Even helemaal niets

Na een toch wel erg druk half jaar en een wekenlange verkoudheid, voelde ik dat mijn lichaam zei dat het even mooi geweest was. Ik regelde het zo dat ik 6 dagen niet hoefde te werken of op hoefde te passen en even helemaal niets hoefde…….Nou ja niets…..alleen maar leuke dingen in elk geval.

Ik sliep al mijn tekorten weer bij. Vroeg naar bed, later wakker en zelfs middagdutjes. Langzaam verdween het vermoeide gevoel en voelde ik mij weer opknappen. De verkoudheid is eindelijk, na weken gehoest, weg.

In de tuin van mijn lief relaxten we afgelopen weekend samen en las ik op mijn e-reader mijn boek : “Al het blauw van de hemel” van Melissa da Costa bijna uit. Morgen ga ik weer aan de slag.

Op facebook ben ik groepen gaan volgen over het Pieterpad. In juni ga ik met vriendin Petra etappes11 en 12 lopen. Ik zag dat de eerste etappe die wij gepland hebben, 16,5 kilometer lang is over de Sallandse Heuvelrug. Daar schrok ik toch wel even van, zover loop ik namelijk nooit en zeker niet een route over onverharde paden etc.

Vandaag was een mooie wandeldag, dus ik besloot een begin te maken met trainen. Met volle bepakking[ rugzak met camera en telelens samen een behoorlijk gewicht☺] vertrok ik om 10 uur. Een strakblauwe lucht, bomen in de bloei,lekker zonnetje, het was heerlijk.

Ik liep via de Donckse velden, een natuurgebied niet ver van mijn huis. Onderweg zag ik dat een stuk natuur verbrand was. We hadden dat gisteren op tv gezien maar ik wist toen niet dat het in mijn buurt was.De brandweer was er snel bij en de brand is gelukkig beperkt gebleven.

Ik ging weer verder en liep richting vriendin Carolien waar ik iets op zou halen vandaag.Daar aangekomen had ik 6000 stappen gedaan. Een bak koffie en toiletbezoek en via een andere route door een park ging ik terug naar mijn huis. In totaal heb ik vandaag 12660 stappen gelopen volgens mijn stappenteller, wat staat voor 8,6 km. De halve afstand van de eerste geplande etappe van het Pieterpad van Hellendoorn naar Holten. Maar pfffft ik moet echt meer gaan lopen want anders kan ik de tweede dag geen stap meer zetten!

Onderweg nam ik wat foto’s maar eigenlijk had ik weer eens de verkeerde lens bij mij.

Ik zag geen vogels of insecten waar ik op kon inzoomen, maar wel veel bloemen die ik met mijn macrolens veel beter had kunnen fotograferen.Langs de dijk stonden veel pinksterbloemen in bloei.Een stuk verderop stonden in een strook groen tussen een fietspad en de weg  bollen in allerlei kleuren de boel op te fleuren.

 

Ook kwam ik tot de ontdekking dat als ik de stand van mijn camera wijzigde, hij nog op zwart-wit stond ingesteld.

Dus wisselde ik steeds tussen verschillende instellingen met een niet al te best resultaat. Volgende keer moet ik mij beter voorbereiden als ik op trainings tocht ga…………

 

 

Schoonhoven, Zilverstad, 3

 If you want something you”ve never had, you must be willing to do something you’ve never done *[ Thomas Jefferson]

Vandaag het laatste deel van de stadswandeling in Schoonhoven, alweer een week geleden.Twee jaar geleden zou ik niet bedacht hebben dat ik dit soort wandelingen in mijn eentje zou gaan doen. Ik moet bekennen dat ik het heerlijk vind zo rond te lopen in zo’n stad met alleen mijn camera als gezelschap. Wat ik ook nooit had kunnen bevroeden is dat als je alleen rondloopt, je juist contact maakt met mensen.Vragen over wat ik aan het doen bent, wat ik zie, waar ik dan vandaan kom, hoor ik regelmatig.Leuke korte gesprekjes ontstaan hierdoor.Alleen maar positief dus.

In het vorige blog eindigde ik bij het kanon wat bovenop de wal staat. Daar vandaan heb je een mooi uitzicht over de rivier de Lek. De veerpont vanaf Schoonhoven tussen de Krimpenerwaard en de Alblasserwaard legt hier aan.Dat “veer” wordt al in 1429 vermeld.

Boven: restant van de nevengeul van de Lek

Lopend langs de oude kademuur viel mijn oog op een klein gebouwtje in de stijl van de Amsterdamse school dat de naam Mannenplashuis draagt. Ik ging ervan uit dat het een openbaar toilet was maar terwijl ik dit blog schrijf zie ik pas dat dit voormalig openbaar toilet tegenwoordig het kleinste museum van Nederland is. Jammer dat ik niet goed heb opgelet, wat er te zien is weet ik dus niet.

Veerpoort

De Veerpoort dateert uit 1610 en is de enig over gebleven stadspoort.

