Paddenstoelen 2023, nr 4

Afgelopen week ontbrak het aan tijd om een blog te schrijven, maar vandaag lukt dat gelukkig wel. Twee weken terug ging ik paddenstoelen zoeken om op de foto te zetten. Het was nog steeds geen overweldigende hoeveelheid, het aantal paddenstoelen wat ik vond.

Eerder liet ik al de Plooivoetstuifzwam zien. Hier nog een foto, ik denk dat hij de naam dankt aan de plooitjes onder de hoed, die op deze foto beter zichtbaar zijn.

Rood zonder witte stippen

Van deze Russula kwam ik er maar twee tegen. De ene was al half op gegeten. In het bos bij het landgoed vlakbij mijn huis heb ik nog nooit de bekende paddenstoel der paddenstoelen, de Vliegenzwam, gezien. Deze rode hoed lijkt er wat op maar het is dus een ander soort.

Speuren en ongeziene insecten

Ik moest echt goed speuren om paddenstoelen te zien, soms waren ze zo minuscuul dat je er zo aan voorbij zou lopen. Deze Amathistzwam bijvoorbeeld, was ik bijna voorbij gegaan. In vorige jaren zag ik die altijd op een zelfde boomstronk maar dit jaar is er flink geruimd en gesnoeid op het landgoed en de boomstronk is verdwenen. Toch zag ik ergens anders dit exemplaartje. Je moet je voorstellen dat hij nog niet eens 2 centimeter groot was, dus een geluk dat mijn oog erop viel.

Thuis op de laptop zag ik dat er ook nog eens een insectje net onder de hoed zat. Met het blote oog had ik dat helemaal niet gezien. Hieronder, op de niet allerbeste foto, zie je hem goed zitten.

En zo bleken er op veel foto’s insecten te staan die ik echt niet gezien had ondanks mijn bril. Een zoekplaatje: zie jij het vliegje op deze grote kale inktzwammen?

Hier dus:

Ook op de paddenstoel hieronder zit pontificaal een beestje. De naam van de paddenstoel geeft Obsidentify niet, dus daar waag ik mij ook maar niet aan.

Tot zover dit blogje. Volgende keer weer andere paddenstoelen die ik twee weken geleden zag. Nu het zoveel geregend heeft valt er op dit landgoed met nat weer bijna niet te lopen. Voordat je bij het stuk bos komt waar ik de paddenstoelen vind, moet ik eerst door een stuk wat nu waarschijnlijk één grote modderpoel zal zijn. Het was twee weken geleden al behoorlijk drassig, dus nu helemaal denk ik.

17 gedachten over “Paddenstoelen 2023, nr 4

  1. Is dat niet een appelrussula, die rode? De vliegenzwam is toch altijd net nog wat feller rood hè, ook als er géén stipjes op zitten, wat ook weleens voorkomt hoor! Ik zag er een paar in Waalwijk (mét stipjes) maar het hield niet over.. zou wel weer naar het Mastbos willen waar ik er vorig jaar zoveel zag, maar dat natte weer.. !denk dat ze ook héél snel weg zijn áls ze er al zijn..!
    Prachtig, die paarse.. en ik zie die vliegjes wel op de foto’s maar in het echt wil ik die ook nog weleens missen hehe.
    Ik schreef op een vorig postje nog een reactie (die niet is verschenen), dat er in de Gorzen vorige week echt wel veel paddenstoeltjes stonden.. maar wel veel dezelfde.

    • Ik heb even terug gezocht maar je laatste reactie was op de Grote Schijn, ik zie niets over de Gorzen, ook niet in de prullenbak.Die is niet aan gekomen blijkbaar.Die rode is een russulasoort, welke weet ik niet dat heb ik niet verder opgezocht….

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!