Moesbalkonnieren 3

Nu het eindelijk lekker weer is, zie je de planten op het balkon bijkomen. Het moesbalkonnieren zat wat tegen door de lange koude- en regenperiode. Maar nu gebeurt er eindelijk iets in mijn “pottentuin”.

Alles wat ik zaaide dit jaar waren zaden die ik nog had van de volkstuin. Dus of ze nog genoeg kiemkracht zouden hebben, was nog even de vraag. Maar eigenlijk alles kwam op.

De doperwten die ik als eerste buiten in de moestuinbak zaaide deden het meteen eigenlijk wel. Alleen ze schoten behoorlijk de lucht in, terwijl het een laag soort zou moeten zijn. Ik zag het ook bij andere planten, lange slungelige planten werden het allemaal. Ik denk dat het komt omdat het zolang koud en nat bleef, maar ook omdat ik op het balkon aan 1 kant een soort scherm met gaatjes heb. Ze groeien naar het licht toe, denk ik.

Dus ik heb nu bv Verbena’s van anderhalve meter hoog, nog langer dan het Hibiscus boompje op stam wat er naast staat. Maar ook afrikaantjes, die 1 steel hebben en inmiddels ongeveer 40 cm hoog zijn. Ze staan gebroederlijk in een pot met de tomaten, die ook al zo lang en dun zijn maar waar nu wel eindelijk bloemetjes in komen.

 

Doperwten

Ik heb de doperwten vanmorgen uit de bak gehaald, iedere ochtend heb ik afgelopen week geplukt, maar nu was het wel over.

Ik heb er twee maal van gegeten en er zit nog 1 bakje in de diepvries.

Net als op de volkstuin, eigen gekweekte doperwtjes zijn zo zalig!Dat lukt in elk geval ook op een balkon.

Wist je trouwens dat die doperwten om en om vast zitten, ieder aan een kant van de peul? Moeder natuur maakt het toch mooi!

Ik snap alleen niet waarom ze zo goedkoop zijn in de winkel, want je hebt flink wat nodig voor een maaltje.

Komkommer

Ik had een paar losse zaden in mijn zaaibak van de volkstuin en twijfelde wat het zou zijn, courgette, pompoen of komkommer. Die zaden lijken allemaal best veel op elkaar, ze zijn allemaal familie van de vruchtgewassen en wel van de komkommerfamilie.

Ik zaaide ze en een ervan had ik nog niet op mijn mislukte volkstuin van 2 dagen geplant, dus die zette ik in de bak bij de doperwten. Inmiddels zitten er kleine vruchtjes aan, het is komkommer!

Aardappel

Aardappelen pootte ik ik in de eerste week van april. Ik had op internet een speciale aardappelzak gekocht en deed er 2 aardappeltjes in die ik over had van de kerst en al aan het uitlopen waren. Het beloofde heel wat want het groen kwam goed op en ik gooide er een paar maal aarde op als ware ik het aanaardde net als anders in de tuin.Bij Neeltje, die ook zo’n zak had gekocht zag ik dat zij al “geoogst” had dus ik ging ook eens kijken:

Het waren wel 6 hele aardappelen die ik tegenkwam, nou ja aardappelen, krieltjes meer. Alleen de gele had het gedaan, van de rode aardappel zag ik nauwelijks loof en daarvan was het aardappeltje zelf gegroeid maar hij had geen nageslacht gekregen.

Ik had al mijn twijfels bij de aardappel zak, want de grond droogde enorm snel uit. En op een balkon krijgt zoiets geen hemelwater maar moet ik steeds met de gieter aan de slag. Dit is dus geen succes, volgend jaar maar eens in een emmer proberen, ik denk dat dat toch beter gaat.

Bonen en Lathyrus

In de moestuinbak staan nu nog sperziebonen en snijbonen. Naast de bonen groeien de lathyrussen geweldig de lucht in. Zoals ik weet uit de volkstuin zijn lathyrus en snijbonen goede buren, dus dat heb ik hier op het balkon ook toegepast.De sperziebonen beginnen te bloeien, dus dat duurt niet lang meer voordat ik die kan eten.In de snijbonen zie ik minuscule bloempjes komen.

Van de Lathyrus pluk ik al twee weken om de dag een vers boeketje.

Afgelopen twee avonden heb ik op het balkon een praatje gehad met de buurvrouw schuin boven mij. Zij kijkt zo op mijn balkon en zegt er zo van te genieten en een beetje jaloers te zijn. Haar man zorgde altijd voor de plantjes op het balkon en vroeger in hun tuin.Hij ligt in een verpleeghuis omdat hij niet meer thuis kon blijven wonen door de zorg die hij nodig heeft. Gisteren moest hij geopereerd worden, een voetamputatie. De buurvrouw was er de eerste avond dat ik haar sprak vreselijk ongerust over maar gisteren opgelucht, de operatie was goed verlopen.

Zijn dat nou Lathyrussen die je daar hebt? Oh die ruiken altijd zo zalig, ik had ze vroeger ook in de tuin! Wilt u misschien een bosje, vroeg ik? Nou een en een is twee, ik bracht haar een boeketje Lathyrus.

Later hoorde ik haar op het balkon aan de telefoon met iemand, vertellen hoe blij ze ermee was.

