Vandaag lijkt het wel weer lente te zijn.De weerberichten voorspelden 20 graden en inderdaad dat werd het op onze tuin.Wat een weer op 6 november, alweer een record gesneuveld hoorden we op de radio.Het is op 6 november nog nooit zo warm geweest. Op de tuin vliegen nog allerlei insecten rond, zelfs een vlinder zag ik op de zinnia’s landen.We zagen ook heel veel lieveheersbeestjes.Een dag zonder verdere afspraken, dus heerlijk weer om nog wat op te gaan ruimen op de tuin.

De zinnia’s zijn nu echt op zijn eind en heb ik eruit gehaald.Nog een laatste bosje geplukt voor thuis, samen met nog wat takjes gipskruid een leuk boeketje.

De knoflook en de winter uien zijn gepoot..De uien en de knoflookbollen had ik bij van der Wal gekocht, het zijn biologische uien en  bollen.Je kunt ook knoflook uit de supermarkt gebruiken,neem dan wel de biologische variant.Je kunt knoflook ook in een terracotta pot kweken, dus voor wie geen tuin heeft : het kan het ook op het balkon in een pot.

Zelf knoflook poten:
  • Ik heb het bed voor de knoflook eerst goed losgemaakt en bewerkt met compost.Knoflook groeit eigenlijk wel op iedere grond, als de grond maar goed waterdoorlatend is en de plaats een zonnige plek is.
  • Haal de tenen los van de bol en leg de grootste apart.De kleinere kun je gewoon in de keuken opmaken.Bij de grotere tenen is de kans op een succesvolle oogst het grootst.
  • Met de pootstok heb ik gaten gemaakt om de plm 10 cm Duw de knoflooktenen plm 5 cm in de grond  met de punt omhoog.
  • Ik heb de grond daarna afgedekt met stro, zodat het onkruid tegengehouden wordt en de warmte nog wat vastgehouden blijft en beschermt als het erg hard gaat vriezen.
  • De oogst zal volgend jaar in juli liggen.Houd nu al wel rekening met de plek waar je ze zet:
    De geur van knoflook is  overduidelijk aanwezig en niet iedere plant houdt daarvan: Erwten, bonen en peultjes houden dus echt niet van knoflook. Maar aardbeien, frambozen, bietjes, worteltjes en tomaten zijn er juist dol op.
Gember:

Alle potten met eenjarigen zijn nu leeg gemaakt en de gember is geoogst.Lees ik echter net dat dit te vroeg is, had in februari gedaan moeten worden.Maar dat doen we dan volgend jaar dan maar goed.Dit experiment met de gember is wel geslaagd, er zijn 2 nieuwe bolletjes uit de moederknol gegroeid.Die knol zelf is volgens mij ook groter geworden.Volgend jaar denk ik dat ik ze in de kas ga zetten.Nu stonden ze in een terracotta pot.De moederknol zet ik maar weer terug in de grond, kijken of hij het nog gaat doen.

Erwtensoep:

Verder heb ik de prei die er nog stond geoogst, ik ben van plan deze week weer eens erwtensoep te gaan maken.Klik op de link voor het recept van Bemar☺.Helaas is de knolselderij dit jaar niet gelukt, dus die heb ik gekocht.Selderij en winterpeen hebben we wel genoeg uit de tuin,ook uien hebben we nog.Het lijkt gek, erwtensoep met deze temperatuur, zelfs de aardbeien maken nog vruchten:

De Callicarpa wordt steeds mooier naarmate het blad valt.

Alle zaden heb ik nu geordend en in doosjes gedaan.Dat is ook best nog een werk! Ik heb ook veel te veel heb ik al gemerkt.Maar misschien kan ik er nog iemand een plezier mee doen.

Afgelopen week gingen we ook nog een nachtje weg in Limburg.We logeerden in een B&B, hadden we nog niet eerder gedaan,maar beviel ons uitstekend. De B&B was in een gerenoveerde en verbouwde vakmansboerderij.Het zag er allemaal erg leuk uit.

De boerderij had een binnenplaats, waar een gezellig terras was gemaakt.

Limburg is altijd mooi om heen te gaan en zeker om deze tijd met al die herfstkleuren in de bossen.

 

 

 

One Reply to “Weer lente”

Leuk als je een reactie achterlaat!