Volkstuin van Bemar

Laatste oogst

Ondanks dat het een gek tuinseizoen was door oa mijn gebroken enkel en ook de enorme hoeveelheid slakken en de nattigheid, is de oogst uiteindelijk niet tegengevallen. Natuurlijk heb ik [bijna] geen tomaat, sperzieboon of paprika geplukt, andere groenten deden het goed. We zijn nu aanbeland in de tijd van winterpenen oogsten!

Deze penen haalde ik vorig weekend uit de grond. Zondags waren we de hele dag in de tuin bezig met allerlei laatste klussen, het weer was toen best aardig. Nu het herfst is, is het ook weer stamppotten tijd. Afgelopen week aten we hutspot en vandaag maakte ik wortelsoep van de eigen winterpenen. Nog nooit eerder gedaan, maar het smaakte goed. Van mijn man mocht het wel wat pittiger, dus de volgende keer zal ik wat peper mee bakken.

Stoofperen

Het is al weer even geleden dat we de stoofperen van onze bomen plukten. Ik kookte al een keer een pan met een kilo of vijf en had de rest in de schuur gezet. Ik zag deze week, toen ik mijn fiets pakte, dat ze wat geel begonnen te worden. Dus ik moest ze snel gaan koken. Blijkbaar is het in de kelder van het flatgebouw toch nog te warm. Ik nam ze mee naar de tuin en onder de koffie schilde ik de peren.

Op het gasstelletje in ons keukenschuurtje zette ik de pan op, de peren konden daar de hele dag gaar en rood stoven, terwijl wij bezig waren.

Pepers van Ali

Wat uiteindelijk nog wat geworden is, zijn de pepers die ik via marktplaats kocht van een moestuinder in Dordrecht, Ali. Het is een Turkse soort, naam onbekend maar niet zo scherp. Eigenlijk gebruiken we helemaal niet vaak pepers, dus ik laat ze allemaal drogen en gebruik ze wel weer om zaden uit te halen en ze te zaaien in het voorjaar. Ze staan altijd wel leuk en hebben niet veel verzorging nodig in de tuin.

Zoete aardappel

In de kas, die toen nog geen dak had, plantten we in het voorjaar een zoete aardappel. Hij groeide als kool en onlangs haalden we ze uit de grond. Een paar jaar geleden probeerde ik het ook al eens en toen waren het maar kleine dingen.Toen stond de plant in de volle grond en waarschijnlijk haalde ik hem te vroeg uit de grond Dit jaar, begin november,waren ze mooi groot en best veel voor 1 plant. Dus die nemen we volgend jaar weer! Ik heb scheuten van de stengels afgeknipt en in de stekgrond gezet thuis. Geen idee of die zullen gaan uitlopen maar het is het proberen waard.

Zoete aardappel is zo’n groente die we tot voor drie jaar terug nooit aten. Nu gebruik ik het met regelmaat. Deze gebruikte ik in een ovenschotel en een curry.

Andijvie

In de bak van gehalveerde rioolbuizen plantte ik op 17 oktober deze zelf gezaaide andijvie plantjes.

Inmiddels hebben we al een keer of drie stamppot mee gemaakt en zijn het nog aardige kropjes geworden. Het is een frisee andijvie, de blaadjes zijn zachter dan die van de gewone andijvie.Ik denk dat we er nu nog twee keer van kunnen eten, mits er geen nachtvorst komt.

Prei

Achter de afrikaantjes staan de winter preien die in eerste instantie goed groeiden. Sinds een week of drie gingen ze er steeds armetieriger uit zien. Eerst dachten we nog door de droogte, het was toen nog warm voor de tijd van het jaar. Ik haalde er eens eentje uit de grond en sneed hem open. Nee hè…..wat ik zag, lees je in een volgend blog[ anders weet ik straks niets meer om over te schrijven, haha]

Spruiten

Het enige wat er nu nog op plukken wacht, zijn de spruiten. Het schijnt dat die lekkerder zijn als er een nachtvorst over is gegaan. Dus die laat ik nog even staan. Zelf vind ik ze niet eens lekker, ze staan er voor onze dochter die ze graag eet. Vroeger als klein kind aten we ze vaak en moest ik ze opeten.Zelfs met een klodder mayonaise vond ik ze toen al niet lekker en nu nog steeds niet………..

De laatste foto is van de tuin, waar het steeds kaler en kouder wordt……

16 gedachtes aan “Laatste oogst

  1. picpholio

    Heerlijk die stoofpeertjes 🙂 De zoete aardappel eten we hier ook geregeld maar die komt dan uit een warenhuis…
    Jullie wintervoorraadje is duidelijk aangevuld.
    Hopelijk volgend jaar geen slakkenplaag meer 😉

    1. Margriet Auteur van bericht

      Mijn enkel moet nog een keer geopereerd worden omdat de plaat die erin zit, er uit moet.Ik blijf daar nl veel last van houden. Vervelend genoeg is Corona spelbreker, geen idee wanneer ik aan de beurt ben. Dank je wel voor je interesse x☺

  2. mizzD

    Nog best veel kunnen oogsten.. en nog steeds! Ik zou niet weten wat ik er allemaal mee aan moest eigenlijk.. je zult vanzelf wel creatief in de keuken moeten worden denk ik hehe.
    Maar wat een cliffhanger.. van die prei! 🙂

Leuk als je een reactie achterlaat!

%d bloggers liken dit: