Voor even juf

Corona, al bijna twee jaar onder ons. Dachten we er even vanaf te zijn door de vaccinaties en mochten we weer heel veel vanaf september. Nu blijkt dat we er helemaal niet van af zijn. Sterker nog, record na record wordt gebroken wat betreft besmettingen. Discussies, vaccinaties, 2 G, QR codes, rellen, quarantaine, mondkapje, anderhalve meter, handen wassen, lockdown….dagelijks wordt je ermee gebombardeerd op tv.Soms denk ik er maar niet meer naar te kijken of te luisteren, maar toch blijft het een soort van dringend aanwezig in de media en kijk ik toch. Morgen wordt het weer spannend met een nieuwe vervroegde persconferentie.

Tot nu toe [ afkloppen] is in onze cirkel nog steeds niemand besmet geraakt. Getest is er regelmatig maar negatief.Iedereen is wel gevaccineerd.

School

de handenwasstraat op het schoolplein van kleindochters

Vorige week hielp ik op school bij de kleindochters. Er was toen nog geen sprake van een besmetting op die school. Inmiddels zit de klas van onze oudste kleindochter in quarantaine vanwege besmettingen. Klas van schoondochter, die juf is, zit ook in quarantaine. Het digitaal lesgeven is weer opgestart.

Voor even juf

Deze week paste ik twee keer op de oudste die dus niet naar school mocht, maar geen klachten had. Ik was weer even thuisjuf, net als vorig jaar in de lockdownperiode. Toen ik jong was, wilde ik graag juf worden.Was ook aangenomen op de pedagogische academie. Er was toen in de jaren zeventig grote werkloosheid in het onderwijs en uiteindelijk hakte ik de knoop door geen juf te worden maar verpleegkundige.

De jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw werden gekenmerkt door overschotten aan leraren, zowel in
het po als vo. Als hoofdoorzaken hiervan werd gewezen op (1) de destijds sterke daling van het
aantal kinderen en (2) een jarenlang te hoog aanbod van leraren (te veel afgestudeerden van de
lerarenopleidingen).

Voor even juf zijn voor kleindochter vind ik dus helemaal leuk. Veel zin in schoolwerkjes maken had ze niet, maar met de belofte dat we daarna iets leuks zouden doen, ging ze aan de slag.

De werkjes zijn leuk en hebben allemaal met Sint en Piet te maken, dus dat stimuleert wel. Dus al met al had ze ze allemaal zo klaar. Als je goed kijkt zie je dat oma juf het ook nog verkeerd had verteld, de eerste letter van het woord moest rood en ik had geel gezegd☻☻

Daarna gingen we spelletjes doen, waarbij ze bij Rummycub al goed vals probeert te spelen.

20 gedachten over “Voor even juf

 1. Leuk om juf te zijn over de kleinkinderen. Als ze komen zorg ik ook dat het huiswerk gemaakt wordt maar kinderjuf had ik niet kunnen zijn. Nee dat is een roeping en die heb ik niet. In BE grote tekorten, ze roepen soms +65 op. Jammer, het is een recht om onderwijs te krijgen. Ik bewonder wel die leerkrachten. Niet simpel. Prachtige foto van je kleindochter.

  • Nou en of, kleindochter vindt het heel leuk bij ons,maar ze gaat ook heel graag naar school en thuis lesjes maken is toch heel anders dan in de klas met de andere kinderen en de juf

 2. Zo was het ook hier in de tijd, weinig open plaatsen. Ik sukkelde dus van interim naar interim. Terwijl er nu grote tekorten zijn. Hoe tijden veranderen.
  Jij werd geen juf, maar zuster? Hier staat dat woord synoniem met ‘non’? Ik vermoed niet dat je dat bedoelt?

 3. Ik heb 37.5 jaar gewerkt als kleuterjuf en mentor voor studenten in normaalschool en kan zeggen dat in tot aan mijn pensioen nooit ook maar 1 dag tegen mijn goesting mijn werk ben gegaan. Moest ik herbeginnen ik zou alvast dezelfde keuze maken en indertijd had ik 38 kleuters in de klas(8 nationaliteiten) ja toen al.

 4. Niet altijd evident om tijdens deze coronaperiode op de kleinkinderen te passen.
  Nu is het in België juist het tegenovergestelde : te weinig leerkrachten. Veel plezier met je leuk kleinkind.

 5. Ik weet er alles van.. deed de kleuterleidstersopleiding en inderdaad: geen werk te krijgen in het onderwijs. Gelukkig kon ik nog wel met kinderen gaan werken in het buurthuizenwerk.. peuterspeelzaal, was leuk zolang het duurde.
  Wel griezelig als die besmettingen zo dichtbij komen hè.. gelukkig werken die vaccins toch best goed.

Leuk als je een reactie achterlaat!