Dit jaar was een gek tuinjaar.Het begon al met het feit dat we door de verhuizing veel later dan andere jaren waren met zaaien en de tuin klaar maken voor het nieuwe seizoen.Toen was het ook nog eens ijskoud in het voorjaar, waardoor alles achterliep.Tot slot die uitzonderlijke zomer! Wat een zomer was het dit jaar, allerlei records sneuvelden.Met die records ook ettelijke planten…….door de hitte deden we minder dan anders en op een gegeven moment zijn we gestopt met sproeien.Het was niet meer bij te benen.Dit jaar geen snijbonen, ik heb 1 kilootje geplukt, ze groeiden maar niet en verdorden op een gegeven moment.

Sommige planten stierven af, andere deden het juist uitzonderlijk goed!De tuin staat er nu nog steeds mooi bij.We gaan richting herfst, maar het is nog mooi weer, vandaag 25 graden….

Tomaten:

Het was bij ons voor de tomaten bijvoorbeeld een bijzonder goed tuinjaar, ik heb wat kilo’s geplukt.Ik had 8 soorten en op 1 soort na deden ze het allemaal uitstekend. De enige soort die uiteindelijk niet geplukt is, is Cascade de Lava, die tomaten wilden maar niet rood worden. Toen ze eindelijk gingen kleuren, was er door de regen rot in gekomen.Onze favorieten van dit jaar zijn geworden de Minibel, de Cerise en de Hazelgold. Die wil ik volgend jaar wel weer terug hebben.

Minibel
Hazelgold
Cerise

Sophie’s Choice en Glossy Roseblue zijn geen blijvers geworden.Kwa smaak waren ze niet zo bijzonder en bv Sophie’s Choice vond ik niet prettig omdat hij laag bleef en de tomaten daardoor op de grond lagen.Ik had ze in de kas staan en voor de weinige ruimte die ik daar heb, vind ik ze niet de moeite waard. De Roma soorten deden het dit jaar ook prima, vorige jaren werden ze ook nooit op tijd rijp,maar nu waren ze prachtig.

San Mirzano
Paprika

Ook de paprika’s zijn prachtig rood en oranje gekleurd, terwijl ze niet eens in de kas stonden.Ze bleven wel wat kleiner dan de bedoeling was.De rode paprika’s waren van eigen gewonnen zaad.De zaden van oranje mini paprika’s had ik via de zadenruil gekregen waar ik afgelopen herfst aan mee deed.

rode puntpaprika
oranje mini paprika
Aubergines

De aubergines hebben ook een fantastisch jaar.Wij zijn zelf niet van die liefhebbers.Dochter en schoonzoon wel, maar die krijgen nu in 1 keer zoveel tegelijk dat zij ze weer ronddelen aan vrienden en familie.De planten hangen nu nog vol vruchten.

aubergine “Black Beauty”
Courgette:

Courgettes blijven ook gestaag komen, dit jaar kunnen we ze redelijk weg krijgen ondanks het feit dat we 2 planten hebben staan.Dit ook mede dank zij onze kinderen, die er pasta’s en babyhapjes mee maken.Vandaag heb ik er weer 2 geplukt en er zitten nog bloemen genoeg is, dus de oogst loopt nog wel even door.

courgette
Blijvertjes:

Dat zijn natuurlijk bv de doperwten, al is het alleen al voor onze kleindochter Lieke, zij zaaide ze in het voorjaar zelf op haar manier in een emmertje zand.Later vond ik kleine uitgelopen plantjes terug in haar zandbak.Wekenlang kwam ze “operten” plukken en doppen!

Door de geboorte van haar zusje kon ze minder vaak mee naar de tuin.Ook door de hitte en het feit dat we verder weg wonen en ik het niet meer aan kan lopen kwam ik er minder met haar.Met twee kleintjes is het ook wat lastiger met slaapjes die dan net weer niet uitkomen.Maar op zondagochtend is ze vaak met haar vader geweest om te plukken.Ze rent dan van het een naar het ander al roepend: “Oma kom mee! “Ze weet ook precies waar wat staat, knap voor een kind van twee en een half jaar…Zo plukte ze afgelopen weekend nog brabozen, verbastering van frambozen, die ze tot voor kort kon plukken, met de bramen van nu.Afgelopen weekend plukten we samen druiven en pompoenen.

Blijvers zijn volgend jaar in de moestuin ook de sperziebonen, worteltes,knolselderij,venkel,bietjes,aardbeien, peultjes en prei.Minder gecharmeerd ben ik van kolen, dit jaar groeiden ze maar niet en vaak heb ik er rupsen in ondanks de netten die erover hangen.Kouseband, augurken, minikomkommers, bruine bonen komen ook niet meer terug.Volgend jaar zaai ik alleen nog wat we zelf of onze kinderen lekker vinden.Vandaag oogstten we wortelen, eindelijk.Het zouden bospeentjes moeten zijn maar ik kon ze de grond niet uit krijgen door de droogte.Nu zijn ze winterpeen geworden.Met de weersverandering die eraan zit te komen, tijd voor hutspot!

Bloemen:

De bloementuin staat er op dit moment  echt nog prachtig bij, ondanks de droogte. Er zijn wat planten dood gegaan,maar misschien dat ze volgend jaar toch weer opkomen, want het zijn vaste planten. Zo is bv de plant hieronder dood gegaan. Ik had hem dit jaar gekocht, ik ben de naam vergeten.Hij was wel heel leuk….

Mijn favorieten by far zijn de Zinnia’s en de Verbena’s, die staan de hele zomer al uitbundig te bloeien. De Verbena zaait zich zelf uit, van de Zinnia’s moet ik zaad opvangen.Deze twee zijn blijvers!

 

Zinnia Elegans
Zinnia Elegans

Maar de lavendel is ook zo prachtig en de geur als je er langs loopt….:

lavendel
lavendel

Dan de cosmea die ik via Diana’s mooie moestuin kreeg, ook verrassend.Mooie bloem, door de droogte hield hij het niet zo lang vol,maar ik heb zaden en volgend jaar komt hij beslist terug.

Cosmos bipinnatus

Evenals de nachtschone, die komt ook zeker terug, wel op een andere plaats.Volgend jaar wil ik hem dichterbij het terras hebben zodat we kunnen genieten van de heerlijk geur die ze in de avond afgeven.

Nachtschone

Honderden foto’s heb ik genomen dit jaar.Eigenlijk kan ik eindeloos door gaan met foto’s uploaden, want er is iedere dag wat moois te zien en de tuin is elke dag weer anders:

goudsbloem

Zonnebloem” Italian White”. Mooie bossige plant vol bloemen.
Duizendknoop
Dropplant
Callicarpa
Zaden bestellen?
zaden gedroogd en opgeruimd

Van een paar planten heb ik weer zaden opgevangen om ze volgend jaar weer terug te krijgen in onze tuin.

Voor diegene die interesse hebben om zaden te krijgen van mijn planten,ik kan ze je opsturen tegen vergoeding van de verzendkosten of evt ruilen met zaden die jij hebt….Zie onder het tab: zaden bestellen

Leuk als je een reactie achterlaat!