Moesbalkonnieren 2

Wat was het een heerlijk weekend zeg! Gisteren vierden dochter en kleinzoon hun verjaardag in de tuin. Nog nooit was het zo warm op 6 april.

Ik zat vandaag al om kwart voor 8 in het zonnetje op het balkon te ontbijten. Tot half 2 is de zon nu op mijn balkon. Ik moest even werken maar toen ik weer terug kwam genoot ik tot die tijd  buiten. Er vliegen veel hommels heen en weer. Ik zag ze een gat in de muur ingaan schuin onder mijn balkon, dus misschien zit daar een nest.

Een eerste koolwitje bracht een bezoek aan mijn balkon en ik zag ook een lieveheersbeestje zitten in de hibiscus. Tuinieren in het klein. Ik krijg meteen de tuinkriebels met dit weer, maar zonder tuin moeten die kriebels  hun invulling op een andere manier krijgen, [moes]balkonnieren dus!

Nadat de zon van het balkon weg was besloot ik eerst een stuk te gaan fietsen en eens de andere kant dan gebruikelijk op te gaan. Ik fietste richting Rotterdam en wilde naar het eiland van Brienenoord, een natuurgebied langs de Maas en naast de bekende brug. Onderweg stopte ik om een foto te maken van de ark van Noach. Ik schreef er een blog [ nov 2021] over toen ik nog in de flat langs de rivier woonde en hem langs zag varen.

Vanuit het appartement kon ik hem altijd in de verte zien liggen. Nu zag ik hem aan de overkant van de rivier liggen.Hij is behoorlijk opgeknapt! Op de foto kun je het niet goed zien, maar de giraffe staat nog op de boeg.

Toen ik verder fietste en onder de van Brienenoordbrug door fietste, vielen direct verkeersregelaars en heel veel geparkeerde auto’s op. Oh ja, shit het is voetbal in de Kuip, een stukje verderop. Feyenoord-Ajax. Ik had eigenlijk geen idee hoe laat de wedstrijd begonnen was maar besloot maar niet te gaan wandelen, zit ik daarna nog tussen al die voetbalfans. Dus ik fietste weer terug richting Ridderkerk en via een omweg was ik een uur later weer thuis.De wedstrijd eindigde in 6-0 voor Feyenoord hoorde ik op tv vanavond.

Moesbalkonnieren

Op het balkon doet alles het goed, de aardappel in de zak heb ik al twee maal “aangeaard” en dat kan ik nog eenmaal doen dan zit de zak vol. en wordt het een dag of 80 wachten op de oogst.

Ik kocht vorige week een grote bak om groenten in te gaan kweken en daar staan nu de voor gezaaide doperwten al een flink stuk boven de grond.Misschien denk je wat moeten die takken en stokken erin? Ik heb er een net overheen gehangen want het stikt hier van de duiven, dus voordat ze mijn plantjes gaan opeten…..

Op iedere hoek heb ik lathyrus gezet, die moet ik op gaan binden om hem langs een stok omhoog te laten gaan.De stokken liggen klaar dus dat zal ik deze week eens doen.

De aardbeiplantjes in de aardbeienpot doen het ook lekker.

Binnen gaan de plantjes ook goed, veel heb ik inmiddels al naar een groter potje verspeend. Vandaag deed ik dat met de tomatenplantjes. Ik heb nu 20 plantjes in potjes, veel te veel natuurlijk maar ja, alles doet het.Ik kan ook niets weggooien, dus ik vind er vast wel een plekje voor. Ik heb ook 8 paprikaplanten, waar zet ik het straks allemaal? De zaden had ik nog over van vorig jaar van de volkstuin.

Volgend jaar moet ik maar eens gaan zoeken naar mini varianten. Ik zag dat er ook mini courgettes en aubergines bestaan, speciaal voor op het balkon………..Naast groenten zaaide ik ook zinnia’s en afrikaantjes, die komen ook op nu.

Vandaag zaaide ik nog sla en radijs in een bak. In het bakje waar ik de zadenzakjes in bewaar zaten een stuk of 8 losse grote zaden, maar ik weet niet waarvan.

