Volkstuin van Bemar

Zinnia

Sinds we een volkstuin hebben, zaai ik ieder jaar zinnia’s in de tuin.Ik ben gek op de bloemen, die veel insecten aantrekken. Ze zijn er in dubbele en enkelvoudige soorten en in allerlei kleuren.

Zaaien

Je kunt de bloemen meteen op de plaats van bestemming zaaien of voorzaaien in potten. Ik prefereer het laatste omdat wij veel last van slakken in de tuin hebben die de jonge blaadjes erg lekker vinden en zodra ze opkomen meteen opeten.

Vanaf maart-april kun je binnen zaaien bij kamer temperatuur . Buiten moet je wachten tot mei waarbij de temperatuur dan boven de 15 graden moet komen.

Ik zaai zelf groepjes bij elkaar zodat ik ze zo in de tuin kan uit poten als ze groot genoeg zijn.

Houdt er rekening mee met uit poten dat dit een plant is die de hele zomer tot aan de herfst blijft bloeien en die steeds hoger zal worden! Uiteindelijk zijn ze bij mij wel 1,70 hoog geworden aan het eind van het seizoen.

Je kunt zelf heel makkelijk bloemen drogen en zaad opvangen om het volgend jaar weer nieuwe plantjes te kweken.

Hoe meer je plukt, hoe rijker ze gaan bloeien! Het is een geweldig bloemetje voor op de vaas, waar je toch snel ruim een week plezier van hebt…

  • Zinnia  Elegans “Polar Bear”,

Grote witte dahlia achtige bloem

zinnia polar bear

Kenmerkend voor Zinnia’s zijn de lang-gesteelde bloemen, in een scala van heldere zachte en felle kleuren.

 

zinnia

 

 

 

Zinnia Lilliput

Deze lager blijvende soort zaaide ik in 2020 voor het eerst:

Alhoewel het gemengde kleuren moesten zijn, was het voornamelijk rood/oranje en een enkele roze. Wel fleurig…..

Op Wikipedia las ik : Gedroogde bloemetjes (uit het bloemhoofd) zijn geschikt om een volgende generatie planten te produceren. De op deze wijze ontstane planten zullen niet dezelfde kleur krijgen als de moederplant. Het is ook een goede nectarplant voor bijen. Zinnia’s kunnen alleen gekweekt worden door middel van zaad.

Gedroogd Zinniazaad is geschikt om thee van te maken.

%d bloggers liken dit: