Zondag gingen mister D en ik naar Soestdijk waar een tentoonstelling van start is gegaan met de naam Schitteren op Soestdijk. Op de website beloofde men een betoverende reis door de glansrijke geschiedenis van het koninklijk hof, waarbij het hofleven, gecombineerd met hedendaagse mode, kunst en design, uitgebreid te zien zou zijn.
Alhoewel er mooie baljurken en [ echte en replica’s] juwelen te zien waren, viel de tentoonstelling ons toch tegen. Misschien een kwestie van smaak maar wij hadden er meer van verwacht. Alles stond tentoongesteld in lege kamers, die er vaak haveloos uitzagen.Hier en daar waren nog wat details van het verleden te zien. Kroonluchters hingen in sommige ruimtes nog aan het plafond. De kunst die in de ruimtes te zien was, kon mij niet zo bekoren.Ik had eigenlijk verwacht dat er nog meubels zouden zijn net als bv op kasteel de Haar maar er was slechts 1 kamer summier ingericht met meubels.
Evengoed was het leuk om te ervaren hoe de koninklijke familie gewoond heeft. We herinnerden ons beiden de beelden op tv van de defilés die op Koninginnedag te zien waren.Van binnen uit het paleis kun je je ook voorstellen hoe de koninklijke familie dan al die drommen mensen zag passeren.
Paleis als woning
Koningin-moeder Emma (1858-1934) erfde het domein en paleis van haar man in 1890 en gebruikte Paleis Soestdijk als zomerverblijf tot haar dood in 1934. Emma liet het domein en paleis na haar overlijden na aan haar enig kind Wilhelmina. Ze werden bij Emma’s overlijden in 1934 getaxeerd op een gezamenlijke waarde van 790.000 gulden Na de dood van Emma werd het paleis verbouwd om – zo bleek – als permanente woning te dienen voor Juliana en Bernhard. De grootschalige verbouwing, het nationale huwelijksgeschenk voor hen beiden, gebeurde met name aan de Baarnse vleugel. Er werd een grotendeels ondergrondse bioscoopzaal aangebouwd. Verder kwam er in het souterrain een grote keuken. Op de begane grond werden werkkamers voor Juliana en Bernhard, een eetkamer, een bibliotheek en een turnzaal ingericht. De bestaande appartementen in de colonnades werden verbouwd tot vier gastenappartementen. De eerste verdieping werd uitgebreid met slaap-, bad- en kleedkamers voor Juliana en Bernhard en hun kinderen. Ook werden er vertrekken ingericht voor het personeel. Ook werd in die tijd het gehele paleis voorzien van centrale verwarming. In het park verrees een sportcomplex met paviljoen.
In 1937 betrokken Juliana en Bernhard het paleis. Voor het eerst in zijn geschiedenis werd het de permanente woning van een gezin. Hun kinderen Beatrix, Irene en Christina, met uitzondering van Margriet, werden op Soestdijk geboren.
In 2004 overleden prinses Juliana en Prins Bernard. Daarna moest besloten worden wat er met het paleis diende te gebeuren.Het Koninklijk Huis heeft geen behoefte meer getoond aan gebruik van het moeilijk te beveiligen paleis.Huidige eigenaar is de MeyerBergman Erfgoed Groep die het in 2017 kocht voor 1,7 miljoen euro. Plannen om er woningen en een hotel te maken zijn inmiddels van de baan.Wel zal er gestart worden met de renovatie van het paleis[ bron Wikipedia]
De expositie
Via een dienstingang kwamen we in de kelderruimte van het paleis, het startpunt van de expositie. Langs het kantoor waar vroeger de bewaking en telefooncentrale zat
In deze kelder was een tentoonstelling van veel foto’s van het koninklijk huis, gemaakt door fotograaf Patrick van Katwijk.
Zoals wel bekend was ook Bernard een fervent fotograaf. Zijn Leica was ook te zien.
Op de eerste etage zagen we mooie baljurken
Deze japon was denk ik de inspiratie voor het pak van Joost Klein op het songfestival ☺. De zwarte japon is mijn favoriet, die wil ik wel dragen tijdens het kerstdiner!
Om het compleet te maken wat sieraden erbij uit de tentoonstelling:
Foto’s om een impressie te geven hoe het er binnen verder uitzag
Leeuw
We kennen allemaal wel de Nederlands leeuw.In het paleis hangt een enorme kroonluchter in de vorm van een leeuw van Hans van Bentem.
Maar ook bij de gordijnen zag ik als embrasse nog een kleine leeuw
De Tuin
Om het paleis ligt een tuin van 23 hectare.Wij besloten een andere keer nog eens terug te komen om dat te zien, maar nu in de Oranjerie waar een pop-up restaurant is, wat te gebruiken.
In de tuin op weg naar het paleis, kom je langs de voormalige watertoren, waar nu een winkeltje in is gevestigd.De watertoren is een van de oudste van Nederland en dateert uit 1680.
Tot slot nog wat foto’s uit de tuin waar we langs liepen.
Tot zover dit blog over Schitteren op Soestdijk.Ik hoop dat jullie het leuk vonden even mee te kijken.
Vorige week was ik nogmaals op kasteel de Haar, dit keer met mizzD. Een blog daarover volgt nog omdat mijn laptop kuren heeft gehad en even bij zoon is geweest. Alles werkt weer, nu alle ruim 300 foto’s nog uitzoeken die we maakten in en rond het kasteel
Vind ik leuk:
Vind-ik-leuk Laden...