Dagje Parijs

Nadat we de Arc de Triomphe, de Eiffeltoren en les Halles voorbij gereden waren ,reed de bus naar het Louvre.Onderweg stonden we vaak genoeg stil om alle mooie huizen te bekijken. De lange straten, de prachtige panden, de zon die door de hoge bomen viel, waren al mooi op zich!

_DSC3752
_DSC3705
_DSC3725
_DSC3736

Bij het Louvre bleek dat we duidelijk niet de enige toeristen waren, wat een mensen!

De hoofdingang is sinds 1989 de Piramide, het is een grote glazen en metalen piramide. Persoonlijk vind ik het niet passen bij de oude gebouwen van het voormalig paleis, maar smaken verschillen.

In 1793 werd dit paleis museum[ bron Wiki] Ook hier stond een enorme rij mensen voor de ingang. Gezien onze beperkte tijd konden we niet aansluiten.Mijn dochter, die kunstliefhebber is, vertelde dat in het Louvre  35.000 kunstwerken te zien zijn, waarvan 7000 schilderijen. Neem je voor ieder werk 10 seconden tijd, dan heb je vier dagen en nachten nodig om alles te zien.Dus in die paar uur van ons wordt dat niets.

_DSC3782
_DSC3791
_DSC3781
_DSC3787

We wilden door de Jardins de Tuileries wandelen maar die waren halverwege afgesloten vanwege werkzaamheden, evenals bij de Arc de Triomphe Carroussel, ook daaromheen stonden hekken.Dat was even een tegenvaller.In de tuinen was het druk met mensen die lagen te relaxen, te lezen, te kletsen….

_DSC3793
_DSC3798
_DSC3796

Soms heb je iets helemaal niet waar genomen en zie je op een foto thuis pas wat je op de foto gezet hebt. Zoals dit meisje, ik heb haar echt niet gezien, was zo in de ban van al die pracht daar.

Nadat we een tijdje rondgelopen hadden en veel foto’s gemaakt hadden, liepen we weer naar de bushalte.

Ik had dat in het vorig blog niet geschreven maar de bij de bushaltes liepen mannen met een vlag van de maatschappij op hun rug, wandelende bushaltes eigenlijk.Bij de eerste halte die vlakbij het station zou hebben moeten zijn en die we niet konden vinden, was het handig. We zagen opeens dit mannetje met zijn vlag aan komen lopen.

Bij iedere halte checkten zij alvast iedereen in zodat je achter elkaar die bus in kon. Dat ging daardoor lekker snel.

Bij het Louvre moesten we best lang wachten op de volgende bus, zelfs de weg door het Louvre stond vast met verkeer. We overwogen maar lopend naar de Notre Dame te gaan maar steeds zei het vlaggen mannetje, nog “two minutes!” Uiteindelijk misschien een half uur gewacht….

Notre Dame

De Notre Dame was ook niet van binnen te bezichtigen, dat wisten we wel. Door de grote brand in april 2019 staat de kerk in de steigers en staan er hekken omheen.

Op de tweede foto is het niet heel duidelijk, maar op de torenspits staat de weerhaan weer. Met het terug plaatsen is er een koker in de haan gedaan met de namen van alle betrokken werklieden.

De verwachting is dat hij in december dit jaar weer open gaat. Eind november zal in een processie het Maria beeld weer terug gebracht worden naar de kerk. Dat zal een machtig en ontroerend schouwspel zijn denk ik. Wat de brand in 4 uur teweeg bracht is pas na 5 jaar hersteld. Wat een werk is dat geweest!

Het kan vast niet maar toch leek het alsof we nog steeds de brandlucht roken toen we er rondliepen.

Aan de hekken hingen ontelbare hangsloten, geen idee wat de gedachte daarachter is maar commercieel is het wel, want er stonden allerlei verkopers met die sloten te leuren.

We staken de weg nog over en liepen een parkje in. Dan kom je van enorme drukte ineens in een oase van rust. Er waren best wat mensen aan het relaxen

Na het parkje liepen we weer naar de bus om naar de volgende stop te gaan Quartier Latin. Daar wandelden we wat rond, bezochten een kerkje

20240704_162658
20240704_162811
20240704_162724
20240704_162741
20240704_162922
20240704_163007
20240704_162907
20240704_162857

We kochten wat macarons voor Aaron, die daar sinds de vakantie in Frankrijk gek op is.

en zochten een restaurant uit om te gaan dineren.

Hier streken we neer en aten pizza en pasta en wat een moeder en dochter kunnen doen, halverwege ruilden we van bord. Twee gerechten voor 1 prijs, haha !

Ik kwam nog een mooie streetart tegen van Maurice Genevoix, schrijver en dichter.

Toen kwam het eind van de dag in zicht en namen we de bus terug naar Gare du Nord.

