Fotograferen: strand Hoek van Holland

Vorige week woensdag was ik in de ochtend eerst een rondje gaan lopen door het historisch centrum van Maassluis. Het weer werd steeds beter, lekker zonnetje, wat stapelwolken. Dus ik besloot daarna naar het strand te gaan om daar wat te gaan fotograferen om vertrouwd te raken aan mijn nieuwe [ tweedehands] 400 mm. lens.

Met de metro was ik in een mum van tijd op het strand van Hoek van Holland.Het was stil, slechts een enkele wandelaar, twee kitesurfers en twee surfers, die met mij aankwamen en de zee in gingen met hun plank.

Het water was onstuimig en er waren echt hele hoge golven. Ik heb met verbazing zitten kijken.

Steeds dacht ik dat ik ze niet meer zag maar dan kwamen ze toch weer opduiken.

Het op de plank klimmen en blijven staan lukte niet echt.Ik ben zelf niet zo’n held met de zee, ik vind het eng om in te zwemmen.Dus vind ik mensen die dat, zeker met die golven wel durven, al helden.

Ook de kitesurfers deden hun best om een sprong uit het water te maken.

Eenmaal lukte het terwijl ik stond te kijken.Op de foto zie je dat de lucht al donkerder en dreigender wordt.

Zilvermeeuwen

Een stukje verderop zag ik veel meeuwen, dus ik liep daarheen en maakte een aantal foto’s van de foeragerende zilvermeeuwen. Er waren veel jongen bij.

Steeds als ze iets te pakken hadden vlogen ze even op om iets verder te gaan smikkelen.

Toen ik thuis de foto’s op de laptop bekeek, zag ik dat een van de meeuwen geringd was.

Vogels worden geringd voor wetenschappelijk onderzoek. Zo komt men meer te weten over aantallen, de trek, de reproductie,de overleving. Ook ziekten worden onderzocht, zoals bv de vogelgriep. De ringen worden aangebracht op een ringstation. Zo vond men vogels met ringen terug die jaren oud waren. Een kraai van 19 jaar, een vink van 15 jaar. Een scholekster die in 2016 voor het laatst gezien werd, was toen 44 jaar! Ik had geen idee dat ze zo oud kunnen worden! Als je er meer over wilt lezen kun je klikken op de link naar de vogelbescherming.

Toen begon het de druppelen en gezien de donkere lucht maakte ik meteen benen. Ik “rende” naar de dichtstbijzijnde strandtent. Terwijl ik net binnen stapte begon het enorm te regenen. Dat had Buienradar niet gezegd, het zou droog blijven. Ik bestelde een cappucino om op te warmen want het was door de harde wind best koud. Toen het droog was nam ik de metro maar weer terug naar Maassluis.

Resultaat

Over het algemeen genomen was ik best blij met het resultaat van de foto’s. Ik stond best een eindje van de vogels af te fotograferen om ze niet af te schrikken en ik kon behoorlijk inzoomen. Dat was de reden waarom ik deze lens graag wilde hebben want met 50 mm lukt dit niet.Ik merkte wel dat het een behoorlijk gewicht was en het waaide behoorlijk hard dus om hem stabiel te houden was lastig. Al met al ben ik blij met deze aankoop.

 

29 gedachten over “Fotograferen: strand Hoek van Holland

 1. Welke lens heb je gekocht?
  400mm is echt wel wat anders dan de 50mm die je had, het is echt wennen en zeker met harde wind best lastig. Maar je hebt er een heerlijke fotoserie mee gemaakt!

  • een Sigma lens. Ik had advies gevraagd bij Kamera express en zij adviseerden deze lens onder andere.Toevallig zag ik hem 2 weken later als occasion bij hen staan.

 2. Ja, de zee kan tekeer gaan maar het geeft mooie foto’s. Ik ben aan de kust geboren en heb er altijd veel in gezwommen, soms tot aan oktober aan toe.

  • Dan groei je ermee op hè.Ik herinner me altijd de waarschuwingen over stroming die je de zee inzoog, over muien die je mee trokken. Dat zit er nog in.

 3. Prachtige serie! Zowel de surfers als de vliegers! 😉
  (ik mis alleen wel het stilleven met de koffie hahahaa!)
  Heb er geen flauw idee van hoe oud vogels kunnen worden.. alleen dat papegaaien je kunnen overleven.

 4. De foto’s van de wilde (heerlijk!) zee en zijn dappere strijders zijn prachtig. Ik hou ervan als er in zee veel beweging is.
  44 jaar!? Ongelooflijk.
  Je kan heel goed overweg met de lens.

 5. Weer leuk verhaal Margriet ! Ik wil volgende week als het mooi weer is naar Hoek van Holland met de metro. Lees met plezier jou belevenissen en zie je mooie foto’s.

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!