Wandelen: op zoek in de Gorzen

Een paar weken geleden blogde ik over het rondje wat ik wandelde in de Gorzen. Toen ik dat blog schreef en wat na zocht, kwam ik op de website van Natuurvereniging IJsselmonde waar ik informatie vond over de geschiedenis van het ontstaan van dit natuurgebied van 40 hectare.Ik heb dit als bron voor dit blog gebruikt.

Ik besloot nog een keer te gaan wandelen om op zoek te gaan naar de geschiedenis van de Gorzen, maar uiteraard ook om foto’s te maken van de natuur.

Een gors

De naam Gorzen ken ik al zolang ik hier woon maar gek genoeg,heb ik mij nooit afgevraagd waar die naam vandaan is gekomen.“Gors” is de benaming, die in Zuid Holland gebruikt wordt voor buitendijks land langs de grote rivieren, dat bij gewone waterstanden niet meer onderloopt. De naam “Gorzen” doet dus denken aan een laag gelegen vlak terrein. Vroeger bestond het huidige heuvelachtige gebied uit gorzen. Het laag gelegen gebied was vroeger veel uitgestrekter en strekte zich uit tot de rivier.

Het huidige natuurgebied is ontwikkeld op de oude vuilstort van ons dorp.

Trap

 

De trap op de foto ligt aan het begin van het park. Links van de trap is de oude toevoerweg naar de oude stort.Op de foto hieronder zie je waar de weg lag. Ik weet niet wat ze er momenteel mee aan het doen zijn, het lijkt wel of er weer een weg komt.

Deze weg kwam uit op het ‘pleintje’ Hier stond de schaftkeet van de stortbaas. Deze sorteerde hier grove metalen uit het huisvuil, welke periodiek door de gemeente aan een schroothandelaar werden verkocht.

Oude Belt

Al in 1945 is hier tussen twee hoge kaden van de “Oude Haven” begonnen met storten van afvalstoffen. Tot 1970 is hier allerlei afval terecht gekomen. De afvalberg is ca. 7 meter hoog en afgedekt met een 80 cm dikke laag grond. Op zaterdag 4 november 1972 werden op de Oude Belt door 60 Ridderkerkse mannen, vrouwen en kinderen de eerste 2500 bomen en struiken gepoot, terwijl er in de weken daarna nog eens 20.000 door de gemeente zijn aangeplant.

Van de eerste generatie bomen zijn alweer vele verdwenen. Het waren vooral populieren die het park snel een groen aanzicht gaven en beschutting aan meer kwetsbare soorten boden. De tweede generatie beplanting (eiken, beuken, essen, esdoorns) krijgt nu de gelegenheid om uit te groeien. Struiken als meidoorn, vlier en hazelaar nemen een belangrijke plaats in in de ondergroei.

De meidoorn bloeit nu, ik zag een bont zandoogje op de bloemen

Muurtjes

Van oude trottoirbanden zijn muurtjes gemaakt die in de loop der tijd begroeid zijn met mossen en waartussen plantjes zich gevestigd hebben.

Het pomphuisje

Het pomphuisje bood vroeger onderdak aan een pomp waarmee het overtollige water uit de polder Het Zand naar de Oude Haven werd gepompt. Niet alleen uit historisch besef heeft men dit uit 1925 daterende gebouwtje laten staan, het vormt tevens een goede mogelijkheid om te schuilen.
Helaas heeft het gebouwtje veel te lijden van vandalisme.

 

Zo ziet het er nu uit, beetje jammer toch wel

Op het dak ligt een mooie laag mos, met een kapstok, dat dan weer wel☻

Naast het pomphuisje kun je een brug over, je steekt dan een stuk af om weer in het park te komen.

 

 

Op een bankje

Deze foto nam ik een maand geleden vanaf de “puinberg”. Eerder had ik al een poosje op het bankje onder de boom op de foto zitten genieten van het uitzicht.In de verte zie je de Alblasserdamse brug liggen.

De scheepvaart op de Noord, links het griend en recht vooruit het Nieuwe veer (zo genoemd omdat daar voor de bouw van de Alblasserdamse brug een veer was). Voor 1930 was de kreek de toegang tot de haven vanuit de Noord naar de Ridderkerkse haven[ waar nu het centrum van het dorp is]. Via een oude rivierarm tussen de polder het Zand en de gorzen (Oude haven genoemd), bereikten de schepen de havenkom die bij de Havenstraat lag. De Crezèepolder die je op de foto ziet is het jongste natuurgebied in het Ridderkerk.Hier waren tot een jaar of 10 geleden nog boerderijen en landerijen.

Puinberg

De puinberg is een  22 meter hoge berg die bijna gezichtsbepalend is voor het Gorzenpark.Ik vergat daar een goede foto van te nemen, alleen een foto van de helling waar de sporen van het sleetje rijden met de laatste sneeuw nog te zien waren.