Ile Flottant

We waren wat te vroeg en doken nog een restaurant tegenover het station in voor een dessert. Ik koos Dame Blanche maar dochter nam eens een keer “iets avontuurlijks”, een Ile Flottant. Toen het gebracht was en zij de eerste hap genomen had, vroeg ze: Mam, je wilt zeker niet ruilen? Ik vind het echt niet lekker. Dus als moeder doe je alles toch voor je kind ook al is dat kind 36, dus ging ik op avontuur met haar dessert.Het zag er lekker uit…..

Ik kon niet thuis brengen wat het was, maar na een paar happen dacht ik, opgeklopt eiwit, dat is het! Nou lekker vond ik het ook niet maar omdat het 10 euro kostte, worstelde ik het toch naar binnen.

Om half 8 hadden we de trein weer terug naar Rotterdam Centraal, daar direct aansluiting op de trein naar Schiedam en kwart voor 11 waren we weer thuis. Ik sliep bij mijn dochter dan hoefde ik niet vermoeid achter het stuur naar huis. Om half 5 werd ik wakker van enorme krampen in maag en darmen. Oh nee, zal je net zien , wordt ik ziek als ik logeer. Ik kreeg diarree, gelukkig niet overgegeven, maar vandaag zondag, heb ik nog steeds krampen in mijn maagstreek. Ik denk dus voedsel vergiftiging en ik geef dat drijvend eiland de schuld!

Het was een heerlijke dag om op terug te kijken. Weer zo’n dag met een gouden randje!

Dank je wel lieve Romy, xxx

 

 

31 gedachten over “Dagje Parijs

 1. Wat hebben jullie genoten zeg dat is zo leuk als je de zelfde interesse hebt Je (moeder)( Oma )niet meenemen die gaat liever naar museum d “Oude School” in Barendrecht

 2. Ik krijg meteen zin om ook te gaan! Maar wat is het druk overal. Kan me niet herinneren dat dit vroeger ook was. Misschien vanwege de spelen. Leuke blogs en beterschap.

 3. qua eten doen Daphne en ik altijd hetzelfde, zal je vast opgevallen zijn 😉
  Wel jammer dat je er zo ziek van werd !!
  Maar bovenal was het wel een prachtige dag, mooi weer en vele vele vele indrukken opgedaan die je niet gauw meer zult vergeten.

 4. Wat een afstand hebben jullie toch ook te voet afgelegd .Op zo’n rondrit met die bus hebben jullie knappe foto’s genomen van gebouwen en gevels. Spijtig dat je ziek terug kwam

 5. Superveel gezien zeg.. maar een half uur wachten op de bus?.. da’s dus écht wel zonde van je tijd geweest! Ik zou zijn gaan lopen! 😉
  Vriendlief wil ook wel eens avontuurlijk bestellen.. zo had ie eens een ‘andouillette’ besteld in Troyes.. ‘regionale worst’ stond er in het Engels bij.. dat bleek dus een worst van orgaanvlees. Houdt ie helemáál niet van, dus er ging héél wat mosterd op.. want ík ging dat niet ruilen nee, ik had lekker veilig zalm besteld hahahaha! Île flottante is au bain marie gebakken méringue in crème anglais-saus.. ik vind dat wel lekker hoor. En aangezien het gebakken méringue is lijkt het me sterk dat je daar voedselvergiftiging van hebt.. dat ei is door en door warm geworden. Missschien is het geheel gewoon niet goed gevallen joh.. hopelijk snel weer van die krampen af.
  In Quartier Latin gingen wij ook wel altijd eten.. bij een Griek.. heel bord vol heerlijk gegrild vlees, salade en patat voor maar 30FR = 10 gulden.. en nooit last van m’n maag gehad hahaha!

  • Ja dat het gebakken meringue moet zijn heb ik ook wel gelezen,maar dit was echt geen merengue zoals ik die ken. Het had de structuur van gepocheerd ei maar dan alleen wit, heel raar ” mondgevoel”, niet lekker. Hoop dat de krampen dinsdag weg zijn. Het eten in Quartier Latin was goed betaalbaar!

   • Er zijn verschillende soorten méringue, worden allemaal net effe andere bereid. Maar goed.. als je het niet lekker vindt, dan kan het wel verkeerd vallen natuurlijk.
    Quartier Latin staat daar bekend om.. is de studentenwijk, die hebben niet zoveel geld te besteden hè.

 6. Wat een enige dag! Heel jammer dat het eilandje bleef drijven in je maag. Gelukkig spoelde het weg via jouw darmen.

 7. Wat een geweldig reisverslag en fotos van Parijs. Ook leuk om dit met je dochter te doen. Beterschap!!

 8. Superleuk Parijs in een dag! En mijn lievelingstoetje ‘ Ile flottante’ toch echt nog eens proberen , zoooo lekker .
  Prachtige stad Parijs , vaak geweest , heimwee ….

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!