Moesbalkonnieren

Inmiddels heeft alles in huis zijn plek gevonden, is mijn bed gearriveerd afgelopen woensdag en hoeven er alleen slechts wat fotolijsten opgehangen te worden. Volgende week vrijdag lever ik de sleutel in van mijn antikraakhuis en ben ik daar van af.

Naast het oppassen, werken en twee keer in de week sporten is er weer tijd voor andere dingen. Ik hoop op nog wat mooie dagen zodat ik nog even van mijn balkon kan genieten.

Moesbalkonnieren

Met een verhuizing in augustus kun je niet echt meer iets gaan kweken op het balkon, maar volgend jaar wil ik dat zeker gaan doen. Ik ga eens op zoek naar gewassen die ook goed in pot gekweekt kunnen worden.In plaats van moestuinieren ga ik moesbalkonnieren!

Ik had wel een komkommerplantje mee verhuisd, heel klein nog maar. Nadat het op het vorige balkon was kaal gegeten door een slak, begon het toch weer uit te lopen en kon ik het niet achterlaten of weg doen. Hier op het balkon deed het echt zijn best. [ je ziet hem rechts op de foto hierboven] Er kwamen veel bloemen in en afgelopen week plukte ik de eerste komkommer! Het ras is Beth Alpha , een kleine komkommersoort. Een late komkommeroogst dus en anders dan in de volkstuin waar ik soms wel 5 komkommers op een dag had[ klik maar eens hier] maar toch heel leuk. Een geluksmomentje! Wie weet volgen er nog meer, want er hangen nog meer kleine komkommertjes in.

Een oogst als toen zal het nooit meer worden:

Maar een aardappel in emmer, tomaten in een pot, sperziebonen in een bak en wie weet bieten, mijn favoriet. Ik ben van plan een moestuinbak op poten aan te schaffen en dan uit proberen. Want het zaaien, op zien komen, het dunnen, het zien uitgroeien tot volwassen planten en het plukken dat blijft trekken natuurlijk.

Zaaien

Deze week zaaide ik in een bak veldsla. Ik had nog een zakje zaden over van de volkstuin. Volgens mij moet dat wel lukken. Verder plantte ik vier knoflooktenen in een pot. De knoflook had ik van tuinbuurvrouw Tineke gekregen en had mooie grote tenen. Welk soort het is weet ik niet, misschien zij wel en reageert ze als ze dit leest op haar vakantie adres.

Een andere lege pot die ik nog had vulde ik en plantte daar 10 tulpenbollen in.

Ik heb nu nog een lege bak en ga nog een zak aarde halen om daarin rucola te zaaien. Kan misschien ook nog net. Ik heb ook nog een grote pot met biologische meststofkorrels, dus de knoflook in pot kan nog wat extra gevoed worden.

Zinnia

Zinnia doet het in ieder geval ook in pot. Ik heb al een paar maal wat bloemen af geknipt om in een vaasje te zetten in de woonkamer. De plant staat links naast het tafeltje en rechts achter de stoel.

Als de weersverwachting klopt, komen er nog wat mooie nazomerdagen aan en kan ik nog even buiten genieten van het moesbalkonnieren!

Fijn weekend!

22 gedachten over “Moesbalkonnieren

 1. Het moesbloed kruipt waar het niet gaan kan.. of tóch! 🙂 Leuk joh.. jij kunt dat goed.. gewoon lekker doen! Ik kwam vanmorgen op wandel langs de plek in Dordt waar wij op de lagere school onze schooltuintjes hadden.. de teleurstelling van de schamele oogst altijd (mini-radijsjes en misvormde worteltjes o.a.) kwam weer helemaal boven hahahahahaaa!

 2. Wat een heerlijk zonnig balkon!

  Als het ook op het zuiden gericht is, zijn uitdroging van zon en wind je voornaamste uitdagingen. Ik heb de fout gemaakt om grond te blijven hergebruiken omdat ik in mijn eentje geen potgrondzakken naar de derde verdieping krijg (mensen niet willen lastig vallen, weet je wel). Dus op ’t einde was dat net baksteen, en had ik toendra-plantjes. Klaprozen van tien centimeter hoog!
  Een emmer compost met beestjes, van een biologische tuinier, elk jaar overal wat onder mengen en een handje kalk, dat lijkt me de beste voorzorgsmaatregel. Want potgrond (turf) is toch maar zuur. Is er in Nederland al turfvrije te krijgen? Hier nog niet, een zoveelste enorme eco ramp die niemand beseft.

  De kromme vijgenboom waarover we ooit mailden, is trouwens twee jaar in de volle grond hier, en hij wil niet rechtop groeien. Ik ga ‘m moeten weggooien :'( Gelukkig heeft de vorige bewoner hier een gezonde vijg geplant 🙂

  Frambozen lukken ook.

 3. Dat gaat vast goedkomen met je moestuin op het balkon. Het staat altijd leuk al die planten in potten, dat doe ik ook veel ondanks dat ik gewoon een tuin heb. Dit jaar heb ik geen moestuin potten gedaan maar misschien volgend jaar wel weer. Ik ben daar altijd heel impulsief in.

Leuk als je een reactie achterlaat!