Stadswandeling Gorinchem

Zoals jullie een paar weken geleden hebben kunnen lezen, maakte ik een streetart wandeling met Miss D in de Afrikaanderwijk in Rotterdam. Dat was erg gezellig en we spraken af snel nog eens samen op stap te gaan.

In de 63 jaar hiervoor ben ik niet op heel veel plekken geweest in Nederland, dus er staat nog genoeg op mijn bucketlist. Daar hoorde ook Gorinchem bij. Mizz D appte dat ze daar een wandeling zou gaan maken nadat ze op het graf van haar, te jong overleden, nichtje bloemen had gelegd. Ze nodigde mij uit mee te gaan wandelen.We gingen eerst naar het kerkhof. Het nichtje, een jonge vrouw wat 5 kinderen achterliet, hield van paars.

Gorinchem

Gorinchem, of bij ons ook wel Gorkum genoemd, is een oude vestingstad. Het centrum ademt de geschiedenis nog uit.

We parkeerden dichtbij de stadswal, die dateert uit 1609 en nog bijna helemaal intact is gebleven.Gorinchem hoort tot de Hollands Nieuwe Waterlinie.Handel en ambacht maakten een groot deel uit van de ontwikkeling van de stad. De ambachtslieden verenigden zich in gilden. Dat zie je nog op verschillende plekken in de stad terug. Genoeg geschiedenis, wil je meer lezen kun je op de links klikken

Ik nam bijna net zoveel foto’s als in Parijs, dus ga er maar weer voor zitten! Het was een zeer gevarieerde wandeling met historie, kunst, natuurschoon, streetart en oude muurreclame.

We waren er vroeg, het was al benauwd maar nog grijs. Even dachten we dat het nog zou gaan regenen maar dat was gelukkig niet zo.We gingen bij de molen de wal op . Op het bastion XI kwamen we een mooi kanon tegen. Op verschillende plekken zagen we de oude kanonnen nog. Ook zagen we de ingang van de enige kanonkazemat van Nederland . Ook het groot Kruitmagazijn uit 1838 daar tegenover is goed bewaard gebleven.

_DSC3865
_DSC3876
_DSC3880
_DSC3889
_DSC3888
_DSC3878

Op de wal kwamen we verschillende beeldjes tegen allemaal met hondenafbeeldingen. Ik las dat er 7 zijn, maar ik heb er maar 3 op de foto gezet. Na de laatste op de foto gingen we de wal even af om de watertoren te bekijken en er ergens anders gingen we er weer op.Dus de andere beeldjes hebben we gemist denk ik.

_DSC3885
_DSC3883
_DSC3891

De watertoren is nu in gebruik als woning.Mooi hoor! We liepen door een straatje weer terug richting stadswal.

Onderweg een pand met een mooie gevelsteen uit 1610 van st Petrus

Terug op de stadswal nadat we de Dalem poort bewonderd hadden

In de poort nog een mooi gezegde: “This moment doesn’t exist without you”.Tegelijkertijd zeiden we: Dat is een waarheid als een koe. We vroegen ons toen af waar dat gezegde eigenlijk vandaan komt.Ik heb het even na gezocht, het is een oud gezegde en betekent dat het komt als iets vanzelfsprekends, net als een koe vanzelfsprekend is. Maar het had dus net zo goed een konijn of varken kunnen zijn……..

Daarna liepen we verder,de zon was wat doorgebroken en het begon best warm te worden. De wal weer op, richting molen de Hoop,de tweede molen, waar we even wat dronken en genoten van het uitzicht.

Het uitzicht was geweldig mooi.

Nog een mooi stukje muur

Langs de route die we liepen, kwamen we verschillende bordjes of muren met teksten tegen. Ik kan dat wel waarderen.

Mizz D spotte een lieveheersbeestje op een bloem. Daar kan ik natuurlijk niet aan voorbij lopen. Ik kreeg dus het “verwijt” [ ☺] , neem je haar mee naar een mooie vestingstad en wat fotografeert ze??

 

 

Dit dus:

Het uitzicht op de rivier ,de molen en de Dalempoort was zo mooi!

 

_DSC3959
_DSC3956
_DSC3952

Tot zover voor vandaag, op een andere keer wandelen we verder……….

 

16 gedachten over “Stadswandeling Gorinchem

 1. Een mooie wandeling in deze mooie vestingstad Margriet

  en je was in goed gezelschap

  Vestigingen zijn in Nederland vrij goed bewaard gebleven, wat bij ons niet het geval is

  Ik kijk al uit naar het vervolg

  prettige dag

 2. Laat je nu ineens helemaal uit m’n feedreader verdwenen zijn..! Juist nu je over ons superleuke dagje uit naar Gorinchem gepost had.. dat kán natuurlijk niet.. je staat er weer in hahaha!
  Je maakte weer schitterende foto’s Margriet.. dat lieveheersbeestje staat er goed op ook hahaha (mijn foto daarvan was niet scherp). We hadden het weer best mee hè.. zodra de zon doorkwam waren we bij het water.. meevaller!
  Die laatste beeldjes van de serie hebben we gemist ja.. door de wal af te gaan naar de watertoren. Maar ja.. er moet altijd nog wat overblijven voor een vólgend bezoekje aan die mooie vestingstad natuurlijk hahahaa!

 3. pracht verslag in woord en beeld Margriet van deze mooie wandeling door een prachtig stadje vol historie en rondom in mooie natuur , en dat lieveheersbeestje hoort daar gewoon bij

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!