Arm en rijk

Afgelopen week moesten we even in Dordrecht zijn voor een boodschap. We waren al eerder in die straat en toen zag ik een paar van die leuke oude geveltjes. Dit keer wilde ik ze dus graag op de foto zetten. Het kon net even snel met de auto langs de kant en snel oversteken. Ik maakte ze met mijn telefoon en doordat ik snel moest zijn, niet helemaal scherp….

Er staan twee rijen huizen naast elkaar met een steegje en tuintjes ernaast. Ik zocht op internet en vond de geschiedenis van de huizen.

Geschiedenis

Het ontwerp is van architect H.W Veth. Hij was onder meer huisarchitect van de ‘Vereeniging tot Verbetering der Huisvesting’. Deze vereniging was één van eerste verenigingen voor sociale woningbouw in Nederland. De woningen waren bestemd voor ‘gegoede arbeiders’ en hadden een huur van fl. 1,30 [ plm 0,60 eurocent]per week. Mensen zonder werk kwamen niet in aanmerking. Veth bouwde voor deze vereniging onder andere het Hof, de Vereeniging, en de Hallincqhof, beide aan de Groenedijk.

Meest opvallend aan de Hallincqhof zijn de Jugendstil-versieringen op de kopgevels, die uit
1902 dateren. Kleurrijke met de hand geschilderde tegeltableaus met plantenmotieven,
jaartalaanduiding met fruitstukken. De tableaus zijn gemaakt door tegelfabriek Holland uit Utrecht.

In 1890 werd door de ‘Vereeniging’ opdracht gegeven voor de bouw van twee woonblokken. Per bouwblok zijn 16 beneden- en 16 bovenwoningen opgenomen.

Heden

Inmiddels zijn de meeste woningen samengevoegd tot eensgezinswoningen met 3 slaapkamers las ik en kost zo’n woning bijna 300.000 euro!

Dordrecht heeft nog veel van die oude panden. Blogger MizzD schreef er vaker over en maakte veel foto’s van haar stadswandelingen in Dordrecht.

De tegenstelling, van arm naar rijk

Van arbeiderswoningen naar de luxe van de rijken der aarde is maar een klein stapje. Althans op papier en op de foto. Voor de tweede keer deze week zag ik iets bijzonders langs varen. Eerder deze week de ark van Noach. Deze ontzettend grote en luxe boot kwam gisteren voorbij varen langs ons keukenraam. Dan sta je je wel even te vergapen hoor…..

Aan het binnenvaartschip en de sleepboten ervoor kun je opmaken hoe groot hij is, 5 verdiepingen hoog.Volgens mij betekent de H op het dek dat er een helikopter op kan landen.

Ik zoomde in met de telefoon en probeerde naar binnen te gluren naar badkamers met gouden kranen, jacuzzi’s enzo, maar ik kon het er niet uit op maken

Hier een stukje verderop , ligt langs de rivier, Alblasserdam en daar worden bij Oceanco meer van dit soort schepen gebouwd. Je ziet ze liggen als je over de Alblasserdamse brug rijdt…….

Het verschil tussen de arbeiderswoningen van vroeger en het luxe jacht van de rijken van nu is groot. Tegenstellingen tussen arm en rijk die ook tegenwoordig steeds groter worden naar mijn idee. Ik hoorde pas dat er nog nooit zoveel miljonairs zijn geweest als nu. Daar tegenover staat dat ongeveer 1 miljoen burgers in Nederland moeten rondkomen van een inkomen op of iets boven het sociaal minimum. Op 1 januari 2020 telde Nederland naar schatting ruim 36 duizend daklozen en wie weet dit jaar nog meer…………….

12 gedachten over “Arm en rijk

 1. Die rij huizen is echt schitterend mooi. Persoonlijk vind ik de prijs dan toch sterk meevallen? Ik zou er graag wonen!
  Met die luxejachten heb ik totaal niets. Ik begrijp maar niet dat mensen zo op vakantie willen gaan.
  Rijk wordt rijker, arm wordt armer. Zo is het en blijft het. Als ik de beelden zie van de zieke kinderen in Afghanistan krijg ik tranen in de ogen, en inderdaad, we moeten het zelfs zo ver niet gaan zoeken…..

 2. mooie contrast tussen arm en rijk, prachtig gebouw, heel veel mooie gebouwen in Dordrecht.
  foto’s van dit schip zijn heel mooi, kost een paar centen mar dan heb je ook wat 🙂

 3. Prachtig, dat tegeltableau op de voorgevel van dat mooie pand wat aan zoveel mensen onderdak kon bieden. Ja, het verschil met zo’n superboot is dan inderdaad wel groot als je er over na gaat denken. Het is heel oneerlijk verdeeld in de wereld en dat wordt steeds erger.

 4. Het gebouw is echt schitterend en vooral ook heel goed bewaard gebleven.
  Dat superjacht, ach ja…. als je er het geld voor hebt, dan moet je het ergens aan kwijt…. de vraag is alleen, ligt daarin het geluk in het leven ?

 5. Er zijn vele mooie oude hofjes in Dordrecht en over déze en die andere hofjes heb ik ook al vaker geschreven. Heb een paar (blog-)vriendinnen zelfs rondgeleid met een hofjesroute, die een medewerker van dagblad AD De Dordtenaar in elkaar heeft gestoken.. mooie wandeling! Maar dit Hallincqhof lag niet op die route, aangezien het zich meer in een buitenste schil van het centrum bevindt hè.. dat zou te ver lopen zijn. Ik zag deze laatst toen ik met de hond in het Merwesteinpark, dat er vlakbij is, ging wandelen.. die art nouveau tegeltableaus zijn echt prachtig en de moeite van het bekijken waard.
  Inderdaad wel een flinke tegenstelling.. hofjes die voor arme mensen gebouwd werden en zo’n luxe jacht.. ik kijk echt liever naar die hofjes..! 🙂

  ps. wat is zo’n pingback?

Leuk als je een reactie achterlaat!