Zon, wolken en kwallen

Inmiddels ben ik weer in mijn eigen huis terug en zijn mijn dochter en haar gezin weer terug van vakantie. Voor mij waren het ondanks het slechte weer toch ook fijne weken. Ik moest wel af en toe terug om te gaan werken, maar deed ook een aantal leuke uitstapjes. Alleen en een keer samen de streetartroute in de Rotterdamse Afrikaanderwijk met MizzD. Ik ging op bezoek bij een vroegere vriendin die ik jaren niet meer had gezien, pas weer tegenkwam en het was alsof we elkaar gisteren nog zagen.Ik rommelde wat in de tuin van dochter. Heerlijk om weer zo naar buiten de tuin in te kunnen lopen! Ik ging wat shoppen in Maassluis, het heeft een groot winkelcentrum. Ik wandelde in Vlaardingen op zoek naar oude muurreclames en ik liep rond in het historisch  centrum. van Maassluis met leuke winkeltjes, ijssalons, restaurantjes etc.De wandeling later met de gids was ook zeer de moeite waard.Natuurlijk ging ik ook nog een aantal keren naar het strand.

Logeren

De kleindochters hadden afgelopen week vakantie en kwamen een nachtje logeren in Maassluis.De eerste dag zat het weer niet mee, maar maandag scheen bij het opstaan de zon. Inpakken en naar het strand voordat de weergoden een vergissing hebben begaan en het alsnog gaat regenen☻

Met de metro gaan we, ik had ov kaarten voor hen gekocht. Zelf inchecken vinden ze al bijzonder want ze gaan nooit met de metro mee. De jongste zelfs voor het eerst, dus dat is al een belevenis op zich.

Ik vind het zo heerlijk dat je zo snel op het strand bent. Ik hou ervan, de zee, de zilte lucht. De twee meiden zijn ook helemaal in hun element op het strand. Ik zat op mijn gat in het zand en genoot van die twee.Binnen twee tellen waren ze natuurlijk kleddernat. Ze hadden hun kaplaarzen aan maar als je over golven springt, dan schep je ook wel eens water in je laars. De leggings, laarzen en sokken uit dan maar……..

Ze hadden twee kwallen gevonden en besloten daar een kuil voor te graven.Druk overleggend hoe ze dat gaan aanpakken:

De kuil vulden ze met water, de kwallen gingen erin zodat ze ze goed konden bekijken.

Alleen, het water zakte natuurlijk steeds weg,de kuil werd dieper gemaakt maar dat hielp niet. Dus ik denk dat ze wel 30 keer met emmertjes naar de zee liepen om die kuil te blijven vol gooien☺Heerlijk toch om kind te zijn.

Na een tijd kregen ze het toch een beetje koud, inmiddels was de jongste bijna helemaal nat want die was op haar knieën in de zee gaan zitten met haar jurk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gelukkig had ik daar wel op gerekend, ik had droge kleding en handdoeken bij mij. Na al het zand afgespoeld te hebben, droge kleren aan getrokken te hebben, gingen we warme chocomel en fristi drinken.

Strand ’s Gravenzande

Donderdag besloot ik te gaan wandelen in een polder bij Maassluis. Ik hoopte vogels te kunnen fotograferen. Ik was er vroeg, hoorde er veel maar zag er nauwelijks. Er was een gemeentelijk voertuig bezig onkruid weg te branden dus ik besloot maar naar het strand te gaan, altijd goed.

Dit keer reed ik naar ’s Gravenzande, nou is dat geen compleet ander strand hoor want vanaf daar zie je Hoek van Holland liggen. Ik was vroeg en er was nauwelijks iemand. Het zand was nog onbelopen.

Ik liep een eind langs de vloedlijn en kwam weer bij een plek waar veel zilvermeeuwen aan het zoeken waren naar eten.

Maar ook wat scholeksters:

Ik liep langs leuke witte strandhuisjes

Ik zag veel schelpen, heel veel schelpen zelfs!

 

 

Mooie schilderijtjes kan de natuur zelf maken toch! Ik had inmiddels mijn lens verwisseld en de macrolens erop gezet.

Ik stond net op mijn elegantst voorover gebukt om een foto te maken toen twee mannen stopten voor een praatje. Ik schrok me rot, want ik had ze niet aan zien komen maar ze hadden geen kwaad in de zin ☺.

