te hoge dosering. Via je tuintegels komt het in het grondwater en het oppervlaktewater terecht.’ Daar is het schadelijk voor waterdiertjes en vissen. Bovendien is azijnzuur schadelijk voor bijen, hommels, vlinders en lieveheersbeestjes.

“Van onkruid naar biologisch tuinieren”

Nu lijkt het misschien alsof ik zo milieubewust ben,maar dat is niet zo.Ik ben echt niet heiliger dan de paus,maar ik wordt mij wel steeds bewuster van allerlei zaken en probeer daar dan toch rekening mee te houden.Zeker  bestrijdingsmiddelen en kunstmest wil ik niet gebruiken in onze tuin.Mijn website heeft de ondertitel : “van onkruid naar biologisch tuinieren”, maar dat blijkt in de praktijk nog zo simpel niet te zijn.

Azijn hebben wij ook heel vaak gebruikt tegen groene aanslag en ik ging daar best wel kwistig mee om ☻Ik gebruik het zelfs bij de zwarte was, gooi er een flinke scheut bij tegen het vaal worden.Vanaf nu niet meer doen dus!Maar toch :we doen ons best.Als een blog als dit weer een beetje helpt om mijzelf en andere mensen hier meer bewust van te maken dan is het schrijven de moeite waard.Alles voor een goede toekomst van mijn en jouw kleinkinderen die ook nog moeten kunnen eten……..

Laten we beginnen om deze herfst bloembollen te kopen zonder bestrijdingsmiddelen, zodat die bijen veilig de nectar van de krokus en het sneeuwklokje kan halen zonder daarna zelf dood te gaan.In de link een website waar je biologische bloembollen kunt bestellen:https://www.naturalbulbs.nl/

hommel

Lees en zoek verder, maak je eigen insectenhotel.Gebruik in plaats van bestrijdingsmiddelen planten zoals Oostindische Kers waar luizen gek op zijn.Zet potten op je balkon met bloeiende planten waar bijen van houden etc Help mee de bijensterfte te stoppen.

insectenhotel
insectenhotel

Hieronder wat links op een rijtje:Bekijk in de link het artikel van het NRC eens, dat zet je ook aan het denken.

Lees ook wat de Rijksoverheid schrijft over het gebruik van azijn, chloor en zout tegen onkruid.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bijen
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/21/wat-als-er-morgen-geen-insecten-meer-zijn-a1617060
https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/pesticiden-op-tuinplanten/
https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/zo-creeer-je-een-bijvriendelijke-tuin/

3 Replies to “Wat als er geen insecten meer zijn?”

  1. Helemaal warm word ik van dit artikel! Wat is het fantastisch dat we over de landsgrenzen heen elkaar kunnen inspireren en voor hetzelfde gaan! Fijn dat we elkaar vonden!
    Op de bijen … !

Leuk als je een reactie achterlaat!