Volkstuin van Bemar

Weetjes

Doperwten, wist je dat:

 • Doperwten vaak onrijp worden geplukt zodat ze lekker zoet smaken? De suikers zijn dan nog niet omgezet in zetmeel.
 • Je diepvriesdoperwten bevroren kort aan de kook moet brengen en dus niet vooraf moet ontdooien? Zo behoudt de erwt smaak en stevigheid.
 • De jonge delen van het blad ‘erwtenscheuten’ heten en je deze prima kunt eten? Lekker door een salade bijvoorbeeld.
 • Verse peulvruchten, zoals doperwten, tot groente mogen worden gerekend?
 • Peultjes en doperwten tot dezelfde plant behoren maar we van doperwten eigenlijk alleen het zaad eten en van peultjes de vrucht (de peul) en het zaad?

Prei, wist je dat:

Gezonde voeding
100 gr verse prei bevat 10 mg vitamine C, 18 microgram vitamine A, 0.09 mg vitamine B1, veel vezelstoffen en is een bron van kalium. Pittig detail: de meeste mineraalzouten bevinden zich in het groene bladergedeelte. Geen reden dus om louter de witte stengel te gebruiken bij bereidingen!

Bundelt je krachten
Geen grammetje vet en een rijke aanwezigheid van vezels, maken dat prei thuishoort in elk dieet dat zorgt voor een goed en gezond lichaamsgewicht en toch veel goede voedingsbestanddelen meegeeft. Sterk de winter door, in optima forma klaar voor de lente!

Grandioos in de keuken
Zoals altijd bij wordt deze vollegrondgroente met zorg geteeld, zolang mogelijk op het veld gehouden om dan oogstvers, het oog van de vele klanten te bekoren. Een verse preibundel kenmerkt zich door een dichte bladvorming, fris loof, geen schade of geelverkleuring. prei wordt met ingekorte wortels verkocht. Ze worden in bundels aangeboden die op basis van kwaliteit en diameter van de stengel worden geselecteerd.


Grondige groente
Zoals altijd bij wordt deze vollegrondgroente met zorg geteeld, zolang mogelijk op het veld gehouden om dan oogstvers, het oog van de vele klanten te bekoren. Een verse preibundel kenmerkt zich door een dichte bladvorming, fris loof, geen schade of geelverkleuring. prei wordt met ingekorte wortels verkocht. Ze worden in bundels aangeboden die op basis van kwaliteit en diameter van de stengel worden geselecteerd.

Bij prei maakt men onderscheid tussen: zomerprei (april – augustus op de markt), herfstprei (september – november aangeboden) en winterprei die ons tot april gezelschap houdt. De witte stengel van prei groeit in de volle grond, alleen het deel dat er uit steekt, wordt groen dankzij het proces van fotosynthese.

Prei stoven
Met prei kun je veel kanten op in de keuken. En dankzij het laag caloriegehalte hoeven we niet op 100gr te kijken. Prei kan zowel rauw als gekookt gegeten worden en is vaak basisbestanddeel van soep of stoofpotjes. Maar meer kan ook:gegratineerd met bijvoorbeeld ham, als bedje voor de lekkerste vis, als extraatje in de wok… [ bron Tuinadvies.be]

Venkel, wist je dat:

 • De venkelplant kan een hoogte van 2 meter bereiken en groeit boven de grond.
 • Italianen zijn dol op venkel, per persoon eten ze 7 kilo venkel per jaar. De Nederlanders zijn goed voor 100 gram per persoon.
 • Venkel is een erg veelzijdige groente: het groen wordt gebruikt als kruid, de knol als groente en van de zaden wordt etherische olie gemaakt.
 • Venkel kan in zekere mate je hongergevoel verminderen.
 • De geur van venkel verdrijft insecten zoals motten, vliegen en muggen.
 • Na de maaltijd bevordert venkel de spijsvertering.
 • Venkel verfrist het de adem.
venkel
venkel

www.venkel.nl

Paardenbloemen, wist je dat:

Waarom zijn er zoveel paardenbloemen ?

Dat heeft te maken met de manier waarop een paardenbloem zich kan vermenigvuldigen.een paardenbloem is een composiet, dwz een samengestelde bloem, Vele bloemen vormen samen een bloemhoofd, aan elke bloem van de paardenbloem groeien tweehonderd lintbloempjes en elk ervan vormt een zaadje. elke plant krijgt wel vijftien bloemen dat is per jaar drieduizend zaden! Bloeiend van het voorjaar tot de herfst zijn het planten die je letterlijk overal tegenkomt. Over de hele wereld kent men wel tweeduizend soorten, Alleen in Nederland zijn al tweehonderd soorten bekend. De Paardenbloem die wij hier in Ridderkerk zien is anders dan die we op de Veluwe zien.

De paardenbloem kent vele toepassingen. Al lang geleden was zij bekend om haar geneeskracht, met name de gunstige werking die zij heeft op de vochthuishouding van het lichaam bloedzuiverend, vochtafdrijvend en een opwekkende werking voor de lever en de nieren. Ook tegenwoordig maakt men uit paardenbloemen nog geneesmiddelen tegen nierkwalen. Een andere toepassing doet de `molsla`vermoeden. Vroeger legde de tuinman een schep zand op de paardenbloem, waarna later de op deze wijze gebleekte bladeren als sla werden gegeten. In Duitsland, Italië en Frankrijk worden ze speciaal voor deze doeleinden gekweekt en staat het op het menu tot in befaamde sterrenrestaurants.

Al vroeg in het voorjaar , als nog weinig bloemen bloeien, weten de vlinders, hommels en distelvink haar te vinden. Het gekke is dat de paardenbloem niemand nodig heeft voor de bestuiving. Zonder bestuiving vormt zij ook krachtige zaden, aan het parachuutje kunnen de zaadjes zo mogelijk grote afstanden overbruggen, ze zijn  dan ook niet weg te krijgen.Weleens een gazon geprobeerd vrij van paardenbloemen te krijgen? Bij het maaien drukt ze zich na het aangroeien platter tegen de grond. En bij het uitsteken van de plant met wortel en al, ziet ze kans om weer aan te groeien vanuit het kleinste stukje wortel wat is blijven zitten. Zo zal de paardenbloem blijven overleven.

Artikel overgenomen uit ` de Combinatie`, april 2017

Pas las ik ergens dat je een paardenbloem kan bestrijden door wat zout op de rozet van de plant te gooien.Voor onze tuin is dat onbegonnen werk omdat wij er zoveel in het gras hebben staan.

Lees verder op mijn blog : Daarom zijn er zoveel paardenbloemen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: