Paddenstoelen 2023, nr 6

Vanmiddag had ik geen afspraken, het zonnetje scheen waterig en er was geen wind. Ik besloot nog maar eens op zoek te gaan naar paddenstoelen in het Donckse bos, op 5 minuten fietsen vanaf mijn huis. Ik haalde mijn rubberen laarzen uit de kofferbak van de auto en stopte ze in mijn fietstassen. Het bleek geen overbodige luxe want ondanks dat het nu al een paar dagen wat droger is, was het nog erg drassig.

Paddenstoelen kwam ik genoeg tegen nu, maar veel waren al aan het vergaan. Dat ruik je ook wel hoor! Dit was een boleet:

Maar gelukkig waren er ook nog die de moeite waard waren om te fotograferen. Bij de meeste kon je de lamellen goed zien. Natuurlijk is de bovenkant van een paddenstoel wat als het eerste opvalt en wat je op de foto zet. Toch is die onderkant ook echt mooi.Kijk maar eens:

Paddenstoelen planten zich voort met behulp van sporen. Deze worden verspreid door de wind, water of met de hulp van dieren of insecten. Vaak zitten sporen verstopt onder de hoed. De onderkant van een zwam is daarmee van groot belang voor de voortplanting.

Onder de hoed schuilen vaak prachtige structuren en tere lamellen.

Geniet even mee

Zoals gezegd, ik zag nog genoeg paddenstoelen en ook verschillende soorten.

Honingzwam

Zwerminktzwam

Echt judasoor

Amathistzwam

Mycena

Amaniet

Op sommige plekken waren nog hele paddenstoel dorpjes te zien:

Honingzwam

Koraalzwam

Russula

Alle namen heb ik weer via Obsidentify verkregen, als iemand er een foute benaming tussen ziet zeg het dan gerust!

Volgende week ga ik een weekend naar Drenthe, ik hoop zo dat ik daar nog een vliegenzwam tegen kom want die heb ik nou nog nooit gezien…….

Paddenstoelen 2023, nr 5

Het is inmiddels alweer een paar weken geleden dat ik paddenstoelen ging fotograferen. Ik liet in het laatste blog al een paar soorten zien.

Ik heb het op een of andere manier steeds zo druk dat het er niet van komt een blog te schrijven en ook het lezen van andermans blogs schiet er nog al eens bij in. Gelukkig is mijn tijd wel vaak gevuld met leuke dingen, maar ook met sporten, werken en de normale dingen als de was doen, boodschappen etc. Vandaag kwam mijn zoon het laatste klusje doen, een laatste lamp ophangen. Nu is alles gebeurd en kan het gereedschap naar de kelder.

Paddenstoelen

Vandaag neem ik jullie nog even mee terug naar het landgoed bij mij in de buurt en laat ik de laatste paddenstoelsoorten zien die ik tegenkwam. Met al die regen die hier gevallen is, kan ik er momenteel niet heen om te kijken of er nog meer gekomen zijn, het zal een grote modderpoel zijn.

De dag begon hier met zon, maar rond 10 uur werd het heel mistig en alhoewel dat later weer wat optrok, bleef het nevelig. Het lokte mij in ieder geval niet om vanmiddag nog naar buiten te gaan.

Tot zover de paddenstoelen op het Landgoed van Huys ten Donck in Ridderkerk

Paddenstoelen 2023, nr 4

Afgelopen week ontbrak het aan tijd om een blog te schrijven, maar vandaag lukt dat gelukkig wel. Twee weken terug ging ik paddenstoelen zoeken om op de foto te zetten. Het was nog steeds geen overweldigende hoeveelheid, het aantal paddenstoelen wat ik vond.

Eerder liet ik al de Plooivoetstuifzwam zien. Hier nog een foto, ik denk dat hij de naam dankt aan de plooitjes onder de hoed, die op deze foto beter zichtbaar zijn.

Rood zonder witte stippen

Van deze Russula kwam ik er maar twee tegen. De ene was al half op gegeten. In het bos bij het landgoed vlakbij mijn huis heb ik nog nooit de bekende paddenstoel der paddenstoelen, de Vliegenzwam, gezien. Deze rode hoed lijkt er wat op maar het is dus een ander soort.

Speuren en ongeziene insecten

Ik moest echt goed speuren om paddenstoelen te zien, soms waren ze zo minuscuul dat je er zo aan voorbij zou lopen. Deze Amathistzwam bijvoorbeeld, was ik bijna voorbij gegaan. In vorige jaren zag ik die altijd op een zelfde boomstronk maar dit jaar is er flink geruimd en gesnoeid op het landgoed en de boomstronk is verdwenen. Toch zag ik ergens anders dit exemplaartje. Je moet je voorstellen dat hij nog niet eens 2 centimeter groot was, dus een geluk dat mijn oog erop viel.

Thuis op de laptop zag ik dat er ook nog eens een insectje net onder de hoed zat. Met het blote oog had ik dat helemaal niet gezien. Hieronder, op de niet allerbeste foto, zie je hem goed zitten.

En zo bleken er op veel foto’s insecten te staan die ik echt niet gezien had ondanks mijn bril. Een zoekplaatje: zie jij het vliegje op deze grote kale inktzwammen?

Hier dus:

Ook op de paddenstoel hieronder zit pontificaal een beestje. De naam van de paddenstoel geeft Obsidentify niet, dus daar waag ik mij ook maar niet aan.

Tot zover dit blogje. Volgende keer weer andere paddenstoelen die ik twee weken geleden zag. Nu het zoveel geregend heeft valt er op dit landgoed met nat weer bijna niet te lopen. Voordat je bij het stuk bos komt waar ik de paddenstoelen vind, moet ik eerst door een stuk wat nu waarschijnlijk één grote modderpoel zal zijn. Het was twee weken geleden al behoorlijk drassig, dus nu helemaal denk ik.