De poort dankt zijn naam aan de veerpont tussen Schoonhoven en Gelkenes.De poort was bedoeld om de vijand buiten de houden maar diende ook als waterkering. Nog steeds worden de deuren gesloten bij hoog water.

De route leidde mij onder de poort door. In de poort zitten twee gedenktekens ter herinnering aan de watersnoodrampen van 1716 en 1953.

_DSC5196 2
_DSC5197

Toen ik de poort door gelopen was viel mijn oog rechts op een oud uitziende verdeelkast of iets dergelijks. Wat het nou is, geen idee. Ik kan het niet vinden op internet.Het ziet er interessant uit….

De route ging verder naar de linkerkant, de Wal op.Vanaf hier kun je goed de contouren zien van een rondeel. Dit rondeel [ Lage, ronde toren die voor driekwart buiten de muur uitstak] werd in 1582 gebouwd ter vervanging van een verdedigingstoren. Zowel vanuit de toren als het rondeel kon men de havenmond beschermen tegen indringers.

Ik liep verder de brug over en kwam uit bij de Voorhaven. Aan beide kanten waren veel historische panden

Oudste huizen

In dit stukje langs het water staan de oudste huizen van Schoonhoven.Het huis rechts is vermeld in een akte uit 1449. Het huis is in de loop der eeuwen twee maal voorzien van een nieuwe voorgevel

De bolvormige topgevel van het huis links komt niet veel voor en is dus bijzonder. Ik ging verder en liep langs deze gracht

Langs deze straat genaamd Haven staat een voormalige Synagoge. Ik schreef al in het vorige blog dat in Schoonhoven slechts twee joden de Tweede wereldoorlog overleefden. In 1947 werd de Joodse gemeenschap officieel opgeheven.In het gebouw is nu het atelier van een zilversmid  gevestigd.

Begin 20-e eeuw was 30% van de beroepsbevolking werkzaam in de zilverindustrie. In die periode zou de naam Zilverstad zijn ontstaan.Het Schoonhovens zilver is, evenals het Delfts Blauw, wereldwijd bekend.

Via de Fonteinsteeg liep ik verder om uiteindelijk bij het stadhuis uit te komen.

Dat stadhuis is van 1454. Vanwege de geparkeerde auto’s was het lastig een mooie foto te maken.Met de camera ging het al helemaal niet dus ik maakte veel foto’s op het laatste stukje van de wandeling met mijn telefoon.

Voor het stadhuis ligt de Stenenbrug met sluisdeuren uit 1718. Op de brug ligt een cirkel wat vermoedelijk een gerechtsplaats was. Volgens een officieel bewaard vonnis werd de tot heks verklaarde Marrigje Arien hier verbrand in 1591.Marrigje was een 70-jarige zwerfster die werd gearresteerd op verdenking van hekserij.

Gedempte grachten

Verderop in de route kwam ik langs dit pakhuis aan de Havenstraat.In vroeger tijden was hier een binnengracht als vaarverbinding tussen de Lek en de rivier de Vlist.In 1913 is de gracht gedempt. In de smalle straten vol geparkeerde auto’s was het lastig fotograferen, dus soms staat een huis of gebouw er niet helemaal op.

Een van de oudst nog bestaande pakhuizen is het Stadskorenpakhuis uit 1566. Boven de entree is het wapen van Schoonhoven aangebracht.

Weeshuis

Net als in Gorinchem zag ik hier een weeshuis. De foto hierboven is het oude weeshuis in Gorinchem, die onder het voormalig weeshuis in Schoonhoven. Ze lijken wel erg op elkaar. Tot plm 1940 hebben hier weeskinderen gewoond.

Langs de Grote Kerk ging ik de Kerkstraat in.

Naast de kerk staat een bevrijdingsmonument Libera Me[ bevrijd mij]

In mei 1940 werd de stad geconfronteerd met de Tweede Wereldoorlog door het oorlogsgeweld in Rotterdam. Schepen met duizenden evacués werden bij Schoonhoven voor anker gelegd. Na enkele dagen werd de situatie dusdanig erbarmelijk dat bakkers de opdracht kregen brood af te staan en melkveehouders om hun melk af te staan. Door de bevolking werden inzamelingsacties gedaan.

In de Koestraat waren weer wat bijzonderheden te zien zoals het tehuis voor militairen, de twee na oudste gevelsteen, een voormalige herberg en het oude mannen- en vrouwenhuis, maar daar heb ik geen goede foto van.

20241017_131406
_DSC5231 2

Ik nader het eind van de wandeling zo langzamerhand. Ik loop nog langs de verdedigingsgracht, waar een replica staat van de kanonnen die ooit bij de schietgaten hebben gestaan. Het kanon staat op de contouren van een muurtoren die er ooit heeft gestaan. Aan weerszijden van de muurtoren stond een stadsmuur. Links:

De muur rechts dient nu als tuinmuur. Ook wel leuk om in je tuin te hebben, weer eens wat anders dan een schutting of een ligusterhaag.

