Wandelen, rondje Veere 2

Na het bezoek aan museum Veere, liepen we op ons gemak het stadje rond. Er was genoeg te zien! Het historische karakter maakt het een speciaal stadje. Veel gebouwen hebben nog details die herinneren aan vroeger. Er zijn verschillende huizen met leuke trapgevels. Aan veel deuren mooie deurkloppers en oude klinken.Een stadje naar mijn hart, ik hou  daar van.

Zoals ik in het vorig blog al schreef het was niet bijzonder druk.Hetty van Tuinverhalen woont in de buurt en dacht dat het kwam door de weersvoorspelling die regen opgaf die niet kwam.

 

 

 

 

Naast het prachtige stadhuis waar nu het museum in gevestigd is, staat nog een mooi oud pand. De voormalige herberg “De witte Swaen”op de markt is volgens het jaartal in de muurankers gebouwd in 1579. Dit pand was naast herberg, ook ooit een notariskantoor en een bewaarschool.

In 1935 werd de school opgeheven, waarna de gemeente het huis twee jaar later verkocht aan jonkheer J.C.E. baron van Lynden. Hij liet de gevel, die er in begin 19-e eeuw vanaf gesloopt was, aan de hand van oude gravures weer in zijn oorspronkelijke staat herstellen.Later kocht de baron ook het aangrenzende pand.

 

 

Zoveel leuks

Verder lopend zagen we gezellige terrassen, leuke winkeltjes, mooie oude muren.Veel panden dragen nog namen uit een ver verleden.

Ik zag veel deurkloppers, oude deurklinken, leuke ornamenten

Het Tonnenmagazijn op de foto hieronder.Het smalle huisje met gerestaureerde trapgevel was vroeger een  arrestantenlokaal.Nu is het een openbaar toilet.

 

Snuisterijen

We gingen een paar winkeltjes in, leuke dingen genoeg te koop, maar ik heb niet echt iets nodig. Wat denk je van zo’n zeehondenkop voor in een teil in de tuin? Hoe verzinnen ze het!

Of een paar leuk gekleurde zebra’s?

Er was 1 winkeltje waar ik allerlei leuke snuisterijen op een aparte manier uitgestald zag:

 

Ik weet niet of het te koop was of dat je met je eigen spulletjes zoiets kon laten maken. Ik vond het wel een leuk idee overigens om zoiets eens te maken.

Oude straatjes, muurtjes, steegjes

Van een van de foto’s die we maakten dachten we die hebben we al…………

Even zoeken in mijn archief en ja hoor! In 2008 waren we dus in Veere en maakten we deze foto.

Afgelopen weekend deze, zoek de verschillen☺

Veere ademt geschiedenis uit, het is echt de moeite waard om er eens heen te gaan. Misschien moet je niet hoog zomer gaan als het overladen is met toeristen, maar op een mooie dag in een ander seizoen.

We besloten deze onverwacht mooie dag met kibbeling en friet, maar niet in Veere. Dat kochten we op de terugweg in Bruinisse bij onze favoriete visboer!

 

18 gedachten over “Wandelen, rondje Veere 2

 1. Wat een mooie gebouwen en steegjes.
  Die kinderkopjes vind ik dan weer minder al past het wel mooi bij het geheel.
  Die zeebra’s op dat huisje mooi gedaan

 2. Het is al vele tientallen jaren geleden dat ik een dagje in Veere was. Ik zou er nu nog wel eens heen willen maar een dagje op en en neer met openbaar vervoer vanuit Zwolle is niet te doen. Maar ik heb genoten van jouw foto’s!

 3. Zo gezellig daar. Wel verwonderlijk (maar ook heel fijn) dat het er niet druk was. De Vlaamse én de Duitse scholen hebben vakantie. Is er toch nog één voordeel aan het mindere weer.

 4. jaloersmakend mooi Margriet in woord en beeld , ik moet daar toch ook eens heen hoor , ik houd ook van die bouwstijl , alleen al dat metselwerk is schitterend , zoals ook in de muur die jullie in 2008 zagen en nu weer , verschil , het lijkt mij dat daar waar die auto staat woningen zijn gebouwd die er in ’08 niet stonden ?

 5. De keitjes.. die liggen in een ander patroontje. 🙂
  Heerlijk dat slenteren door de mooie oude straatjes van Veere.. krijg echt zin ook weer es die kant op te gaan!

Leuk als je een reactie achterlaat!