De ochtend begint met nevel over de velden, het wordt een mooie zonnige dag, zegt het weerbericht.
In de tuin komt nu alles snel boven de grond en in bloei. Er bloeien de tulpen in verschillende kleuren, de bloesems zijn wit en een aantal paarse bloeiers laten zich inmiddels ook zien. Frisgroene blaadjes ontluiken.Langzaam kleurt de tuin zich in.De eerste vlinders fladderden rond, ik zag verschillende koolwitjes en een atalanta of dagpauwoog, dat kon ik niet goed zien. Heerlijk is het altijd in het voorjaar alles weer uit te zien botten! Op de foto’s van vorig jaar zie ik dat alles wel een stuk later is dan vorig jaar. Toen hadden we zo’n prachtig warm voorjaar in het begin van de eerste lockdown.Dit jaar hadden we nog sneeuw en hagel en kou in april.
Bloemen met een herinnering
“Soms komen herinneringen stiekem uit mijn ogen en rollen over mijn wangen”
Toen wij met onze volkstuin begonnen, kwam er vanuit een stek van anjers uit mijn vaders tuin een slaapmutsje[ goudpapaver] in bloei. Sindsdien bloeit hij ieder jaar en worden het er steeds meer. Het herinnert mij aan mijn inmiddels 6 jaar geleden overleden vader, met wie ik de liefde voor tuinieren deelde. Bij de eerste die bloeit, denk ik altijd, daar is Pa weer……….
In deze eerste bloem kroop net een grote hommel, daardoor ging het kopje gewoon hangen, zo zwaar was de hommel. De foto is niet heel scherp omdat ik er niet dichtbij kon komen…..
Anjer
Overigens is de stek van de anjer,[Dianthus plumarius plumarius ‘Albus Plenus’ ] oorspronkelijk uit de tuin van mijn opa gekomen, mijn vaders vader. Innmiddels is die alweer 26 jaar geleden overleden.Hij had een rand met anjers langs het pad wat naar de achterdeur leidde. Ze roken heerlijk als ze in bloei stonden. Mijn vader had een stek ervan meegenomen, ik kreeg weer een stek van hem. In veel tuinen[ we verhuisden nog al eens…] die we gehad hebben, heeft hij gestaan. Nu heeft onze dochter er ook een stek van in haar tuin. Een plantje met historie dus….
Bloesemrondje in eigen tuin
De pruimen- peren-en kersenbomen hangen vol bloesem. Dat belooft wat ! Ik hoop dat ze niet te lijden hebben gehad van de vorst en sneeuw van vorige week en er wel vruchten in komen. Ik zie genoeg bestuivers rondvliegen! De appelbomen blijven nog achter, die zitten nog in knop….
Ook het krentenboompje staat vol in bloei, zoals te zien is op deze foto . Hierna volgen de rode besjes waar vooral de merels dol op zijn.
Amanchelier
Tot slot nog een correctie op een fout in het vorig blog, het bloemetje wat ik benoemde als hondsdraf, blijkt een gewone Ereprijs te zijn. Dank voor de tip, mizz D en Picpholio.
Geniet vandaag van de zon, fijne dag!
Wat een prachtige foto, die van het uitzicht vanuit de keuken. Erg mooi uitzicht ook. En wat een mooie herinnering aan je vader. ❤️
een mooi uitzicht heb je daar Margriet
door de koude maand april, is het verschil met vorig jaar wel groot
knappe foto’s, zeker van die bloesems i
prettige dag
Dank je wel, Willy
Leuk hier alles te kunnen opvolgen.Mooie tuin heb je en bloemen altijd een feest
Ik leer hier veel bij. Pure bewondering om wat jij allemaal weet, een familietrek blijkbaar.
Een boompje zetten bij een kleinkind, te laat nu, ze zijn er allen, maar jammer dat ik zelf niet op dat idee kwam….toen….
Wat kunnen die witte bloesems zo verdomd mooi zijn hé ?