Ze wilden weten wat ik aan het doen was en of ik bijzondere interesse had in bepaalde soorten schelpen.Nou nee, ik fotografeer alles wat los en vast zit, zei ik. Zij wandelden iedere donderdag met een groep mannen van Monster naar ’s Gravenzande vertelden ze, vandaag maar samen. We babbelden nog wat verder en uiteindelijk gingen zij naar de koffie en dan weer terug naar Monster.Ik boog me weer over de schelpen.

Ik had al een uurtje gelopen en het werd wat drukker.Het was hondenuitlaattijd zag ik, want de ene hond na de andere rende blij over het zand, met bal, met frisbee of lekker rollend in het zand.

 

Dit was het laatste strand blog hoor[ voorlopig] Nu ik weer thuis ben, ga ik niet zo snel naar het strand, het is toch gauw een klein uur rijden. Deze week wordt het eindelijk warm. Woensdag pas ik op de kleinzoons en misschien ga ik eind van de dag, na het oppassen nog wel een poosje genieten op het strand en zeelucht op snuiven, heerlijk!

Fotograferen: strand Hoek van Holland

Vorige week woensdag was ik in de ochtend eerst een rondje gaan lopen door het historisch centrum van Maassluis. Het weer werd steeds beter, lekker zonnetje, wat stapelwolken. Dus ik besloot daarna naar het strand te gaan om daar wat te gaan fotograferen om vertrouwd te raken aan mijn nieuwe [ tweedehands] 400 mm. lens.

Met de metro was ik in een mum van tijd op het strand van Hoek van Holland.Het was stil, slechts een enkele wandelaar, twee kitesurfers en twee surfers, die met mij aankwamen en de zee in gingen met hun plank.

Het water was onstuimig en er waren echt hele hoge golven. Ik heb met verbazing zitten kijken.

Steeds dacht ik dat ik ze niet meer zag maar dan kwamen ze toch weer opduiken.

Het op de plank klimmen en blijven staan lukte niet echt.Ik ben zelf niet zo’n held met de zee, ik vind het eng om in te zwemmen.Dus vind ik mensen die dat, zeker met die golven wel durven, al helden.

Ook de kitesurfers deden hun best om een sprong uit het water te maken.

Eenmaal lukte het terwijl ik stond te kijken.Op de foto zie je dat de lucht al donkerder en dreigender wordt.

Zilvermeeuwen

 

Een stukje verderop zag ik veel meeuwen, dus ik liep daarheen en maakte een aantal foto’s van de foeragerende zilvermeeuwen. Er waren veel jongen bij.

Steeds als ze iets te pakken hadden vlogen ze even op om iets verder te gaan smikkelen.

Toen ik thuis de foto’s op de laptop bekeek, zag ik dat een van de meeuwen geringd was.

Vogels worden geringd voor wetenschappelijk onderzoek. Zo komt men meer te weten over aantallen, de trek, de reproductie,de overleving. Ook ziekten worden onderzocht, zoals bv de vogelgriep. De ringen worden aangebracht op een ringstation. Zo vond men vogels met ringen terug die jaren oud waren. Een kraai van 19 jaar, een vink van 15 jaar. Een scholekster die in 2016 voor het laatst gezien werd, was toen 44 jaar! Ik had geen idee dat ze zo oud kunnen worden! Als je er meer over wilt lezen kun je klikken op de link naar de vogelbescherming.

Toen begon het de druppelen en gezien de donkere lucht maakte ik meteen benen. Ik “rende” naar de dichtstbijzijnde strandtent. Terwijl ik net binnen stapte begon het enorm te regenen. Dat had Buienradar niet gezegd, het zou droog blijven. Ik bestelde een cappucino om op te warmen want het was door de harde wind best koud. Toen het droog was nam ik de metro maar weer terug naar Maassluis.

Resultaat

Over het algemeen genomen was ik best blij met het resultaat van de foto’s. Ik stond best een eindje van de vogels af te fotograferen om ze niet af te schrikken en ik kon behoorlijk inzoomen. Dat was de reden waarom ik deze lens graag wilde hebben want met 50 mm lukt dit niet.Ik merkte wel dat het een behoorlijk gewicht was en het waaide behoorlijk hard dus om hem stabiel te houden was lastig. Al met al ben ik blij met deze aankoop.

 

Wandelen, Maassluis: het historisch centrum

In het vorige blog beschreef ik al een deel van de wandeling met de gids door het historisch centrum van Maassluis.

