Wat een zomer hebben wij dit jaar!. Het blijft maar aanhouden, het warme weer.Deze week zelfs een hittegolf met temperaturen boven de 30 graden en vandaag zelfs 34 graden.

Vanmorgen zijn wij, net als afgelopen hete dagen, al heel vroeg naar de tuin gegaan.Als je om half 8 aankomt, er niemand is, het nog niet zo heet is en alle vogels nog volop zingen, is het echt zalig.In de loop van de ochtend als het warmer wordt, komt er een moment dat het niet lekker meer is en de temperatuur oploopt in de schaduw tot boven de 30 graden. Het complex waar wij tuinieren, ligt in een soort kom tussen de snelweg A16, hoge flats en een park met hoge bomen.Dat betekent bv in winter,herfst en voorjaar dat je er al snel buiten kunt zitten.We hebben in de winter wel eens tegen de 20 graden gemeten in de zon en uit de wind!In de zomer is het snel heet.

Deze week is het dus een ander verhaal, nu kunnen we maar beter thuis zijn met de ventilatoren op volle kracht aan. Op het balkon wat uitkijkt over de rivier de Nieuwe Maas,is het nu heerlijk met een windje vanaf het water.In de loop van de middag wordt het hier ook te warm en doe ik alle ramen en deuren dicht .

Als we zo opgesloten zitten is er toch nog genoeg te doen met de oogst vanuit de tuin.Met de ventilator op mij gericht in de keuken heb ik deze week toch nog bv bieten gekookt en in porties ingevroren.Met de courgettes heb ik gisteren een lasagne gemaakt met makreel.Deze kan ik aanbevelen, ik vond het erg lekker.

Van een van de lezers van de blogs kreeg ik bericht dat zij de bietencarpaccio heeft gemaakt en voor de zoon des huizes die niet van feta houdt, mango heeft gebruikt. Zelf dacht ik ook nog dat wat uitgebakken spekjes er ook lekker bij zullen smaken.Ga ik de volgende keer uitproberen, mango en spekjes….

Van mijn dochter kreeg ik naar aanleiding van de bietencarpaccio deze link toe gestuurd van mangoavocadosalade. Zij had dit recept gemaakt en vond dit ook erg lekker.

De basilicum was ook hard gegroeid en daar moest ik ook wat mee doen. Bij gebrek aan pijnboompitten om pesto te maken, heb ik alles ingevroren. Als je wilt lezen hoe ik dat gedaan heb, klik op deze link

Met dit warme weer hebben wij niet veel trek in warm eten, in ieder geval geen aardappelen,groenten met een bal zal ik maar zeggen. Je zoekt toch een beetje iets fris of licht verteerbaar en liefst ook snel klaar. We hebben ook al vaak de BBQ aan gedaan op de tuin. Het is wel een gesjouw, want wij hebben geen elektriciteit en water daar, dus alles moet in koelboxen mee en ook water in jerrycans gaan mee om onze handen bv te kunnen wassen.Als we volle tonnen met regenwater hebben, kan ik daar ook mijn handen wel even in omspoelen,maar nu hebben we alleen een paar tonnen met slootwater staan en die gebruik ik echt alleen om de tuin water te geven.

Een paar blogs terug schreef ik over de teruggang van de bijen. Ik had toen meteen zaad gekocht om ze te lokken, dat staat nu in bloei:

bijenlokkende bloemen
bijenmengsel

Er zitten leuke bloemetjes tussen, die ik niet ken, zoals deze hierboven.

Hieronder nog een keer de nachtschone, in de avonduren ruikt hij heerlijk, wij associëren de geur allebei met de zee, waarom weet ik niet??

De pompoenen groeien goed nu, er staan alweer enorme planten vol bloemen.Wij hebben 1 soort, die we gekocht hebben om z’n looks: de Italian Snake Pompoen[ Cuzuzi] Hij lijkt inderdaad op een slang die tussen de bladeren ligt.Het is een eetbare soort.Hij kan wel een meter lang worden en zou lang houdbaar zijn. Kan aan het eind van de zomer geoogst worden

Cucuzi

Alle druiven gaan ook goed, de eersten beginnen al wat te kleuren.We hebben 5 soorten:

  • vitis Frankenthaler ( blauwe druif)
  • Vitis Boskoop Glorie (blauwe druif) zie foto onder]
  • Vitis Vanessa (lichtrode pitloze druif)
  • Vitis Suffolk Red (rode pitloze druif)
  • Vitis Vroege van der Laan ( witte druif)

de zonovergoten tuin vanmorgen.Hieronder van afgelopen week.

voor de kas de druiven Frankenthaler en Suffolk

 

3 Replies to “Wat een zomer hebben wij dit jaar!”

Leuk als je een reactie achterlaat!