Tussen 1973 en 1991 zijn hier 300.000 kubieke meter onverbrandbare afvalstoffen van allerlei aard gestort die door de verbrandings-installatie (AVR) niet verwerkt konden worden. Dat de berg niet wegzakt komt doordat hier de ondergrond niet uit de bij ons gebruikelijke veenlaag maar uit erg zanderige klei (zavel) bestaat. Vanaf bovenop de uitkijktoren die op de puinberg staat heb je ook een mooi zicht op Kinderdijk. Met de lens die ik op de camera had [50 mm] kon ik wel inzoomen maar niet veel. Toch zie je de molens achter, de op de voorgrond zichtbare grienden van Ridderkerk, wel goed liggen.

Tot zover een stukje geschiedenis van dit toch heel natuurlijk aandoende gebied in mijn gemeente Ridderkerk.

Voorjaar in de Gorzen

Het stuk hierboven had ik al een tijdje als concept staan, maar was niet meer tot een eind gekomen vanwege tijdgebrek. Gisteren ging ik er weer eens een rondje lopen. Het was er echt zalig om te lopen. Waar eerder de sneeuwklokjes bloeiden, staan nu bossen met Fluitekruid.

De geur ervan doet mij denken aan mijn jeugd. Als kind woonde ik onderaan een dijk, die in het voorjaar ook helemaal begroeid was met deze planten. Het was er zalig hutten maken.

De geur van de bloeiende bloemen is heerlijk als je zo langs die bossen Fluitekruid loopt.

Daslook, boshyacinthen en meer

Naast het Fluitekruid waren her en der ook grote bossen daslook en op sommige plekken boshyacinthen.

Ondanks de kou dit voorjaar ontwaakt de natuur en ook de insecten, ik zag hommels, bijen, lieveheersbeestjes en vlinders.

Een uit de kluiten geschoten verdwaalde paddenstoel.

Veel bloemen staan in al bloei, boterbloemen, paardenbloemen, smeerwortel, hondsdraf, robertskruid,

Maar ook dit leuke plantje hieronder waarvan ik de naam niet ken.Ik kreeg de tip dat het Ereprijs is Met deze foto besluit ik het blog. Ik hoop dat het snel wat warmer en droger wordt. Mocht je in deze omgeving wonen en zin hebt in een lekkere wandeling: Ga nu naar de Gorzen, het is er prachtig wandelen op deze oude vuilstort~!

 

 

 

 

Winnaar

Al ruim een jaar doe ik maandelijks mee met een fotochallenge bij fotos-online.nl.

Iedere maand kunnen de deelnemers een keuze maken uit drie thema’s die een van de deelnemers heeft uitgekozen. Bij toerbeurt mag ieder een keer de thema’s uitkiezen.

Van het maandthema mag je vier foto’s plaatsen en als de maand voorbij is beoordelen alle deelnemers elkaars foto’s. Wie de beste punten haalt, heeft gewonnen.Geen prijs maar eeuwige roem valt je ten deel! Eenmaal eerder had ik de beste maandfoto, meestal zijn anderen beter.

Deze maand viel ik in de prijzen, de eeuwige roem dus. Het thema waar deze foto onder valt is EIGEN HOOGTEPUNT: de suggesties daarbij: je beste foto of mooiste herinnering van het voorbije jaar.Ook al is het geen award, ik vind het leuk ook eens de winnaar te zijn geworden.

Ik stuurde een foto[ boven] in van El Teide, de vulkaan op het eiland Tenerife waar we in 2019 op vakantie waren.Het nationaal park waar de vulkaan in ligt vond ik zo indrukwekkend dat ik dat bezoek wel als mijn persoonlijke mooiste vakantie bestemmingen vind vallen.Mijn eigen vakantie hoogtepunt, zowel  letterlijk als figuurlijk.Daarom even terug naar Tenerife, september 2019.

Maanlandschap

Als je ernaartoe rijdt, rij je langs mooie  berghellingen met groene naaldbomen en ineens ga je een bocht om en lijkt het alsof je de maan op rijdt. Althans,ik stel mij voor dat de maan er zo ongeveer zal uitzien.Kaal met vreemde rotsen, gevormd door de lava bij de laatste uitbarsting.

Door de bosbranden die er in 2023 hebben gewoed, zal het er nu mogelijk niet meer zo groen uitzien op de hellingen.Er is 12000 hectare in rook op gegaan. Ik las wel dat de natuur zich alweer aan het herstellen is en dat er veel zaden zijn ontkiemd en tot kleine boompjes zijn ontwikkeld.

