Volkstuin van Bemar

zaden bestellen 2018

Van onderstaande bloemen heb ik zaad gewonnen, heb je interesse vul dan onderstaande contactformulier in. Tegen vergoeding van de verzendkosten stuur ik je graag wat op of ruil ik met jou voor, door jou verzamelde zaden.

In de loop van het seizoen zal ik nog meer toevoegen aan de lijst, zodra ik alle zaden gedroogd heb

 • Ananaskers ofwel
  Physalis peruviana – Goudbes –  Kaapse kruisbes

 ananaskers

Physalis peruviana wordt ook de Ananaskers, Kaapse kruisbes of Goudbes genoemd. Van oorsprong komt deze plant voor in het Andes gebergte.
Deze plant wordt tot 150/200 cm hoog en is breed vertakt. In mei/juni verschijnen de gele bloemen die zelfbestuivend zijn.
Hierna blijft de goudbes maar vruchten geven tot de herfst.De vruchten zijn oranje van kleur en circa 1 tot 2 cm in doorsnede. De vruchten worden omhuld door een lichtbruine kelk. Deze kelken zorgen ervoor dat de vrucht bescherming heeft tegen insecten e.d. Deze kelk kan niet gegeten worden.
Vanaf juni/juli rijpen de vruchten af, deze smaken licht aromatisch zoet tot zoetzuur, de smaak heeft wat weg van zoete kruisbessen.
Deze vruchten kunnen zo gegeten worden, zijn zeer smaakvol, maar er kan ook jam, compote van gemaakt worden.Geplukt fruit kan enkele maanden bewaard worden. De vruchten zitten vol met vitamine A.
De Physalis peruviana heeft graag een licht vochtige bodem en in de zomer op tijd water geven bevordert de groei. Groeit in alle grondsoorten.
De zaden uit de vruchten kunnen gedroogd worden en in maart onder glas gezaaid worden, vergelijkbaar met de tomatenplant.
In de winter sterft de plant geheel af. In april/mei komt deze weer op.
Winterhardheid zone 11 (+6ºC).[ bron Palmaverde]

Momenteel moet de struik nog gaan bloeien, de zaden zal ik pas over enige tijd hebben.

 

rijpe besjes

 

 

 • Lavatera wit

zaden lavatera

 • Mirabelis/ Nachtschone

 • Oost-indische kers

geeloranje

zachtgeel:

 • Olijfkomkommer, oogsten zodra de vruchten de grote hebben als een olijf. Ze smaken dan naar komkommer. Worden ze groter dan kun je ze wokken.Ik vond ze dan de smaak van een snijboon hebben.Ik wokte ze met ui, paprika, courgette en tomaat.De plant ziet er leuk uit en klimt goed langs de pergola bij ons

olijfkomkommer, onder liggen de vruchtjes tussen de tomaten in

 • Ridderspoor

paars: zaaien vanaf maart, kies een zonnige plek en zaai direct ter plekke

Hoogte 90-120 cm .Vaste plant

 • Siererwt[ Lathyrus latifolius]

  roze: Deze niet geurende siererwt is goed winterhard, bij ons is hij voor de derde keer opgekomen zonder dat ik gezaaid heb. Hoogte 200 cm Hoe meer je plukt, hoe meer hij gaat bloeien. Leuk op de vaas,maar blijft niet heel lang goed.Eigenlijk net als de gewone lathyrus.

  siererwt

   

Stokroos :

Zaaien kan het hele jaar door, behalve als het vriest. Stokroos is tweejarig. Het eerste jaar groeit de plant, het tweede jaar bloeit de plant.Soms bloeit hij al wel in de zomer als er in de herfst gezaaid wordt. Strooi de zaden ter plekke en bedek ze met een dun laagje aarde , niet te dicht op elkaar, want het worden grote planten!De stokroos zaait zich ook zelf verder

 • stokroos rozeroze stokroos
 • stokroos wit

 

 • stokroos roze-rood
 • tagetes oranje:

[Afrikaantjes]

Zaaien vanaf maart tot eind mei ter plekke of in pot Bedek met dun laagje aarde, niet te dik zaaien, anders staan de plantjes elkaar in de weg.Bloeit het hele jaar door tot an de vorst.Hoogte 30-50 cm

Tagetes

 

 

 • Verbena: zaaien vanaf januari in zaaibakje buiten onder glas. Ter plekke zaaien gaat echter ook heel goed , dat doe je vanaf september. eenmaal in je tuin, zaait hij zich zelf verder. Hoogte 100 cm Bloeit juni tm september

 

 • zonnebloem”Italian White” Zaaien in april in zaaibak, kiemt bij temperatuur van 18-20 graden Vanaf mei ter plekke zaaien op een zonnige plek. Voor gedrongen groei toppen na het vierde of vijfde bladpaar.De kleur van de nakomelingen kan anders zijn dan die van de moederplant.