Psje.. het is trouwens níét de Eschscholzia.. dát heb ik láng geleden al eens uitgezocht.. dat heeft heel ander blad. Het is dan blijkbaar ook niet het slaapmutsje of de goudpapaver, want dat zijn Nederlandse namen voor de eschscholzia, dat heb ik nú opgezocht hehe. Volgens mij heet ie gewoon schijnpapaver.. en in het Latijn Meconopsis cambria.. googel er maar eens op. Het slaapmutsje heeft een veel diepere kleur oranje.
Reply to mizzD: mijn vader noemde ze altijd slaapmutsje. Ik heb ook even gegoogeld, maar ik ben niet overtuigd, haha. De bloempjes worden plm 10-15 cm hoog. Ik weet het niet hoor…………..
’t Is mooi! Je uitzicht ook!
Lie(f)s.
Mooie plaatjes, vooral de bloesem. Maagdenpalm zet ik niet meer neer, dat krijg ik al cadeau van mijn buurvrouw.
Dat zevenblad is met de pioenroos meegekomen uit een overbuurtuin van bij m’n ouders indertijd.. krijg dat nooit meer weg, trek er alleen de hele zomer door de meeste blaadjes van uit. Ik weet dat van die receptjes ermee, maar ik ben niet zo’n kokkie. 😉
Eschscholzia of slaapmutje bloeit hier nog niet in tegenstelling met verleden jaar. Een tuin bestaat inderdaad uit veel herinneringen, aan familieleden, tuinvrienden en evenementen. Herinneringen die we moeten koesteren. Fijne week.
Ik vond net in de keuken nog een flink zakje zaad van de klaproosjes! Heb er meteen wat van uitgestrooid her en der hehe. Maar volgens mij heb ik ze in de voortuin ook al gezien, alleen nog geen bloemetjes.
Van mij mag die maagdenpalm z’n gang gaan.. liever dát dan het zevenblad dat ánders die tuin overwoekert..! Heb het trouwens in twee verschillende kleurtjes gekocht.. dat blauwpaarse dat hier op de foto staat, maar ook nog een donkerroodachtige kleur met iets kleinere bloemetjes. 🙂
Reply to mizzD Zevenblad is inderdaad een ramp, we hebben het ook ooit eens gehad in een tuin. Als er maar een klein stukje blijft zitten staat het in een mum van tijd weer vol. Het is wel eetbaar en je kunt er bv pesto mee maken☺ https://www.degezondekok.nl/recepten/bijgerechten/item/373-pesto-van-zevenblad
De natuur komt door de koude april maand, langzaam op gang, maar het gaat vast wel goed komen.
Jij hebt in elk geval mooie foto’s kunnen maken.
Helemaal correct hoor, de hondsdraf 😉 Bedankt voor alle andere mooie macro beelden.
Ah tóch.. ja, ik dacht het, maar echt zeker weet ik dat soort dingen ook nooit hoor, zoals van die ereprijs. Maar het hondsdrafbloemetje heeft zo’n uitstekend lipje.. staat ook meer rechtop. Denk wel dat het dat is wat je nú op foto hebt.
Maar wat een mooie herinnering heb je aan je goudpapavertje! Ik wist de naam daar nou net niét van al heb ik ze ook al héél lang in de tuin en ik vind ze zó schattig! Ik noem het gewoon oranje klaproosjes hehe.. al hadden ze van lieverlee állerlei geeltinten ook. Ik hoop dat ze nu na de tuinophoging niet helemaal verdwenen zijn.. vond het altijd zo’n mooi begin van de late lente. 🙂
Prachtige foto’s weer, heb ervan genoten.. vooral ook van de bloesems.. zó mooi! Aubretia en maagdenpalm zijn toevallig een paar van de nieuwe plantjes in onze vernieuwde tuin.. ze doen het goed gelukkig.. geen last gehad van de nachten vorst! 🙂
Mochten je oranje klaproosjes verdwenen zijn, kun je me altijd een berichtje sturen, dan vang ik wat zaden op voor je. De maagdenpalm is leuk, maar moet wel in toom gehouden worden anders overwoekert hij alles. Er komen wel veel insecten op af.