Tegenwoordig hecht men meer waarde aan de visuele geschiedenis van een stad of dorp en zal er niet snel meer iets gesloopt of weg gehaald worden. In Schoonhoven heeft men het stukje geschiedenis soms in de bestrating laten zien.

Ik eindig met een cappuccino in de Waag bovenop de Dam. Zodra een stad stadsrechten kreeg, kreeg het ook het recht om handelaren te verplichten om hun producten te laten wegen, zodat men waaggeld[ accijns] kon heffen.

20241017_132920
20241017_140133

Tijdens mijn koffie appte ik mister D dat ik klaar was met de wandeling. Hij was inmiddels thuis van zijn werk dus ik liep langs dit beeld terug naar mijn auto om naar hem toe te rijden.

_DSC5248
_DSC5249

Misschien is het niet voor iedere lezer even interessant geweest deze wandeling maar ik had het prima naar mijn zin.Ik zag dat er nog 3 wandelingen zijn in Schoonhoven dus ik ga er vast nog eens een doen.

De meeste informatie haalde ik uit de app Walkthecity

 

 

 

 

 

 

 

 

Wandelen, Schoonhoven, Zilverstad 2

Afgelopen donderdag maakte ik een stadswandeling door Schoonhoven. Ik gebruikte de app Walkthecity, die via foto’s en pijlen heel duidelijk aangaf hoe ik moest lopen. Alleen in het begin raakte ik even de weg kwijt omdat ik het gebouw op de foto niet zag. Maar met Googlemaps kwam ik toch weer op de juiste weg.

De wandeling begon ik op het Doelenplein omdat mister D mij gezegd had dat ik daar makkelijk kon parkeren, maar je kon ook op 2 andere plekken starten.

Het eerste gebouw aan de route was het Arsenaal. In het gebouw vanuit 1627 is sinds 1978 het Zilvermuseum gehuisvest.In de 17 e eeuw herbergde Schoonhoven 9000 soldaten en 1900 paarden.In 1966 verliet de laatste soldaat de kazerne en in de oost-en noordvleugel bevinden zich sinds 1984 na restauratie appartementen.

Hierna liep in via de Oude Haven verder. In vroeger tijden leefde men in Schoonhoven van scheepvaart, visserij en veeteelt.

Sinds 1300 kreeg Schoonhoven toestemming om de stad te versterken met verdedigingswerken. Men begon aan de omwalling van de stad. In de stadsmuur werden 5 poorten aangebracht. In 1816 verloor Schoonhoven de status van vestingstad weer en werd begonnen met de sloop van de vestingswerken. Bij wet was geregeld dat delen van voormalige verdedigingswerken ingericht diende te worden als stadspark. Op een van de bolwerken werd in 1918 het Springerpark aangelegd, genaamd naar de landschapsarchitect die het ontwierp.

Na de aanleg bleven alleen de gracht en de vorm van 2 bolwerken over. In het park ligt een halve bol die dit symboliseert.

Iets verderop ligt in het water een muziektent, het is een podium maar ook een plek waar veel echtparen in spe hun jawoord gaven.De foto liet ik in het vorige blog zien in ZW.

Lourdes in Schoonhoven

Via het park liep de route verder naar de “Lourdesgrot”. Dit verscholen plekje ligt achter de Sint-Bartholomeuskerk en is een turfstenen kopie van de grot in Lourdes. Lang geleden was ik in Lourdes en het is wel raar dit in Schoonhoven tegen te komen. Hier was in elk geval rust en niet de gekte die ik destijds in Lourdes zag.

De Sint-Bartholomeuskerk stamt uit 1872. Vlakbij de kerk staat het Heilig Hartbeeld wat gewijd is aan het hart van Jezus

20241017_121119
_DSC5176

De volgende stop was weer een kerk.Ik geloof dat ik 4 of 5 kerken tegen kwam. Ik kreeg ze geen van allen goed op de foto. Van de Parochie van de H. Bartholomeus maakte ik alleen een foto van dit beeld. van Bartholomeus

Verderop ligt de Joodse begraafplaats met ongeveer 50 graven. De oudste is uit 1767. Vroeger was 25 % van alle kooplieden joods. In de tweede wereldoorlog zijn alle joden op twee na gedeporteerd en vermoord.

Hierna raakte ik het spoor van de wandeling even bijster en ging weer verder bij de aanlegplaats van de veerpont.

 

Schoonhoven was in de middeleeuwen volledig ommuurd en had ooit 19 wachttorens, 2 waterpoorten en 5 stadspoorten.Contouren van deze middeleeuwse verdedigingswerken zijn op een paar plaatsen aan de rand van de oude stad in het plaveisel opgenomen.

Ik eindig dit blog op de wal bij een replica van een kanon. Na bezettingen door resp de Watergeuzen en de Spanjaarden lukte het in 1577 de Hollandse Troepen weer om de stad in handen te krijgen. Hierna nam de welvaart in de stad in snel tempo toe.

Ik moet zo de deur uit voor werk, dus de rest laat ik jullie op een andere keer weer zien. Fijn weekend allemaal!