 

 

Van welke kant je ook komt overal zie je de vulkaan indrukwekkend liggen.Rechts op de foto de wolkenzee, de wolken blijven net onder de top tegen de flanken van de hellingen hangen. Prachtig! Wil je nog eens terug lezen klik dan nog eens hier of hier

 

Ik kan zo wel honderd foto’s plaatsen maar ik hou het hier maar bij. Tijdens die vakantie reden we van B&B  naar de volgende B&B het eiland rond. Het toeristische deel waar iedereen heen gaat hebben we over geslagen. Drie van de foto’s die ik hier toevoeg heb ik thuis uitvergroot in mijn slaapkamer hangen. Ik droom af en toe dat ik er ooit nog eens naartoe zal kunnen gaan.

Voor wie het leuk lijkt mee te doen aan zo’n maandelijkse challenge en eens winnaar te zijn met jouw foto: er worden nog deelnemers gezocht! Klik dan even hier. Zelf vind ik het leuk om iedere keer op zoek te gaan naar foto’s in mijn archief of op pad te gaan om foto’s te gaan maken voor een van de thema’s.

Paddenstoelen 2023, nr 1

Vorige week ging ik al op zoek naar paddenstoelen in het dichtbij gelegen natuurgebied het Waalbos. Ik vond er toen slechts 5, maar 5 van dezelfde soort. Gisteren ging ik naar het landgoed, hier vlakbij, het Donckse Bos.

Als ik het landgoed rondloop is dat een wandeling van ongeveer 2 uur. Hier viel het echter ook tegen met de aanwezigheid van paddenstoelen. Misschien is het nog te vroeg in het seizoen, het is veel te warm en droog, de natuur is helemaal van slag. Ik spotte een enkele paddenstoel maar de hoeveelheden die ik bv 3 jaar geleden zag, waren er niet.

Ik zag dat het landgoed flink op de schop was gegaan, er was veel geruimd, gesnoeid en gemaaid waar ik in vorige jaren veel paddenstoelen zag. Ik ga ervan uit dat degenen die het beheer van het gebied doen, weten wat ze doen.Omdat ik er al een paar jaar rondloop, weet ik de plekken en stammen waar ik paddenstoelen vind. Nu zijn veel van die stammen geruimd en ik vind het jammer dat ze er niet meer zijn.

Zoals de stam waarop het hele jaar deze zwam te zien was, die ik wel 4 jaar lang op de foto zette in wisselende seizoenen: de oranje oesterzwam [Phyllotopsis nidulans]. Ik vond het altijd net een wafeltje, het is een zwam die niet heel veel voor schijnt te komen…

Of de stam waar ik ieder jaar weer die leuke kleine paarse paddenstoeltjes/ zwammen zag. Opgeruimd, weg!

Amethistzwam

Later terug

Ik moet maar terug als het flink geregend heeft. Toch was het een heerlijk rondje, de temperatuur zalig om te lopen. Maar herfst? Nee dat is het nog niet echt, de meeste bomen en struiken zijn nog in het blad en ook nog groen. Dus om andere herfstige foto’s te maken, lukte ook niet echt. Het bos mag je alleen in als je een dagkaart koopt of als je “vriend van ” bent, dus heel druk is het er nooit. Nu liep ik er helemaal alleen, geen mens te bekennen verder.Om mij heen hoorde ik overal geluiden, ik werd er een beetje achterdochtig van. Ik keek steeds achterom maar zag niemand. Al snel had ik de gaten wat al die geluiden waren: kastanjes en andere noten die uit de bomen vielen☺Pfff wat een opluchting!

Kastanje

Paddenstoelen

Allereerst de paddenstoelen die ik zag, de namen heb ik via de app Obsidentify, ik neem ze voor waar aan maar 100% garantie is er niet.

Heksenboleet

gewone heksenboleet

Prachtvlamhoed

Het vliegje wat erop zat, was slechts klein maar door mijn macrolens toch goed vastgelegd.

En nog maar eentje omdat het zo’n plaatje is……..

Glimmerinktzwam

En dat was de hele “vangst”aan paddenstoelen!

Andere herfstige plaatjes

In plaats van paddenstoelen nam ik hier en daar wat andere foto’s die een beetje “herfstig”waren, maar zelfs dat viel nog tegen.Oke, het blad begint te vallen…..

Noten

Overal liggen nootjes of lege doppen:

Bessen:

Zaaddozen

Slachtpartijen?

Op meerdere plekken zag ik heel veel veren liggen of soms nog een halve dode vogel. Er was flink gejaagd door een of ander dier…..

Kers op de taart

Als laatste een foto van een bont zandoogje, een klein bruin vlindertje. Er was een koppeltje wat steeds om mij heen fladderde en eentje ging vlakbij mij zitten. Heel snel maakte ik een foto, net op tijd voordat hij weer verder fladderde….

En nu maar wachten tot het echt herfst wordt met herfstweer, nat, wind, guur…..maar deze week eerst nog een paar mooie dagen met hoge temperaturen