Moesbalkonnieren 2

Wat was het een heerlijk weekend zeg! Gisteren vierden dochter en kleinzoon hun verjaardag in de tuin. Nog nooit was het zo warm op 6 april.

Ik zat vandaag al om kwart voor 8 in het zonnetje op het balkon te ontbijten. Tot half 2 is de zon nu op mijn balkon. Ik moest even werken maar toen ik weer terug kwam genoot ik tot die tijd  buiten. Er vliegen veel hommels heen en weer. Ik zag ze een gat in de muur ingaan schuin onder mijn balkon, dus misschien zit daar een nest.

Een eerste koolwitje bracht een bezoek aan mijn balkon en ik zag ook een lieveheersbeestje zitten in de hibiscus. Tuinieren in het klein. Ik krijg meteen de tuinkriebels met dit weer, maar zonder tuin moeten die kriebels  hun invulling op een andere manier krijgen, [moes]balkonnieren dus!

Nadat de zon van het balkon weg was besloot ik eerst een stuk te gaan fietsen en eens de andere kant dan gebruikelijk op te gaan. Ik fietste richting Rotterdam en wilde naar het eiland van Brienenoord, een natuurgebied langs de Maas en naast de bekende brug. Onderweg stopte ik om een foto te maken van de ark van Noach. Ik schreef er een blog [ nov 2021] over toen ik nog in de flat langs de rivier woonde en hem langs zag varen.

Vanuit het appartement kon ik hem altijd in de verte zien liggen. Nu zag ik hem aan de overkant van de rivier liggen.Hij is behoorlijk opgeknapt! Op de foto kun je het niet goed zien, maar de giraffe staat nog op de boeg.

Toen ik verder fietste en onder de van Brienenoordbrug door fietste, vielen direct verkeersregelaars en heel veel geparkeerde auto’s op. Oh ja, shit het is voetbal in de Kuip, een stukje verderop. Feyenoord-Ajax. Ik had eigenlijk geen idee hoe laat de wedstrijd begonnen was maar besloot maar niet te gaan wandelen, zit ik daarna nog tussen al die voetbalfans. Dus ik fietste weer terug richting Ridderkerk en via een omweg was ik een uur later weer thuis.De wedstrijd eindigde in 6-0 voor Feyenoord hoorde ik op tv vanavond.

Moesbalkonnieren

Op het balkon doet alles het goed, de aardappel in de zak heb ik al twee maal “aangeaard” en dat kan ik nog eenmaal doen dan zit de zak vol. en wordt het een dag of 80 wachten op de oogst.

Ik kocht vorige week een grote bak om groenten in te gaan kweken en daar staan nu de voor gezaaide doperwten al een flink stuk boven de grond.Misschien denk je wat moeten die takken en stokken erin? Ik heb er een net overheen gehangen want het stikt hier van de duiven, dus voordat ze mijn plantjes gaan opeten…..

Op iedere hoek heb ik lathyrus gezet, die moet ik op gaan binden om hem langs een stok omhoog te laten gaan.De stokken liggen klaar dus dat zal ik deze week eens doen.

De aardbeiplantjes in de aardbeienpot doen het ook lekker.

Binnen gaan de plantjes ook goed, veel heb ik inmiddels al naar een groter potje verspeend. Vandaag deed ik dat met de tomatenplantjes. Ik heb nu 20 plantjes in potjes, veel te veel natuurlijk maar ja, alles doet het.Ik kan ook niets weggooien, dus ik vind er vast wel een plekje voor. Ik heb ook 8 paprikaplanten, waar zet ik het straks allemaal? De zaden had ik nog over van vorig jaar van de volkstuin.

Volgend jaar moet ik maar eens gaan zoeken naar mini varianten. Ik zag dat er ook mini courgettes en aubergines bestaan, speciaal voor op het balkon………..Naast groenten zaaide ik ook zinnia’s en afrikaantjes, die komen ook op nu.

Vandaag zaaide ik nog sla en radijs in een bak. In het bakje waar ik de zadenzakjes in bewaar zaten een stuk of 8 losse grote zaden, maar ik weet niet waarvan.

Ik heb er twee in de grond gedaan en kijk wel wat het wordt.Over een paar weken staan er nog bonen op het programma om te zaaien. Dan zijn de violen en de tulpen wel uitgebloeid denk ik en kunnen die plaats maken!

Ook al heb ik geen tuin, ik geniet weer net als alle voorgaande jaren van die zaadjes die ontkiemen, langzaam beginnen te groeien. Het blijft toch altijd weer een wonder om dat te zien.Iedere ochtend doe ik mijn rondje langs al mijn plantjes en geniet!

 

 

31 gedachten over “Moesbalkonnieren 2

 1. Wat is dat toch leuk om zaadjes te zaaien en vervolgens op te zien komen. Voorheen deed ik dat nooit totdat ik eens wat kreeg. Nu oogst ik zaden van allerlei planten in mijn tuin maar ok heb dit keer ook wat groente gezaaid.
  In de vensterbank gaat het als een speer, straks naar buiten, maar ik heb ontiegelijk veel slakken in de tuin 🙁

 2. Ik bewonder je tuinierkunst op het balkon. Wij kunnen dit niet zo goed…

  Hopelijk lukt het reageren… op je vorig bericht kon ik niet reageren.

 3. Ook toevallig! Ik wilde gisteren bíjna met Jaxon naar het Eiland gaan om te wandelen.. maar bedacht me net op tijd (eerder dan jij haha) dat er voetbal in de Kuip was.. had ook geen zin in die supportersdrommen terecht te komen hehe.
  Oh ik bewonder je om je zaailust.. ik zie dat echt niet zitten, het lukte me nooit om die zaailingen groter te krijgen dan een sprietje met twee blaadjes, dus ik koop maar gewoon plántjes. 🙂 Bij jou gaat dat vast weer helemaal van alles wórden hehe.. succes!

 4. Wat leuk zoals jij zelfs op een balkon weet te tuinieren.

  Rabarber in een pot? Kan ik dan gewoon een rabarberplantje kopen of is dat een speciaal soort. Want die wil ik wel maar daar is mijn tuintje te klein voor.
  Mijn aardappels in de zak doen nog niets … zitten er nu 2 weken in. Er had toch al iets boven de grond moeten komen?

 5. Leuk Margriet al dat zaaiwerk op je balkon! Als je eenmaal groene vingers hebt dan vind je n weg om t tot uiting te brengen.. Die blauwe viooltjes doen t bij ons hier ook nog zo goed, zo’n mooie kleur!! Fijne oppasdag vandaag… Thera

 6. Je suis admirative de tes talents de jardinier Margriet et de ta patience pour cultiver dans des pots ce qui seront sans doute de très belles fleurs dans quelque temps.

   • Het gaat hem toch ook om het plezier van het zien groeien, niet?
    Mijn ouders hadden een heel grote moestuin. Ik zie mijn moeder nog in de keuken zitten met emmers en emmers vol sperziebonen die moesten schoongemaakt worden. Dagen was ze er mee bezig. Neen, voor mij geen moestuin hoor. Ook geen kleintje.

 7. kijk zo leren we nog weer nieuwe woorden ” moesbalkonnieren ”
  en plantjes doen het prima zo te zien
  die Ark moest weg uit Huizen , nu dus weer richting Rotterdam
  net als jij via een fijn fietsritje

 8. Het weer was weer een feestje hè. Wij genoten er fietsend van.

  Mooi dat je ballon zo haar best doet met haar bewoners … dat gaat helemaal goed komen dus

Leuk als je een reactie achterlaat!