Komkommertijd

Nooit verwacht maar het is toch nog komkommertijd geworden in Volkstuin van Bemar.In het voorjaar zaaide ik verschillende keren komkommers (Cucumis sativus) . Steeds weer werden de planten, groot of klein, op gegeten. Uiteindelijk waren mijn zaden van de Beth Alpha komkommer op. Gelukkig had AH dit jaar weer moestuintjes bij de boodschappen en had ik een paar potjes voor komkommer. Die lukten eindelijk wel en groeiden goed zonder op gegeten te worden.

Nu is het dus komkommertijd en met drie planten is er iedere dag wel een komkommer klaar voor de pluk. Dit zijn wel heel andere komkommers dan die ik vorig jaar had van Beth Alpha, die waren glad van schil en plm 15 cm lang.. Deze zijn groot en vol stekels. Welk soort het is weet ik niet.

Met een handschoen wrijf je de stekels er wel makkelijk af, maar van deze soort komkommer vind ik de schil erg stug

Een komkommer per dag

Iedere dag een komkommer, dat valt niet bij te eten☺. Gelukkig houd ik er wel van en eet ik graag salade of plakjes op brood of even tussen door. Gisteren is onze kleinzoon 2 jaar geworden en kon ik er weer twee als zoetzuur kwijt.

Op internet las ik dat in China komkommers met stekels gebruikt worden om te wokken. Ze hebben een stevigere structuur. Al googelend kwam ik veel lekker lijkende recepten tegen van gewokte komkommer. Ik heb daar nooit aan gedacht, maar bij de Chinees krijg je het ook in bijvoorbeeld de tjap-tjoi, .Ook gestoofde komkommer en uit de oven, bv gevuld, zou lekker moeten zijn. Ik ga eens wat uit proberen.Wellicht geraak ik er dan doorheen. Gisteren plukte ik er vijf, drie ervan zijn inmiddels gebruikt. Nog twee te gaan☺En dan hangt er alweer een nieuwe klaar…….komkommertijd!

Groeiwijze

Zaaien kun je al vroeg in het voorjaar doen, ongeveer half april. Het beste doe je dat binnen, dan kiemen de zaden het beste. Uitplanten kun je in de volle grond na ijsheiligen, half mei. In de kas kan het wat eerder.

Komkommers groeien aan lange planten die zich vast zetten aan alles wat ze tijdens hun groei tegen komen. Ze kunnen wel drie meter lang worden.Je kunt de planten dieven, net als tomaten. Dit jaar heb ik het niet gedaan en de planten groeien alle kanten op, maar dat geeft niet want alle tomaten zijn toch uit de kas. Van één plant kun je wel tientallen vruchten plukken. Als je ze laat groeien, kunnen het forse exemplaren worden, maar echt lekker zijn ze dan niet meer.

Komkommers zijn parthenocarp

Parthenocarp is in de botanie en de tuinbouw de benaming voor fruit dat zich ontwikkelt zonder dat er bevruchting heeft plaatsgevonden, het fruit is daarom zaadloos. Je kunt dat ook zien aan de komkommers zelf als je ze opensnijdt: komkommers bevatten geen echte zaden, de zaden zijn dun, zacht en leeg.

Als een komkommerbloem door insecten wordt bestoven krijg je komkommers die dus ook echte zaden bevatten: deze komkommers worden heel groot, dik en zwaar, vaak lichter groen en gevuld met dikke volle zaden. Die komkommer wordt droog en bitter van smaak. Het is niet erg als insecten de bloemen bevruchten, want je plukt de komkommer dan vanzelf in een vroeg stadium, je ziet al snel dat ze anders van kleur en dikker van vorm zijn, Ze zijn dan nog goed te eten.

Man en vrouw

De nieuwere [F1-hybride] komkommerrassen maken vaak alleen nog maar vrouwelijke bloemen met vruchtbeginsel. Maar oudere, heirloom en bijzondere zaadvaste rassen maken vaak ook nog mannelijke bloemen, en dat levert dan altijd wel een aantal bevruchte komkommers per plant op Aan de komkommers van AH hangen ook van die dikkerds vol zaden……en mannetjes en vrouwtjes bloemen. De mannetjes herken je direct, dat zijn bloemen alleen met een steeltje,Je ziet dat op de foto hierboven De vrouwtjes hebben direct onder de bloem al een vruchtbeginsel, zoals hieronder te zien is.

Snelle oogst

Vanuit de bloem groeit de vrucht en die is binnen een week ongeveer groot genoeg om te plukken. De planten hangen nog vol bloemen, dus de komkommertijd loopt hier nog een tijdje door!

Komkommer zoetzuur op z’n Surinaams

Gisteren maakte ik voor de hele familie Roti klaar en daarbij ook zoetzuur van komkommer

Dat is makkelijk te maken en erg lekker

Recept

  • Een komkommer in plakjes geschaafd of met de dunschiller in lange slierten snijden[ je houdt dan de zaadlijsten over]
  • 100 ml water
  • 100 ml azijn
  • 50-100 gram suiker [ naar eigen smaak]
  • eventueel een gesnipperd rood uitje

Zet het in de koelkast zodat de smaak goed in de komkommer kan trekken.Het is een paar dagen te gebruiken mits bewaard in de koelkast.

Voor het recept van Roti, klik hier. Even werk maar heerlijk!

gebruikte bronnen: Wikipedia, Diana’s mooie moestuin, groente,groente.nl, Binnenste buiten[ Ramon Brugman]

15 gedachten over “Komkommertijd

  1. Nog nooit komkommers gezien met stekels. Wij hebben ook een komkommerplant staan (wel in de serre) en die geeft dit jaar 2 à 3 komkommers per dag. Verleden jaar op de zelfde plaats 1 komkommer elke 2 à 3 dagen en na een maand niets meer; Ras??

  2. Gelukkig, eindelijk komkommers. Het heeft even geduurd maar wij hebben ze ook eindelijk. De plantengroei hier werd vertraagd door veel regen en kou in de voorzomer. De kleine soort laten wij niet al te groot worden.

Leuk als je een reactie achterlaat!