De eerste ochtend dat ik wakker werd in het hotel in Polen en lag te luisteren naar alle vogelgeluiden, wist ik het meteen. Ik hoor zwaluwen!.Mijn ouderlijk huis had vroeger elk jaar een nest van zwaluwen onder de uitstekende rand van het dak.

Afbeeldingsresultaat voor zwaluw

Uit het raam kijkend kon ik het nest niet ontdekken,maar wel de zwaluwen die af en aan vlogen.

Ik snap wel dat een zwaluw in een huis zoals er in Polen en Oost Duitsland veel staan,[foto hieronder] een mooi nest kan maken en niet in een appartementsgebouw waar ik zelf in woon.

vakwerkhuis

Al rijdend door de dorpjes in Polen, zagen we overal zwaluwen vliegen.Ik realiseerde mij dat ik ze bij ons in de omgeving eigenlijk nooit zie, net als mussen die ook verdwenen lijken te zijn.

[foto’s van de zwaluwen van internet]

Heel toevallig stond er bij terugkomst thuis in ons plaatselijke krantje een stuk van de natuurvereniging over de huiszwaluw.[bron de Combinatie]

Het blijkt dat de huiszwaluw op de rode lijst staat van Nederlandse broedvogels.Het gebrek aan nestplaatsen,nestmateriaal en voedselaanbod is daar de oorzaak van.

De huiszwaluw bouwt een kommetje van klei dat verzameld wordt in de buurt van de nestplaats.Door de toename van asfalt en betegeling wordt het voor de zwaluw steeds moeilijker .ook bestrijdingsmiddelen en luchtvervuiling worden als oorzaak gegeven voor de achteruitgang in de stedelijke omgeving.

Weer zo’n ding waar je in het dagelijks leven helemaal niet over na denkt,maar bij het zien van die zwaluwen in een ander land en het lezen van het artikel in het krantje, realiseer je je zoiets pas.

Jammer dat die leuke vogels zo aan het verdwijnen zijn hier. Ik hoop dat ze in een land als Polen nog lang in grote aantallen mogen blijven leven!

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwaluwen_(zangvogels)

Toen we gisteren op de tuin bezig waren, vlogen er veel koolmeesjes heen en weer. In eerste instantie dachten we dat het pa en ma koolmees waren,die ons weg wilden hebben bij de nestkast vol tjilpende jongen.Tot er een op Bens hoofd landde en we eens goed keken. Het waren de jongen die aan het uitvliegen waren! Gelukkig zijn deze leuke vogels nog in grote getallen te zien.

baby koolmees

Door de droogte zit er op de tuin niet echt groei in alles, het heeft dan wel geregend in de nacht,maar de grond is nauwelijks nat geworden.Afgelopen weken is er geen druppel regen gevallen hier in Ridderkerk, dus het beetje wat nu gevallen is, is meteen opgenomen.

aubergine verdwenen

Ik weet niet of het door de droogte komt of door de verwaarloosde tuinen naast ons,maar er zijn zoveel van mijn uitplantte plantjes opgegeten dat ik er echt zo van baal. Waar ik een slak tegenkom verwijder ik hem consequent,maar er zijn er genoeg over die onze malse jonge plantjes blijkbaar erg lekker vinden. De hoopjes zand die er omheen leg, houdt ze ook niet tegen.

 • Van alle komkommerplanten die ik gezet had, is er nog 1 over in de kas
 • De Kiwano idem, ik heb nog 1 plantje in een pot staan,maar durf hem haast niet meer te poten
 • aubergines die ik tussen de tuinbonen had gezet als combinatieteelt, verdwenen
 • Afrikaantjes bijna alles opgegeten
 • Zinnia, er staan nog 2 polletjes, terwijl ik mijn tuin er rondom mee vol had gezet
 • Zonnebloemen bijna alles opgegeten
 • Cosmea opgegeten, ik zie nog 1 plantje staan en ik heb er nog 1 potje mee staan.
 • alle koolplanten opgegeten
 • zelfs aan de tomatenplanten zijn ze begonnen!
 • In de kas zijn de paprikaplanten aan gegeten,maar die gaan het nog wel redden, ik heb er ook nog een aantal in potjes staan

  kiwano opgegeten

Ik zie ook dat een aantal vaste planten niet is terug gekomen, hoe dat komt, geen idee…..In onze tuin hebben we veel last van, ik denk, woelmuizen. Iedere keer zie ik planten  slap hangen en dan zit er daaronder weer een gat. Wel jammer,maar ik kan het niet verhelpen.

Gelukkig staat er genoeg wat het wel goed doet:

clematis in bloei
iris
de eerste krop sla uit de kas

Naar aanleiding van mijn blog over het uitsterven van de bijen, heb ik meteen nog een pak bloemenmix voor bijen gekocht!

Leuk als je een reactie achterlaat!