Het centrum verraste mij erg. Ik was er nooit eerder.Ooit, een paar jaar terug, lunchten we op het marktplein om te vieren dat dochter en schoonzoon geregistreerd partners werden en hun huis in Maasluis gekocht hadden. Maar veel hebben we toen niet gezien. Ik herinner mij wel dat ik het leuk vond. Maar daarna kwam het er niet van er nog eens heen te gaan.

Toen we de sluis achter ons gelaten hadden en bij de Groote Kerk geweest waren, liepen we langs de vroegere kuipenmakerij. Langs de zijmuur was een afbeelding na gemaakt van een oude zwart-wit  foto en daarnaast een kleurrijke afbeelding van de mensen[eigenaars] die er nu werken. Hun dochter heeft een prijs gewonnen met haar bekende limoncello

 

 

We liepen terug naar de haven en maakte ik foto’s van het meest bekende plekje van Maassluis met het oude raadhuis en het gemeenlandshuis.

De stoomzeesleepboot die ervoor ligt heet de Furie en is ook heel bekend. Hij is gebruikt voor de film Hollands Glorie

Ook Sint en Piet komen met dit stoomschip aan.Het schip moet dan al een week van tevoren “op stoom komen”vertelde de gids. Even verderop aan de overkant aan de haven is een café, de Moriaan.De eigenaresse vertelde mij woensdag dat tegenwoordig sinds Kick out Zwarte Piet, er bewaking staat bij het café tijdens de intocht van de Sint.Dit ter bescherming van het antieke beeld aan de gevel, de Moriaan. Het beeld heeft niets met slavernij of discriminatie te maken. In vroeger tijden hing deze buste aan de gevel van een herberg, op een andere plek.Die herberg is er niet meer en de buste verhuisde naar de gevel aan dit pand. In oude tijden was een buste van een “Moor”een teken van een internationaal logement.

Het zou zeelieden doen denken aan de ontmoetingen die zij hadden op verre reizen.Ook stond het symbool voor lekker en bijzonder eten. Tegenwoordig wordt al snel iets als discriminatie bestempeld, maar een ander stuk geschiedenis is ook goed om te kennen.

Langs de pakhuizen aan de kade liepen we naar de Koepaardbrug en bekeken her en der de tekens van de hoogwaterstanden op gevels, oa die van 1953.De andere getallen hebben te maken met de hoogte van de dijken.In 1953 scheelde het maar een paar centimeter of het hele achterland van Maassluis was ook overstroomd mogelijk tot aan Leiden toe.

Daarna gingen we weer terug richting centrum.Langs een mooi oud pand in Art Nouveau stijl, waar nu een modezaak in gevestigd is.

 Langs de voorkant van het gemeenlandshuis wat een prachtige ingang heeft.Als leuk weetje vertelde de gids dat de deuren vroeger zo breed gemaakt werden vanwege de hoepelrokken van de dames en hoog vanwege de hoeden en hoge pruiken.

Langs de slager aan de Vliet die ook allerlei prijzen gewonnen heeft en een leuke kop op zijn deur heeft:

Ik zag het tehuis voor zeelieden  waar nu Oekrainers in verblijven

We eindigden weer bij de plaatselijke VVV vlakbij het oude stadhuis

Op het oude stadhuis had de gids nog een werkende getijdenklok aangewezen

Ik heb nog veel foto’s maar voor nu laat ik het hierbij. Ik zou zeggen bezoek Maassluis eens, het is echt de moeite waard.Zo’n wandeling met een gids ga ik eens vaker doen. Je wordt gewezen op dingen waar je anders aan voorbij zou lopen en hoort dingen die je anders niet zou weten.Het zijn geen wereldschokkende dingen maar vaak grappige feitjes.

Nog even door het winkelstraatje waar de beroemde bakker met de allerlekkerste tompoucen zit en thuis checken of hij echt lekkerder is als die van onze bekende bakker.Daarna terug naar de auto die vlakbij een pand met een oude muurreclame geparkeerd stond.

Eenmaal thuis begon het weer te regenen, gelukkig hadden we de wandeling droog kunnen lopen.Ik ging eens met koffie en tompouce zitten nagenieten van de foto’s.

Welke tompouce nu het lekkerst is? Ik kan niet kiezen, ze zijn allebei zaaaaalig