Ik heb er twee in de grond gedaan en kijk wel wat het wordt.Over een paar weken staan er nog bonen op het programma om te zaaien. Dan zijn de violen en de tulpen wel uitgebloeid denk ik en kunnen die plaats maken!

Ook al heb ik geen tuin, ik geniet weer net als alle voorgaande jaren van die zaadjes die ontkiemen, langzaam beginnen te groeien. Het blijft toch altijd weer een wonder om dat te zien.Iedere ochtend doe ik mijn rondje langs al mijn plantjes en geniet!

 

 

Zaaikriebels

Nu het voorjaar steeds meer kleur geeft en de temperatuur soms ook al rond de 15 graden komt, komen bij mij steeds meer de zaaikriebels naar boven. Afgelopen maanden miste ik de volkstuin eigenlijk niet, maar nu het weer lente wordt zou ik het liefst weer in de aarde gaan wroeten.

Ik deed de tuinen van zoon en dochter al, die liggen er weer voorjaars-klaar bij. Op mijn balkon komen de bollen die ik in het najaar heb geplant langzaam aan in bloei. De blauwe druifjes in combinatie met de anemone blanda, de tulpen staan in knop, de alliums en irissen in het blad.De eerste hommels zie ik vanuit mijn woonkamer al op de bak met blauwe druifjes en anemomen.Koolmeesjes hangen in de hibiscus op stam en halen de zaadjes uit de uitgebloeide en inmiddels verdorde bloemen. [denk ik].

De hibiscus, die ik voor 1 euro bij Intratuin kocht in december, begint groene puntjes te krijgen en de agapanthussen komen ook weer boven de grond.De hortensia begint goed uit te lopen.De lavendels hebben het niet overleefd geloof ik, daar zie ik geen enkel groen puntje in, maar ik zal nog even afwachten.

Onlangs vulde ik potten met violen. Ik kocht twee grote witte composieten bloempotten bij de kringloop. Ze zaten in elkaar vast en de man van de kringloop kreeg ze niet uit elkaar en collega’s ook niet. Ik vroeg wat hij dan voor beide- in- elkaar- vast- potten wilde hebben, voor 1,75 had ik ze allebei. Thuis gaf ik een tikje met een hamer op de rand en ze schoten zo los. Ik had een mooi koopje dus. Erin staan nu een braam en aardbeienplantjes. Ik stopte drie dahliaknollen in weer andere potten en toch….het kriebelt want ik wil zaaien,en wel nu!

Ik had nog wat zaden van de volkstuin en kocht laatst wat doperwten en bonenzaden omdat de kleindochters vroegen wanneer we weer gaan zaaien. Nu hebben zij ieder een vierkante meter tuin thuis, dus dat kan. De een komkommer en doperwten, de ander paprika en bonen…..

Keuzestress

Voor mijzelf is de keuze beperkt. Ik krijg er keuzestress van, haha. Wat moet ik nou zaaien voor op dat balkonnetje van misschien net 3 vierkante meter, wat nu al vol staat?

Ik zaaide vandaag tomaten, lathyrus, vergeet-me-nietjes, bieslook, afrikaantjes. Voor de rest is het toch nog een maand te vroeg.Ik had alle potjes van de viooltjes bewaard, want mijn zaaibakken en trays heb ik op de volkstuin achter gelaten. Gelukkig had ik wel nog een grote bak mee genomen waar ik nu de potjes in kon zetten in het raamkozijn.Ook de naambordjes heb ik niet meer, maar geen nood, een sticker op een rietje werkt ook.En nu maar wachten wat er op komt…..

Aardappel in zak

In december had ik van die kleine krieltjes gekocht voor in de oven, gele en rode door elkaar. Geen idee welk ras, dat stond er niet bij. Ik hield er twee apart, legde ze in de logeerkamer van de kleinkinderen boven op de kast en vergat ze vervolgens. Tot ik ze vorige week opeens weer zag liggen, met inmiddels al miniblaadjes aan de ene aardappel.

