De ark van Noach

Vanmiddag zag ik vanuit het keukenraam de ark van Noach voorbij varen. Altijd goed om te weten dat die nog steeds in bedrijf is in tijden van klimaatverandering…..

Ark van Noach

In de bijbel wordt De ark van Noach beschreven en was volgens Genesis 6-9 het vaartuig waarmee Noach en zijn gezin en vele dieren met hen de zondvloed overleefden. Dat was natuurlijk niet de boot die langs mijn keukenraam voer…….

Dit schip is 70 meter lang, 14 meter hoog en ruim 9 meter breed.

Sinds 2007 vaart het schip langs verschillende steden. De ark is gebouwd door aannemer Johan Huibers uit Noord-Holland. Er waren 1200 bomen voor nodig en het duurde 16 maanden. Huibers verkocht de replica in 2010 aan Aad Peters om zijn volgende project te kunnen bekostigen: een nog grotere ark van 125 meter lang. Die bouwde hij in de jaren daarna in Dordrecht. We zagen hem altijd liggen als we met de auto over de Papendrechtse brug reden.. Huibers had hij grote plannen met deze boot. Hij wilde ermee naar Rio de Janeiro, Londen, Texas en Israël, maar er kwam allemaal niets van terecht. Het project ligt nu te verstoffen in Krimpen aan den IJssel.

Levensgrote dieren Aan boord van de replica zijn onder andere een simulatie van de zondvloed, levensgrote dieren en informatie over de wetenschappelijke kant van het verhaal van Noach en de vloed te zien.Van het rieten mandje van Mozes tot het imposante bed van Salomo: in De Ark van Noach worden de verhalen uit de Bijbel getoond. Niet om bezoekers te bekeren, maar omdat de verhalen voor iedereen interessant zijn.

Op tournee

De replica van de Ark van Noach heeft inmiddels meer steden gezien dan de meeste artiesten. Tien jaar geleden verliet de ark Sliedrecht; de plek waar zij is gebouwd. De ark ging Europa door. Een tournee langs steden als Kopenhagen en Stockholm vond plaats.

In de Engelse stad Ipswich waren ze van het drijvende theater niet gediend, dus de plannen daar gingen niet door.

,,De Engelsen begrepen het concept niet’’, vertelt Aad Peters. ,,Ze kwamen binnen en vroegen ons wat het schipnummer was. Maar die hadden we niet, want we zijn geen varend schip. Dat leverde flink wat gedonder op, maar mede dankzij het Nederlandse Ministerie zijn we daar toen weggekomen. Een tournee daar zat er dus niet in.’’

De boot lag tot voor kort in Vlissingen, maar na verloop van tijd kwam er vraag vanuit de bouwers in Sliedrecht. Peters: ,,De vorige eigenaar heeft de ark gebouwd, maar de invulling is natuurlijk later gekomen. De bouwers, de Sliedrechters, hebben nooit gezien wat er uiteindelijk van het interieur van de ark is geworden.’’ Sinds oktober lag de ark weer in Sliedrecht aan de Schuttervaerkade en was het bouwwerk daar geopend voor bezoekers.

Waar vaart hij heen?

Waarom de Ark langs ons voer weet ik niet, misschien onderweg naar een volgende bestemming, onderhoudsbeurt elders, ik heb geen idee? Het was alleen al leuk om te zien, maar ik kan er op internet niets over vinden……

Wonen langs een rivier levert altijd wel weer een mooi plaatje op……………..

19 gedachten over “De ark van Noach

 1. Pingback: Moesbalkonnieren 2 - Choices, Changes, ChancesChoices, Changes, Chances

 2. de ark van Noach ..vanuit je keukenraam dan nog

  je ziet wel heel wat Margriet..

  toch een indrukwekkende constructie..

  gebouwd om religieuze redenen?

  rijk zal men er wel niet van worden

  prettige dag

  • Ik las dat de bouwer ervan een droom had waarin Noord Nederland overstroomde, toen is hij daarna die ark gaan bouwen. Het zal vast wel een religieuze achtergrond hebben

Leuk als je een reactie achterlaat!