Parijs in één dag

Begin dit jaar opperde mijn dochter om samen eens een dag naar Parijs te gaan. Dat is bij mij niet tegen dovemansoren gezegd. Ik was er ooit, ergens in de middeleeuwen denk ik, toen ik met schoolreis van de HAVO, 3 dagen naar Parijs ging.

We kochten een paar maanden geleden al treintickets met een kortingsaanbieding.Donderdag was het zover.Om 5 uur uit bed en kwart voor 6 reed ik naar Maassluis. Het raam van mijn auto is stuk dus ik durfde hem niet op het station hier dichtbij te zetten. Kom je terug uit Parijs, auto weg. Ik zag het al voor me.

We namen de trein vanaf Schiedam naar Rotterdam Centraal en twee en half uur later stapten we uit op het Gare du Nord.Meteen al een mooi gebouw als start van onze dag.

We hadden tickets gekocht voor een hop on hop off bus. Die rijdt langs allerlei highlights van Parijs en waar je wilt kun je uitstappen en later weer opstappen. Mijn dochter heeft dit al twee maal eerder gedaan maar dit keer waren er minder stops zei zij. In de stad was het enorm druk waardoor we er soms ook langer dan verwacht over deden, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was mooi weer en we zaten bovenin de open bus en konden alles goed zien.

Eerste stop was de Sacré-Cœur.Ik herinnerde mij die nog wel, maar mens wat een trappen! Die herinnerde ik mij niet. Waarschijnlijk omdat ik toen 17 was en ze nog gewoon op kon rennen. Ik las dat het 237 treden zijn.

Maar met een paar fotostops [ even uitrusten☻] waren we boven. Het plan was naar binnen te gaan, maar er stond een rij, wel zolang, dat we daar maar vanaf zagen.Later die dag zagen we dat overal dus we gingen uiteindelijk nergens naar binnen.

Aan de buitenkant viel ook genoeg te zien. Wat een prachtige basiliek met al die ornamenten en sculptures.

Bovenop de heuvel met de Sacré-Cœur aten we op een bankje even onze broodjes en genoten van het uitzicht.Mensen kijken is ook altijd leuk. Hier kwamen ze van over de hele wereld denk ik.Groepen Chinezen en Japanners zagen we veel lopen. Dames compleet met hoedjes en parasolletjes tegen de zon.

Want ja, de zon was doorgebroken, onze vesten konden de rugtas in! We liepen door naar Montmartre, waar ik vroeger op de Place du Tertre voor 25 gulden een karikatuur liet maken. Ook nu zaten er genoeg mensen als model voor de kunstenaars.

Ooit woonden van Gogh, Dali en Picasso in deze wijk. We kochten een wafel en stonden een poosje te kijken naar dit meisje van een jaar of 5 of 6 wat doodstil bleef zitten, ze keek niet op of om.

Wij konden ons niet voorstellen dat mijn kleinzoon van bijna 5 of de kleindochters van 6 en 8 zo stil zouden blijven zitten, die vliegen alle kanten op en hebben het na 5 minuten wel gezien denk ik.

 

Op het plein zag ik deze muurschildering nog.

Wat me wel opviel in Parijs is dat er zoveel onder gekalkt is met graffiti.Het verbaast mij dat zo’n historisch ‘dorp’ als Montmartre zo “verminkt” kan worden.Je hebt toch echt wel een trap nodig om zo hoog met een spuitbus in de weer te gaan.Zonde! Ook pamfletten over muurschilderingen of metershoge foei lelijke reclames over gevels van mooie oude gebouwen zag ik wel. Dat laatste zal wel met geld te maken hebben, reclame ivm de Olympische spelen oid.

We liepen wat verder en moesten wel zo langzamerhand een plaspauze inlassen, dus we streken neer op een terrasje om wat te drinken en naar de wc te gaan.Ook zoiets Frans, naast ons kwam een groep motoragenten zitten. Eerst twee en daarna kwamen er meer, even lunchpauze. Dat heb ik bij ons echt nog nooit gezien.

Op het pleintje stond de deur van een kerkje open en we keken er even binnen[ st Pierre de Montmartre]

 

 

 

Daarna gingen we toch de heuvel weer af om de volgende bus te nemen, op naar de Arc de Triomph en de Eiffeltoren, hier stapten we niet uit maar namen foto’s vanaf het dak van de bus.

Prachtig al die versieringen op de Arc de Triomph!

Op de Eiffeltoren hingen grote ringen voor de Olympische spelen.

Het verkeer stond bij bijna elke rit helemaal vast, wat een drukte en een getoeter om ons heen. Hierdoor reden die bussen niet om de beloofde 10 minuten maar liep alles uit. Op iedere hoek van de straat stonden groepen politie. Ik hoorde thuis op de radio dat er een terroristische aanslag was voorkomen in Parijs. Dus dat zal er alles mee te maken gehad hebben.Het drukke verkeer weerhield deze mensen niet om hun dochters te laten poseren vlak voor de bus, midden in al die drukte.Alles voor een mooie foto met de Arc de Triomph op de achtergrond.

