rainbow worteltjes

Toen wij in ons eerste tuinjaar worteltjes gingen zaaien, zei onze tuinbuurman:”moet je niet doen joh, wordt niets hier, ze worden allemaal krom”. Maar dat neem je natuurlijk niet zo maar aan en die peentjes zaaiden we toch. Het ras wat wij zaaiden was Amsterdamse bak.Het ging prima hoor, het werden mooie worteltjes, met af en toe een raar geval ertussen.

In 2017 hadden we het soort Rainbow, een Nantes type. De worteltjes zouden de kleuren oranje, wit, geel en zalmroze moeten hebben.Bij ons was het alleen oranje , geel en wit. Zie de foto bovenaan.Omdat ik verder geen verschil in smaak proefde en de kleuren mij wat tegenvielen, zaaide ik in 2018 weer Amsterdamse bak.Helaas is die oogst grotendeels mislukt door de droge ,warme zomer.De grond was zo droog dat we ze er niet uit kregen.Pas nadat de droogte wat minderde na wat regen, lukte het. De bospeentjes hadden inmiddels het formaat winterpeen gekregen.Ondanks de droogte bleven ze dus wel door groeien.

Vooraan op de foto zie je wat wortelen liggen, mooi recht toch!

de oogst van vandaag

Wij zaaien meerdere keren in het seizoen. Als je gespreid zaait, kun je ook gespreid oogsten.Tussen maart en juli kun je worteltjes zaaien.

ziekten

Later in het seizoen is er wel meer kans op aantasting door de wortelvlieg: de wortelvlieg legt eitjes in de wortel en de larven die uitkomen vreten zich een weg naar buiten en zorgen daarbij voor donkere gangen/plekken in de wortel. De wortel wordt snotterig zacht en wordt oneetbaar (tenzij de plekjes zo klein zijn dat je het weg kunt snijden).

Grond

Het liefst groeien wortelen op zanderige losse grond, onze tuin bestaat uit klei .Dat is dus eigenlijk te zwaar en te vet voor zomerworteltjes. Maar als de grond goed los is gemaakt, is het ons tot nu toe wel gelukt om al dan geen rechte worteltjes te oogsten.En wat maakt een rare wortel nu uit, die smaakt ook!

Bemesten

Worteltjes hoef je niet te bemesten, zeker niet met verse mest.Wij geven wat Culterra of koemestkorrels in het voorjaar. De wortel is graag buren met uien.In de combinatieteelt helpen ze elkaars plagen te voorkomen.De ui tegen de wortelvlieg en de wortel tegen de uivlieg. Andere groenten/kruiden die goed samen met wortel gaan zijn: Bieslook, dille, erwten, knoflook, pluksla, prei, radijs, rammenas, rozenmarijn, salie, schorseneren, snijbieten, tomaten, witlof

een jongens wortel ☺