Bloemen

Naast de Lathyrus heb ik ook veel andere bloemen. In de Dahlia komen de eerste bloemen uit. De zelf gezaaide Zinnia begint ook te bloeien. In de twee Hibiscussen komen de bloemknoppen tevoorschijn. De Verbena gaat sky high! Leuk is wel dat deze plant als zaadje mee gelift is een een pot met bollen die ik vanuit de tuin mee had genomen. Ik herkende het kleine plantje meteen en zette hem in een grote pot, daar doet hij het geweldig.

Ik heb veel eenjarigen op de tafeltjes staan.

Maar ook vaste planten zoals Hortensia, Agapanthus, witte en paarse lavendel.

Nou de eerste successen zijn geboekt op het balkon. Het is er goed toeven met dit heerlijke weer. Het is dan wel geen tuin, die mis ik nog altijd enorm.Als ik terug kijk naar mijn foto’s van al die jaren, schiet ik nog steeds vol. Wat was het een prachtige tuin en wat hebben we er een plezier aan beleefd.Maar ja, zoals de Duitsers zeggen: Das war einmal!

Toch heb ik besloten niet meer aan een volkstuin te beginnen. Ik doe het hiermee en zoek mijn vertier nu op andere plekken waar ik wel tijd voor heb om heen te gaan nu ik geen tuin meer heb.

 

 

 

34 gedachten over “Moesbalkonnieren 3

 1. Wat een feestje dat balkon van jou! Echt donkergroene vingers! Ik word vrolijk van je verhaal en foto’s! Doperwten op het balkon! Wauw! Misschien moet ik doperwten in de tuin ook eens proberen. Echt geweldig Dat lange en slungelige herken ik wel. Mijn verbena’s in de tuin zien er ook zo uit. En die lathyrus! Wauw Tot ziens in Vlissingen!

 2. Echt wel heel groene vingers heb jij. Ik zit met open mond van verbazing te kijken wat jij realiseert. En zo’n mooi groen terras vol grienten en bloemen. Proficiat!

 3. Ik denk dat ik jouw advies voor ons balkon goed zou kunnen gebruiken. We bakken er hier niks van – en we hebben 3 balkons: noord, oost en zuid-gericht. Wat moeten we waar zetten? Geen idee. Is er een handboek? Of een site waar ik dergelijke zaken kan vinden.
  Wat ben ik gezond jaloers van wat jij er daar van maakt. Prachtig gewoon.

 4. Ik denk dat je gelijk hebt, een volkstuin kost heel veel aandacht en daardoor tijd. Met het paradijsje wat jij hebt geschapen kan je zeker ook gelukkig zijn.

  • Ik zag ze toevallig twee weken terug bij een groenten speciaal zaak in Maassluis, maar ze waren erg prijzig. Ik weet nu niet meer hoeveel maar ik weet dat ik dat dacht

 5. Zo leuk zoals jij op je balkon aan het moestuinieren bent. De combinatie van bloemen en groente is toch geweldig en het voordeel wat jij hebt is dat je vast geen honderden naaktslakken hebt die alles opvreten. Ik word er soms moedeloos van, ze vreten alles op, zelfs de planten waar ze volgens de boekjes een hekel aan hebben!

  • nee van slakken heb ik geen last. Ik heb daar het laatste volkstuinjaar ook al zo’n last van gehad en dit jaar hoor ik iedereen over, zelfs op tv dat het vreselijk is!

 6. Wat een paradijsje joh! Dat is genieten!
  Enne doperwten,,,brrrr…doe maar in de snert 😉 Maar nee, ieder zijn smaak natuurlijk… heerlijk dat je je zo kunt uitleven op je eigen privétuin, ietwat kleiner dn je gewend bent maar wel stukken veiliger dan die andere.

  • In de snert doe je spliterwten hoor, dat zijn andere erwten….het is wel veiliger ja, de vorige eigenaresse is overleden, dus die staat niet meer zomaar voor mijn neus haha

 7. Het grote voordeel van een balkon is dat je geen last van slakken hebt! Die zijn dit jaar nog een grotere plaag dan vorig jaar, dus dan weet je het wel..! Er had niet veel overgeschoten van je prachtige en lekkere plantjes.. nu kun je er lekker zorgeloos van genieten! 🙂
  Mijn moeder en háár moeder waren ook zo weg van lathyrus, die kon je daar ook een heel groot plezier mee doen.
  Die verbenasoort vind ik ook echt mooi.. daar moet ik ook eens naar op zoek.

 8. Zoals je zelf wel zal zien hoef je echt geen grote tuin te hebben om volop in het groen en de bloemen te zitten. Erg mooi. En heel lief om je buurvrouw een boeketje te schenken. Lathyrus doet me denken aan toen ik nog werkte en ik tijdens de bloei wekelijks een boeketje kreeg van mijn baas.

 9. Dat heb je toch maar weer mooi voor elkaar. Een ware bloemen- en groentenzee.
  Leuk je aardappelen … het is net of alles beter smaakt als je het zelf hebt laten groeien.
  Eet ze.

 10. Wat ziet er dat gezellig uit Margriet! N combinatie van n sfeer en eetbaar balkon.. grote complimenten hoor! Groetjes uit n winderig Zeeland

Wat leuk als je een reactie achterlaat! Ik moet hem wel even goedkeuren dus je ziet hem niet meteen staan!