Ik keek op internet en kwam een aardappelzak tegen, dat leek mij wel wat en ik bestelde hem.Een paar dagen later kwam hij binnen, het is een soort zak van vilt of zo, met een klep, die je open kan doen om de aardappelen die goed zijn er vast vanaf te halen☻

Ik vulde de zak driekwart met potgrond. In de tuin waren we altijd gewend aan te aarden als het groen boven de grond kwam. Of ik dat nu ook moet doen, ik heb geen idee, dus ik hou er rekening mee. Er kan nog aarde bovenop als de blaadjes boven de grond komen.

Ach ik hoor jullie denken, wie zet er nou aardappelen op zijn balkon? Maar het zaaien, planten, zien ontkiemen, zien groeien, het verzorgen en iedere dag kijken, dat zit in mijn natuur denk ik. Voor nu zijn mijn zaaikriebels even gerust gesteld Het is genieten in het klein en eerlijk is eerlijk wel veel minder werk. Nu weer bakjes verzamelen voor de volgende zaden in april.

 

Moesbalkonnieren

Inmiddels heeft alles in huis zijn plek gevonden, is mijn bed gearriveerd afgelopen woensdag en hoeven er alleen slechts wat fotolijsten opgehangen te worden. Volgende week vrijdag lever ik de sleutel in van mijn antikraakhuis en ben ik daar van af.

Naast het oppassen, werken en twee keer in de week sporten is er weer tijd voor andere dingen. Ik hoop op nog wat mooie dagen zodat ik nog even van mijn balkon kan genieten.

Moesbalkonnieren

Met een verhuizing in augustus kun je niet echt meer iets gaan kweken op het balkon, maar volgend jaar wil ik dat zeker gaan doen. Ik ga eens op zoek naar gewassen die ook goed in pot gekweekt kunnen worden.In plaats van moestuinieren ga ik moesbalkonnieren!

Ik had wel een komkommerplantje mee verhuisd, heel klein nog maar. Nadat het op het vorige balkon was kaal gegeten door een slak, begon het toch weer uit te lopen en kon ik het niet achterlaten of weg doen. Hier op het balkon deed het echt zijn best. [ je ziet hem rechts op de foto hierboven] Er kwamen veel bloemen in en afgelopen week plukte ik de eerste komkommer! Het ras is Beth Alpha , een kleine komkommersoort. Een late komkommeroogst dus en anders dan in de volkstuin waar ik soms wel 5 komkommers op een dag had[ klik maar eens hier] maar toch heel leuk. Een geluksmomentje! Wie weet volgen er nog meer, want er hangen nog meer kleine komkommertjes in.

Een oogst als toen zal het nooit meer worden:

Maar een aardappel in emmer, tomaten in een pot, sperziebonen in een bak en wie weet bieten, mijn favoriet. Ik ben van plan een moestuinbak op poten aan te schaffen en dan uit proberen. Want het zaaien, op zien komen, het dunnen, het zien uitgroeien tot volwassen planten en het plukken dat blijft trekken natuurlijk.

Zaaien

Deze week zaaide ik in een bak veldsla. Ik had nog een zakje zaden over van de volkstuin. Volgens mij moet dat wel lukken. Verder plantte ik vier knoflooktenen in een pot. De knoflook had ik van tuinbuurvrouw Tineke gekregen en had mooie grote tenen. Welk soort het is weet ik niet, misschien zij wel en reageert ze als ze dit leest op haar vakantie adres.

Een andere lege pot die ik nog had vulde ik en plantte daar 10 tulpenbollen in.

Ik heb nu nog een lege bak en ga nog een zak aarde halen om daarin rucola te zaaien. Kan misschien ook nog net. Ik heb ook nog een grote pot met biologische meststofkorrels, dus de knoflook in pot kan nog wat extra gevoed worden.

Zinnia

Zinnia doet het in ieder geval ook in pot. Ik heb al een paar maal wat bloemen af geknipt om in een vaasje te zetten in de woonkamer. De plant staat links naast het tafeltje en rechts achter de stoel.

Als de weersverwachting klopt, komen er nog wat mooie nazomerdagen aan en kan ik nog even buiten genieten van het moesbalkonnieren!

Fijn weekend!