Afgelopen weekend zijn we in de tuin aan de slag gegaan,wat een werk! Het wilde er steeds maar niet van komen, dan was het te koud, regende het,was het oppasdag,hadden we een verjaardag of moesten we werken…..Met 4 vrije dagen in het verschiet moest het er nu toch van komen.Jammer genoeg zat het weer nog niet echt mee, maar tussen de buien door hebben we toch veel kunnen doen.Ik heb nu zo’n beetje alles gezaaid waar het nu de tijd voor is.De kas staat vol met potjes in traytjes.Er is al veel opgekomen van wat ik al eerder had gezaaid.De komkommers en de olijfkomkommers zijn al naar een groter potje verhuisd.de geluksklavertjes die ik van mijn collega Anita heb gehad, komen met hun puntjes ook boven de grond.In ons oude huis staan nog 4 bakken met potjes met paprika, pepers en aubergines, maar ze tieren daar niet echt, dus morgen gaan we ze ophalen. Ik denk dat ze te weinig aandacht krijgen, want zon en water hebben ze wel steeds op tijd gehad…..De tuinbonen die ik eerder al in de volle grond heb gezet, lijken de vorst overleefd te hebben.

De tuin aan de voorkant is nu helemaal onkruidvrij gemaakt en geschrepeld.Eerdere jaren deden we in de winter ook altijd nog wel wat aan onderhoud maar nu was het er niet van gekomen.De tuin staat al vol met bollen die bijna in bloei gaan en in de fruitbomen staan de bloesem op open gaan. Wij zijn erg verbaasd.over de nectarine die we verplaatst hebben in de winter, die zit echt barstensvol bloesem. Zodra alles in bloei staat zal ik er een foto van maken.De weersvoorspelling voor aankomend weekend geeft aan dat het 20 graden gaat worden en dan gaat alles hard.

De gemeente had onlangs compost gebracht tbv de tuinvereniging.We hebben dat gebruikt om hier en daar op te hogen. De stenen die we in het midden van de tuin om het perk heen lagen hebben we weggehaald. Ze liggen voortdurend schots en scheef doordat ,ik denk, woelmuizen er gangen onder maken.Ik heb geen idee waarom, maar waar je een steen hebt liggen of een pot op de aarde hebt staan, zit eronder een gat of een gang in de grond.

Ben heeft een bak gemaakt voor Lieke, onze kleindochter van twee jaar.Ik heb er vast een paar aardbeienplantjes in gezet, zodra ze weer bij ons is, ga ik meer met haar zaaien.Haar stenen kippen en ganzen staan er vrolijk in.

In een andere bak had ik in het najaar al knoflook gepoot, ik heb er nu diverse slasoorten, worteltjes en pastinaak bij gezaaid en wat rode uien er tussen gezet.Voor de zekerheid afgedekt met een net, zodat de uien niet door vogels meegenomen worden.

polycultuur, sla ui, wortel, pastinaak en knoflook
polyculuur

Dit is het eerste experiment met polycultuur, ik ben benieuwd hoe het uitpakt. Ik had gelezen dat knoflook slakken op afstand houdt en daarom een goede combinatie is met sla.Ik hoop dat het ook zo is, want als ik iets vies vindt is het slakken in de sla of andijvie.Met 1 slak wil ik het nog wel eten,maar met meer echt niet, bah.Daarom heb ik het afgelopen jaren steeds in de kas geteeld, daar is het risico wat kleiner op slakken.Met de polycultuur zou je ook minder werk hebben met onderhoud.

Wat ook een wens van ons was, is om water in de tuin te hebben, omdat dat ook weer dieren en insecten aantrekt.We hebben een grote kuip ingegraven,die ik dusdanig met stenen heb gevuld dat onze kleindochter er niet koppie onder in kan gaan.Die ervaring hebben we gehad met onze dochter, die toen ze dezelfde leeftijd had voorover de vijver in viel, gelukkig zagen we het gebeuren en waren we op tijd om haar eruit te trekken.Maar het was wel schrikken toen dat gebeurde. Al die stenen betekenen wel dat er geen vissen in kunnen , maar ik hoop op wat salamanders of kikkers. We hebben ieder jaar wel salamanders gezien in de tuin, dus wie weet.In ieder geval vindt het roodborstje wat steeds in onze tuin is, het al interessant.Die zit steeds op de boomstam zijn lied te zingen.

vijvertje
vijvertje

Morgen hebben we ook geen afspraken en zijn we van plan de achtertuin aan te gaan pakken.De achterkant is de oorspronkelijk moestuin. Dit jaar ga ik meer met combinatieteelt doen daar. We gaan de rekjes zetten voor de doperwten en peulen en de staken zetten voor de snijbonen.Dit jaar ga ik snijbonen combineren met kouseband, kijken of die het buiten wil doen.De aardappelen zijn aardig gekiemd, dus die kunnen ook de grond in. We zullen  dus aan de bak moeten aan de achterkant,alles schrepelen en de tuin indelen.De compostbak moet ook nog leeggehaald worden.We hebben nu 2 bakken naast elkaar, zodat als er 1 vol is, die kan gaan rijpen en we niet zoals tot nu toe, steeds maar op blijven gooien. Dan is aan de onderkant de compost klaar maar bovenop nog bij lange na niet.Wat een werk nog te doen!

In ons nieuwe huis kijken we op de rivier uit, de Nieuwe Maas.We merken ook daar dat het voorjaar is, want het is een komen en gaan van cruiseschepen, zowel Nederlandse als buitenlandse.Echt leuk om te zien. Ben heeft  onze kleindochter geleerd dat containerschepen boten met dozen zijn. Als we vragen wat er in de dozen zal zitten, zegt ze steevast koeken of poppen of iets anders wat zij leuk vindt. Vanaf 10 hoog lijken die containers en die schepen maar klein. Zij vindt het reuzeleuk en staat steeds voor de ramen te roepen : Oma[ of Opa] kijk, doot! Er zijn kleine doten en grote doten en doten met dozen en doten met zand voor de zandbak…………Wat een woordkeuze, doot……….

cruiseschip
cruise schip

 

4 Replies to “Aan het werk !”

  1. Cruise schip of Doot met mensen
    we houden contact, kom echt een keer langs
    Veel plezier verder met de tuin.

Leuk als je een reactie achterlaat!