Op het dak van de bus hadden we goed zicht op al die mooie gebouwen. Ik ben gek op oude gebouwen met ornamenten en je ziet daar niet anders!

Onze volgende stop was die van het Louvre en de Jardins de Tuileries maar daarover volgend blog meer.

30 gedachten over “Parijs in één dag

 1. Alle foto ’s zijn leuk of mooi om te zien .Ik ben er ooit zelf ook geweest in mijn jonge jaren .Dat kan ik nu wel vergeten .leuk hoor om nog een beetje mee te beleven. groetjes Ma en Oma

 2. Heerlijk zo’n dagje Parijs met je dochter. Dat heb ik zo’n tien jaar geleden ook eens gedaan met mijn dochter. En je brengt me met je logje weer op ideeën… Jullie hebben genoten, maar ik ook als ik dit zie en lees!

 3. Je had het er al over gehad… wat een volle dag zo. En ja die lange rijen zou ik ook overgeslagen hebben. Parijs… ik was er in 2019 voor Euro Disney met Daphne haar werk.. . en in 1988 met mijn werk… op zich lijkt me zo’n dag wel leuk … maar dan wel met de zoo erbij natuurlijk.. .en dat is geen doen vanaf hier .

  • Het is heel makkelijk via de NS.Als je in Schiedam opstapt maak je een overstap op Centraal, de trein stopt een keer in Brussel en dan in Parijs.

 4. Leuk moeder en dochter op citytrip “een dagje Parijs”. .Jullie hebben een leuke dag gehad maar dagje over en weer Parijs is wel heel vermoeiend maar jullie zijn wel heel wat jonger dan ik.

 5. Vorig jaar gingen wij twee dagen met de kleinzonen. Kleinzoon liet een prachtige tekening maken door een kunstenaar. De sfeer daar is heerlijk, maar soms wel druk.
  Zo’n dagje Parijs met moeder-dochter zal zalig zijn. Die hop on-hop off- bussen zijn dé ideale manier om veel te zien op korte tijd. En bovenaan zitten , misschien met open dak, is prinsheerlijk.

  • Dat lijkt me leuk ooit ook eens met de kleinkinderen te doen. Ik ga dit jaar voor het eerst met de kleindochters, ieder apart, twee nachtjes weg naar Zeeland.

 6. Leuk beschreven t eerste gedeelte van jullie dag in Parijs! Parijs is wel veranderd sinds je middelbare school tijd.. Zoveel drukker en zeker nu met de Olympische spelen in t vooruitzicht.. T blijft n prachtige stad en die bussen met open dak zijn idd zoveel leuker dan de metro! Kijk uit naar je tweede gedeelte van de dag!

 7. ha die Margriet
  dus het is wel te doen zo’n dagje Parijs , jammer dat het zo druk is altijd
  maar je laat ons mooie plekjes zien , ik zie die oude gebouwen ook graag , en vind die smerige graffiti en andere ellende die ze overal op plakken een verschrikking 🙁
  zo’n bus is wel makkelijk , maar die zou dan vrije busbaan moeten hebben 🙂

 8. Eén dagje Parijs? Dat deden wij ook wel toen we nog elk Hemelvaartweekend naar Fontainebleau (klein uurtje rijden met de auto van Parijs vandaan) gingen om te sportklimmen.. alweer even geleden. Wij namen meestal de metro.. zie je wel minder. Eérste keer met de hond dachten we dat we de metro niet in mochten.. alleen maar lopend is Parijs wel érg groot. Zaten we uit te puffen op een terrasje en sprak iemand ons aan over de hond, hij vond ‘m zo mooi. Die man bleek in Parijs te wonen.. we kletsten wat en hij vertelde ons dat niemand wat zegt over je hond in de metro.. je moet ‘m alleen wél optillen op de roltrappen.. nouuu, dat had vriendlief er wel voor over..! hahahaaa!
  Véél trappen naar de Sacre Coeur ja.. maar er is ook een funiculaire hè. 😉

  • Mijn dochter was voor de 8e keer in Parijs en vond de metro niets omdat je dan niets ziet. Die bus is een uitvinding voor 1 zo’n dag. Die trappen waren een goede workout, haha

 9. Wat leuk dat jullie dat gedaan hebben. Het is ook goed te doen. Jammer van al die rijen wachtende mensen … maar ja, ze willen allemaal hetzelfde als jij zien.
  Ik kijk uit naar het vervolg.

  • We hadden online tickets willen kopen van te voren, maar alles zat al vol. Was maar goed ook want met al dat oponthoud waren we nooit op tijd bij een locatie gekomen.

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!